Aurinkopaneelit omakotitaloon

Aurinkopaneelit tuottavat omakotitalossa päästötöntä energiaa tyypillisesti 20–60 prosenttia kulutuksesta. Rahassa tämä tarkoittaa satasten tai jopa yli tuhannen euron säästöä vuodessa. Samalla tehdään suuri teko puhtaan ympäristön hyväksi.

Aurinkopaneelipaketti omakotitaloon

Mistä aurinkopaneelipaketti koostuu? Omakotitaloasujan on hyvä tietää, mitä komponentteja asennukseen kuuluu, kun mietitään aurinkopaneeleiden hankkimista katolle. Scanoffice Premium -aurinkosähköjärjestelmä on täydellinen aurinkopaneelipaketti, joka sisältää kaikki aurinkovoimalan tarvittavat komponentit kokonaistoimituksena:

 • Aurinkopaneelit
 • Kattokiinnitysjärjestelmä
 • Invertteri
 • Kaapelit, liittimet ja turvakytkin.

Oikein rakennettu aurinkovoimala sisältää myös tuotantolaitteesta kertovat varoitustarrat.

Aurinkopaneelien määrä

Aurinkosähköjärjestelmän kokoon vaikuttavat katon pinta-ala ja kodin sähkönkulutus.

Katon pinta-ala

Aurinkopaneelin mitat ovat noin 1,75 m x 1,1 m. Usein paneeleita asennetaan omakotitaloon 10–20 kappaletta. Näin ollen pinta-alaa katolla tarvitaan 20–40 neliömetriä. Lähes aina tällainen alue katolta löytyy.

Kodin sähkönkulutus

Kiinteistön ominaisuuksista riippuen aurinkopaneelien tuotanto on tyypillisesti 20–60 prosenttia kulutuksesta. Rahassa tämä tarkoittaa satasten tai jopa yli tuhannen euron säästöä vuodessa.

Useimmiten aurinkovoimala kannattaa mitoittaa kodin sähkönkulutuksen mukaan. Tyypillisen uudehkon omakotitalon sähkönkulutus auringon paistaessa on 0,5–3 kW. Toki ruoan laittaminen, saunominen ja muut sähköä vievät askareet aiheuttavat kulutuspiikkejä.

Jos sähkönkulutus on päivällä vähäistä, kannattaa valita 10–12 paneelin järjestelmä. Esimerkiksi 1 kW:n sähkökuormaan suhteutettuna 10 paneelin, eli noin 3,7 kWp:n paneelipaketti saattaa tuntua ylimitoitetulta. Aurinkovoimala tuottaa kuitenkin suurimman osan ajasta osateholla ja tuotantohuiput ovat verrattain lyhyitä.

Hyvä muistisääntö on, että puolet aurinkosähköstä syntyy epäsuorasta hajasäteilystä, jonka aikana aurinkovoimalan teho on jopa alle puolet täydestä. Näin ollen yli kolminkertaiselta tuntuva ylimitoitus onkin usein juuri sopiva.

Aurinkosähkön myynti verkkoon

Jos optimaalisen rahallisen tuoton sijaan haluaa painottaa ympäristöarvoja, aurinkovoimalan voi tarkoituksella ylimitoittaa. Näin yhteiskuntamme omavaraisuus paranee ja puhtaan energian määrä maassamme lisääntyy.

Oman kulutuksen ylittävä tuotanto ei koskaan mene hukkaan, vaan ylijäämäsähkö siirtyy sähköverkkoon. Aurinkosähkön myynnistä kannattaakin tehdä sopimus sähköyhtiön kanssa. Tällöin yhteiskunnan ja ympäristön kannalta arvokkaalle teolle saa myös rahallisen korvauksen.

Voit tarkistaa alla olevan laskurin avulla, minkälainen aurinkopaneeleiden määrä olisi optimaalinen kiinteistöösi.

Laske aurinkopaneelien määrä ja hyödyt

Aurinkopaneelijärjestelmä on taloudellisesti kannattavin silloin, kun se on oikein mitoitettu ja tuotetun aurinkosähkön voi käyttää pääasiassa omiin tarpeisiin. Sähkön hintojen noustessa myös ylimääräisen sähkön myynnistä on tullut entistä kannattavampaa.

Laske kätevällä laskurillamme, paljonko aurinkopaneeleja tarvitset ja paljonko voisit säästää sähkölaskussa.

  Pyydä ratkaisuehdotus jälleen­myyjiltämme

  Asiantuntevat jälleenmyyjämme auttavat aurinkosähköjärjestelmän hankinnassa ja antavat mielellään lisätietoja. Ota yhteyttä lähimpään jälleenmyyjääsi alla olevalla lomakkeella.

  Aurinkopaneeleiden suuntaus

  Aurinkopaneelit kannattaa asentaa etelänpuoleiselle katolle. Harjakattoisessa omakotitalossa järkevin asennustapa on lappeen suuntainen asennus.

  Aurinkopaneeleiden optimaalinen kulma Suomessa on noin 40 astetta vaakatasosta laskettuna, mutta jo 10 asteen kulmalla saavutetaan lähes sama tuotantomäärä.

