ilmalämpöpumpun korjaamiseen ja huoltoon kuuluva työkalu

Huolto ja varaosat

Säännöllinen huolto varmistaa, että saat laitteestasi mahdollisimman paljon hyötyä koko sen pitkän elinkaaren ajan. Valtuuttamamme huoltoliikkeet ovat apunasi kaikissa kysymyksissä.

Ammattitaitoinen huoltopalvelu lähelläsi

Scanofficen kanssa et jää yksin laitteen asennuksen jälkeen.

Ympäri Suomea toimivat huoltokumppanimme tekevät laitteiden vuosihuollot, tarkistukset, vianhaut ja korjaukset ammattitaidolla. Huoltoliikkeet ovat Scanofficen valtuuttamia ja kouluttamia, ja niillä on Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin myöntämät sähkö- ja kylmäainepätevyydet.

Laitteiden säännöllinen seuranta ja huolto on tärkeää, sillä viallinen laite toimii huonommalla teholla ja saattaa nostaa kulutusta turhaan. Huollon yhteydessä myös mahdolliset ongelmat huomataan ajoissa ja ne on helpompi korjata.

Äkillisissä ongelmatilanteissa ja takuukysymyksissä suosittelemme olemaan ensisijaisesti yhteydessä laitteen jälleenmyyjään.

Pidä huolta tuotteestasi

Ammattilaisen tekemän huollon lisäksi on tärkeää, että käytät laitettasi oikein ja teet tarvittavat omatoimihuollot ja tarkastukset oikeaan aikaan. Jälleenmyyjä auttaa sinut alkuun ja tukee tarvittaessa. Katso alta vinkkejä laitteiden omatoimiseen huoltoon.

 • Ilmalämpöpumpun omatoiminen huolto

  Imuroi ilmalämpöpumpun sisäyksikön suodattimet kerran kuussa ja vaihda ne uusiin käyttöohjeen mukaisessa aikataulussa. Pidä myös ulkoyksikkö puhtaana roskista.

  Katso oppaastamme ohjeet ilmalämpöpumpun puhdistukseen.

 • Ilma-vesilämpöpumpun seuranta ja huolto

  Vesikiertoisen lämmitysjärjestelmän verkostossa kulkeutuu aina jonkin verran epäpuhtauksia. Ne voivat aiheuttaa toimintahäiriöitä lämmitysjärjestelmän komponentteihin. Luotettavan toiminnan takaamiseksi lämpöpumppujärjestelmä on usein varustettu kahdenlaisella lianerottimella: sisäyksikön ulkopuolella olevalla syklonisuodattimella ja sisäyksikön sisäpuolella olevalla mutasihdillä.

  Lianerottimien puhdistustarvetta on eniten jonkin aikaa sen jälkeen, kun uusi lämpöpumppujärjestelmä otetaan käyttöön tai lämmitysverkostossa tehdään muutostöitä. Voit puhdistaa lämmitysverkon suodattimet asentajan antamilla ohjeilla. Jos olet epävarma, on parempi jättää puhdistaminen ammattilaiselle.

  Myös ulkoyksikkö kannattaa pitää puhtaana roskista.

  Lisäksi on hyvä seurata, että

  • ilma-vesilämpöpumpun sisäyksikössä tai sisäyksikön läheisyydessä sijaitseva lämmitysverkoston painemittarin lukema pysyy tasaisena
  • ohjauspaneelin näytössä ei ole virheilmoitusta
  • patterit ovat suunnilleen tasaisen lämpöisiä kauttaaltaan
  • lattialämmityskohteessa kaikki huoneet, joiden lämpötilaa ei tarkoituksella rajoiteta huonetermostaatilla, lämpiävät keskenään samaan tahtiin.

  Mikäli ongelmia ilmenee, ota yhteyttä laitteen jälleenmyyjään.

 • Maalämpöpumpun seuranta ja huolto

  Maalämpöpumpun yhteydessä on yleensä yksi tai useampi lianerotin. Lianerottimien puhdistutarvetta on useammin laitteiston käynnistyksen tai lämmitysverkoston muutostöiden jälkeen. Suodattimet on mahdollista puhdistaa itse perehdytyksen jälkeen. Jos olet epävarma, pyydä ammattilainen avuksi.

  Maalämpöpumpussa on lisäksi suodatin maan tai järven alla kiertävän lämmönkeruuputkiston puolella. Tämän suodattimen puhdistaminen on paras antaa aina ammattilaisen hoidettavaksi.

  Maalämpöpumpussa tai maalämpöpumpun läheisyydessä on kaksi painemittaria. Toinen mittareista kertoo lämmitysverkoston paineen ja toinen lämmönkeruuputkiston paineen. Niiden lukemia on hyvä seurata määräajoin. Mikäli lukemat muuttuvat, on hyvä olla yhteydessä asennusliikkeeseen.

  Tarkista lisäksi putkistot ja laitteisto silmämääräisesti vuotojen varalta ja varmista, että ohjainpaneelissa ei ole näkyvissä virheilmoituksia. Ongelmatapauksissa ota yhteyttä laitteesi jälleenmyyjään.

 • Aurinkosähköjärjestelmän seuranta ja huolto

  Aurinkosähköjärjestelmä ei vaadi juurikaan huoltoa, koska se ei sisällä liikkuvia osia. Voit seurata järjestelmän toimintaa invertterin näytöltä tai mobiilisovelluksesta.

  Aurinkopaneelien puhdistamiseen riittää useimmiten pelkkä sadevesi. Tarvittaessa voit puhdistaa paneelit kevyesti itse, mutta varo vaurioittamasta niiden lasipintaa.

  Muut huoltotoimenpiteet kannattaa jättää ammattilaiselle.