- Eikö vanha ilmalämpöpumppusi enää toimi kunnolla? Vanhan laitteiston korvaaminen uudella on todellinen järkiteko 👉
Uusi ilmalämpöpumppu maksaa itsensä takaisin isompina säästöinä lämmityslaskussa
Kun vanha ilmalämpöpumppusi alkaa näyttää väsymisen merkkejä, ei korjaaminen välttämättä kannata ja uuden hankinta voi tulla ajankohtaiseksi. Uusimmat Mitsubishi Electricin ilmalämpöpumppumallit tarjoavat huomattavia säästöjä lämmityskuluissa, sekä monia uusia ja arkea helpottavia ominaisuuksia. Uusi ilmalämpöpumppu maksaa itsensä takaisin isompina säästöinä lämmityslaskussa.
Energiatehokasta huolettomuutta pitkälle tulevaisuuteen
Uudet ilmalämpöpumput eivät ainoastaan vähennä lämmityskustannuksia, vaan myös tarjoavat toimintavarmuutta pitkälle tulevaisuuteen. Mitsubishi Electricin ilmalämpöpumput on suunniteltu kestämään Pohjolan olosuhteita, tarjoten luotettavaa lämpöä ja viilennystä vuoden jokaisena päivänä.
Pakkanen, jää ja lumi saattavat aiheuttaa ilmalämpöpumpun ulkoyksikössä huurtumista ja jäätymistä. Jos niin käy, sitä ei tarvitse säikähtää, sillä se on aivan normaalia. Kerromme tässä artikkelissa, miten jään kanssa kannattaa toimia.
Ilmalämpöpumpun ulkoyksikkö sijoitetaan aina ulos, jossa se saa vapaasti kierrättää ulkoilmaa lävitseen. Ulkoyksikköä ei tule sijoittaa esimerkiksi talon kellariin tai välikattotilaan.
Mikäli laitteen ulkoyksikkö sijoitetaan suojakotelon sisälle, tulee suojakotelon soveltuvuus kyseiselle ulkoyksikölle varmistaa. Esimerkiksi Mitsubishi Electric -ilmalämpöpumpuissa tulisi olla Scanoffice Oy:n hyväksymä suojakotelo, jotta laitteen toiminta voidaan taata. Jos kotelo on suunniteltu väärin, eikä ilma pääse kunnolla poistumaan kotelosta, saattaa se aiheuttaa toimintahäiriöitä.
Ilmalämpöpumpun ulkoyksikön huurtuminen
Lämpöpumpun ollessa lämmitystoiminnolla kylmäaineen kiertoprosessi luovuttaa kylmäaineeseen (lämmönsiirtoaineeseen) sidotun lämpöenergian laitteiston sisäyksiköltä sisäilmaan. Vastaavasti kun kylmäaine höyrystyy ulkoyksikössä, se sitoo ulkoilman lämpöenergiaa itseensä, jolloin ulkoyksikön kennon lamellipinnat kylmenevät.
Ulkoilmassa on aina kosteutta, joka pyrkii jäätymään joutuessaan kosketukseen ilmaa kylmemmän pinnan kanssa. Tämä ilmiö esiintyy korostuneesti ulkoilman lämpötilan ollessa nollan asteen tienoilla.
Ulkoyksikön kennon, eli sisällä näkyvän ritilän lamellien, pinnalla tämä näkyy useimmiten valkoisena kuurana. Tämä on täysin normaalia, ja se kertoo laitteen toimivan juuri odotetulla tavalla. Laitteen automatiikka käy sulattamassa huurun pois aika ajoin.
Laitteen ulkoyksikön alle kerääntyy talven mittaan sulatusveden johdosta pieni jääkeko, joka on niin ikään täysin normaalia. Tämä voidaan haluttaessa poistaa manuaalisesti maasta, tai laitteen alle voidaan asentaa sulatusvedenohjain, jolla sulatusvesi saadaan ohjattua kauemmaksi rakennuksen seinästä.