  Aurinkopaneeleita toki voisi kallistaa katolla, mutta tällöin tarvitaan enemmän ja vahvempia telineitä, jotka aiheuttavat kustannuksia. Järkevämpää on hankkia näiden telineiden hinnalla lisää paneeleita. Näin samalla rahalla saadaan enemmän aurinkosähköä.

  Aurinkopaneelin asennuskulma tasakatolla

  Tasakatolla paneeleita kannattaa kallistaa noin 10–15 astetta. Tällöin aurinkopaneelin tuottaa paremmin sähköä kuin vaakatasossa ja paneeli puhdistuu luonnostaan sateen ja jään vaikutuksesta.

  Aurinkopaneelit – toiminta eri ilmansuunnissa

  Aurinkopaneeleita voi järkevästi asentaa käytännössä kaikkiin ilmansuuntiin idän ja lännen välillä. Pohjoiseen paneeleita ei kannata suunnata, koska tällöin tuotantomäärä vähenee selvästi.

  Jos aurinkopaneelit ovat tulossa omakotitaloon, jossa lappeet ovat itään ja länteen, kannattaa harkita paneeleiden jakamista molemmille lappeille. Näin keskipäivän tuotantohuippu jakaantuu luonnostaan aamulle ja illalle, mikä useimmiten kasvattaa omaan käyttöön jäävän sähkön osuutta. Itä-länsi -asennus ikään kuin madaltaa ja levittää tuotantohuippua, mikä vähentää verkkoon siirtyvän sähkön määrää.

  Aurinkopaneeleille on olemassa myös asennustelineitä, jotka kääntävät paneelia aina auringon suuntaan. Omakotitaloissa tällaiset järjestelmät eivät olet kustannustehokkaita. Aurinkosähköjärjestelmän tuotantomäärä kasvaa parhaiten, kun verrattain helposti rikkoutuvan seurantalaitteiston hinnalla hankkii lisää paneeleita.

  Aurinkovoimala ja lämpöpumppu täydentävät toisiaan

  Jos omakotitalon energiankulutusta halutaan optimoida erityisen paljon, kannattaa aurinkopaneelijärjestelmän kaveriksi asentaa lämpöpumppu. Aurinkovoimalan ja esimerkiksi ilma-vesilämpöpumpun yhdistelmällä on mahdollista saavuttaa jopa yli 80 prosentin säästö verrattuna perinteiseen lämmitysjärjestelmään. Säästö perustuu siihen, että aurinkopaneelijärjestelmä tuottaa päästöttömästi ja paikallisesti sähköä, jolla lämpöpumppu lämmittää käyttövettä ja koko kiinteistöä. Näin suurin osa käytettävästä energiasta saadaan auringon valosta sekä ilmasta.

  Huippuhyvä yhdistelmä on myös aurinkopaneelijärjestelmä ja jäähdyttävä lämpöpumppu. Kun aurinko paistaa, tarvitaan jäähdytystä ja tällöin myös aurinkosähköä on eniten tarjolla. Pienenkin aurinkopaneelipaketin tuottama sähköteho riittää hienosti suuren omakotitalon jäähdyttämiseen, jos käytössä on nykyaikainen lämpöpumppu.

  Kun vain paras on kyllin hyvää

  Scanoffice on Pohjoismaiden suurin toimija alallaan. Meiltä löydät Pohjolan oloihin suunnitellut energiaa säästävät järjestelmät kaikenlaisiin omakotitaloihin.

  Uutuus
  HT-S – täysin mustat aurinkopaneelit

  HT-S:n täysin mustat aurinkopaneelit sopivat kaikkiin ympäristöihin. Yhtenäisen musta pinta on ajattoman tyylikäs. Paneelia on saatavana monessa eri teholuokassa.

  Täysin musta kaksoislasipaneelillinen ht-s -aurinkopaneeli tuottaa sähköä paneelin molemmalta puolelta.
  Uutuus
  Hyundai HiE -aurinkopaneelit

  Hyundai HiE -aurinkopaneeli – Täysin musta uutuus nyt Scanoffice Solarilta!

  Hyundai HiE -aurinkopaneeli, tuotekuva.
  Uutuus
  HT-S – tehokas kaksipuolinen aurinkopaneeli

  Suuren tehon kaksipuolinen aurinkopaneeli ylivoimaisella kaksoislasirakenteella.

  Tehokas HT-S -aurinkopaneeli kuvattuna edestä. Mukana myös HT-s yrityksen logo
  Suosittu
  Hanwha Q.PEAK DUO ML-G11 -aurinkopaneelit

  Kestävää suorituskykyä huokuvat Hanwha Q CELLS -aurinkopaneelit nyt Scanoffice Solarilta!

  Hanwha Q.PEAK DUO ML-G11 -aurinkopaneelit, täysmusta, tuotekuva.
  Suosittu
  Scanoffice Premium -aurinkosähköpaketit

  Scanoffice Premium -aurinkosähköpaketit sisältävät kaikki aurinkovoimalaan tarvittavat tuotteet, kattokiinnikkeitä myöten.