Ulkoyksikön jäätyminen päädystä ja/tai pohjan reunoista
Talvisään ollessa pitkään kosteaa ja lämpötilan vaihdellessa nollan molemmin puolin, saattaa jäätä muodostua jossain määrin myös laitteen pohjan reunoihin sekä laitteen toiseen päätyyn, yksikön ulkopuolelle. Katso esimerkkikuva alta.
Myös tuiskulunta saattaa kiinnittyä ulkoyksikön pintaan. Tämäkin on täysin normaalia, eikä sillä ole vaikutusta laitteen toimintaan. Tarvittaessa laitteiston ulkoyksikkö voidaan sulattaa säätämällä laite toimimaan jäähdytystoiminnalla noin 30 minuutin ajaksi. Tällöin ulkoyksikön kenno lämpenee ja sulattaa jäätä ja mahdollista lunta pois. Huomioithan, että jäähdytystoiminto on käytettävissä vain yli 15 asteen lämpötilassa.
Ulkoyksikön jäätyminen kauttaaltaan
Joskus talven ollessa samanaikaisesti poikkeuksellisen kylmä ja kostea, sekä myös äärimmäisissä lumiolosuhteissa, saattaa ulkoyksikkö jäätyä kauttaaltaan. Tämä jään muodostuminen esiintyy muutaman sentin paksuisena jääkerroksena kauttaaltaan laitteen lamellipintojen päällä.
Tämäkään ei ole vaarallista ja tällaisessa tapauksessa ulkoyksikkö yksinkertaisesti sulatetaan.
Jäätyneen ulkoyksikön sulattaminen
Helpoin ja nopein tapa sulattaa ulkoyksikkö on valuttaa jään päälle kuumaa, muttei kuitenkaan polttavan kuumaa vettä. Tällä toimenpiteellä jää poistuu pinnoilta vahingoittamatta ulkoyksikköä millään tavalla. On tärkeää, että jäätä ei ryhdytä hakkaamaan pois taltalla, ruuvimeisselillä tai muulla vastaavalla teräaseella. Ulkoyksikköä ei ole suunniteltu kestämään teräviä iskuja eikä kovia tärähtelyjä.
Ennen minkäänlaisia sulatustoimenpiteitä tulee laitteen virta kytkeä pois päältä turvakytkimeltä.
Laitteen ulkoyksikön alle muodostuu normaalia enemmän sulatusveden aiheuttamaa jääkekoa. Voit poistaa jääkeon muutaman kerran talvessa maasta manuaalisesti tai esimerkiksi asettamalla ulkoyksikön alle leveä matalahko astia, joka tyhjennetään tarpeen mukaan.
Jos tuntuu, että laitteessa on jotain muuta vikaa tai sulatus ei onnistu, ota yhteyttä Scanofficen valtuuttamaan huoltoliikkeeseen. Yhteystiedot löydät Jälleenmyyjät-välilehdeltä.
Jäikö joku mietityttämään? Anna ilmalämpöpumppubottimme auttaa
Tutustu ilmalämpöpumppu-oppaaseen!
Scanofficen ilmalämpöpumppu-opas tarjoaa kattavan paketin tietoa ilmalämpöpumpun hankintaa harkitsevalle ja laitteen jo omistavalle.
Mitsubishi Electric – Suomen suosituin lämpöpumppumerkki
Mitsubishi Electric on vuonna 1921 perustettu japanilainen high tech -yritys ja yksi maailman suurimmista lämpöpumppujen valmistajista. Sen edistykselliset tuotteet syntyvät pitkän kokemuksen ja jatkuvan tuotekehityksen tuloksena. Mitsubishi Electricin lämpöpumppuja valmistetaan Japanissa, Thaimaassa, Skotlannissa ja Turkissa.
Mitsubishi Electric on Suomen suosituin lämpöpumppumerkki, ja Scanoffice on Mitsubishi Electricin virallinen maahantuoja.