  Canadian Solar HiKu -aurinkopaneelit

  Alan viimeisintä teknologiaa edustavat HiKu-paneelit takaavat erinomaisen energiatuoton myös pilvisellä säällä.

  Canadian Solar HiKu aurinkopaneeli, maahantuoja Scanoffice Solar Oy. Tuotekuva.
  ZNShine Solar ZXM7 -aurinkopaneelit

  ZNShine Solarin lippulaivatuote, musta kaksipuolinen lasi-lasipaneeli, nyt saatavilla!

  Scanoffice ZNShine Solar ZXM7 -aurinkopaneeli, musta kaksipuolinen lasi-lasipaneeli, tuotekuva.
  Sofar-invertterit

  Aurinkosähköjärjestelmien inverttereiden aatelistoa, Sofar-invertteri toimii luotettavana apurina aurinkopaneeleiden tuottaman sähkön kuljettamisessa kodin sähkölaitteiden käyttöön.

  Sofar Solar -invertterit, aurinkosähköjärjestelmät, Scanoffice Solar Oy.
  APsystems-mikroinvertterit

  APsystemsin mikroinvertterit vievät aurinkoenergiasi uudelle tasolle. Suunniteltu erityisesti Suomen olosuhteisiin, se tarjoaa ylivoimaista tehokkuutta ja luotettavuutta jokaiselle aurinkosähköjärjestelmälle.

  APsystems QT2 -mikroinvertterin tuotekuva
  Nordic Sun Off-grid -voimalat aurinkosähkölle

  Nordic Sun Off-grid -voimalat tuovat vapaata ja ekologista energiaa luonnon keskelle ja sähköverkon ulottumattomissa oleville.

  Nordic Sun Off-grid -voimalan tuotekuva, jossa näkyy kaksi eri kokoista invertteriä.
  Aurinkopaneelin akku Sofar – sähkövarasto ja hybridi-invertteri

  Aurinkopaneelin akku itse tuotetun aurinkoenergian varastointiin. Tyylikäs ulkonäkö. Pinottava ratkaisu helpottaa asentamista.

  Aurinkopaneelin akku Sofar Solar Sähkövarasto ja hybridi-invertteri, tuotekuva.
  Aurinkopaneelin akku Solax – sähkövarasto ja hybridi-invertteri

  Aurinkoenergiaa jokaiseen kotiin – Solaxin hybridi-invertteri ja akusto tuovat tehokkuutta ja vapautta elämääsi. Nauti omavaraisuudesta juuri siellä missä tahdot.

  Solax-invertteri ja akku
  Fronius-invertterit

  Laadukkaat Fronius Symo -aurinkosähköinvertterit Pohjolan oloihin.

  Fronius Symo -aurinkosähköinvertteri, tuotekuva.
  KACO blueplanet -invertterit

  Erityisesti yritysten käyttöön soveltuvat kolmivaiheiset KACO blueplanet -invertterit. Saatavilla aina 125 kW:n kokoluokkaan asti.

  KACO blueplanet -invertteri, tuotekuva.
  Nordic Sun – aurinkopaneelin kiinnikkeet

  Kestävästä Magnelis-teräksestä valmistetut aurinkopaneelin kiinnikkeet 30 vuoden takuulla. Saatavilla mustina tai alumiinin värisinä.

  Nordic Sun aurinkopaneelin kiinnikkeet, magnelis-teräs, alumiinin värisiä ja mustia kiinnikkeitä.
  Orima Solar – aurinkopaneelien kattokiinnikkeet

  Kestävä ja turvallinen kiinnitysjärjestelmä suomalaiselta Orima Solarilta 30 vuoden takuulla. Sopii yhteen kaikkien yleisimpien kattotyyppien kanssa.

  Orima Solar -aurinkopaneelien kiinnikkeet, suomalainen aurinkopaneelien kattokiinnitysjärjestelmä, paneeleja ja kiinnikkeitä talon katolla.
  Esdec FlatFix Wave® Plus – Aurinkopaneelin kiinnikkeet tasakatoille

  Maksimaalinen aurinkopaneelien tuotto minimaalisilla kustannuksilla. Huippuhelppo asennus. Sopii erityisesti isoille tasakatoille.

  Esdec FlatFix Wave® Plus – Aurinkopaneelin kiinnikkeet tasakatoille.
  Aerocompact – Älykäs aurinkopaneelien kiinnitysjärjestelmä tasakatoille

  Aerocompact valmistaa älykkäitä aurinkopaneelien kiinnitysjärjestelmiä eri kattotyypeille, kuten tasakatoille.

  Aerocompact aurinkopaneelien kiinnitysjärjestelmä sivusta kuvattuna.
  Palomieskytkin Santon

  Santonin palomieskytkin katkaisee aurinkopaneelien tasasähkön, jos kiinteistön sähköt katkaistaan. Tämä tuo turvaa pelastushenkilöstölle poikkeustilanteissa.

  Santon-palomieskytkin aurinkovoimalaan, tuotekuva.