Asentaja asentaa uutta Mitsubishi Electricin ilmalämpöpumpun ulkoyksikköä pihalla. Kuvassa myös asentaja ja työkaluja.

Uusi ilmalämpöpumppu vanhan tilalle

Vanhan ilmalämpöpumpun käyttöikä on noin 10 vuotta. Uudet ilmalämpöpumput kestävät pitempään ja ovat huomattavasti vanhoja tehokkaampia ja ympäristöystävällisempiä. Niissä on myös erilaisia sisäilman lämpötilaa ja puhtautta sääteleviä uusia toimintoja, jotka nostavat merkittävästi asumisen tasoa.

Ilmalämpöpumpun suodattimien säännöllinen puhdistus ja ammattilaisen tekemä huolto pidentävät sen käyttöikää. Joka tapauksessa ilmalämpöpumppu kuluu käytössä. Jossakin vaiheessa se kannattaa mieluummin vaihtaa uuteen kuin korjata.

Ilmalämpöpumpun vaihtoa kannattaa harkita, kun laite ilmoittaa vikakoodista tai ei enää käynnisty ollenkaan. Myös jos ilmalämpöpumppu ei enää puhalla lämmintä tai kylmää ilmaa normaaliin tapaan, se voi olla tullut tiensä päähän.

Ilmalämpöpumpun vaihtoa kannattaa harkita, kun laite ilmoittaa vikakoodista tai ei enää käynnisty.

Ilmalämpöpumpun kylmäaine vähissä

Kun ilmalämpöpumppu ei enää lämmitä tai viilennä normaalisti, voi myös kylmäaine olla loppumassa. Normaalisti kylmäaineen ei kuitenkaan kuulu vähentyä, vaan syynä on vuoto laitteiston jossakin kohdassa.

Vuotokohdan löytäminen on usein hankalaa ja aikaa vievää. Jos laitteisto on vanha ja vuotava, kannattaa harkita uuden laitteen hankkimista.

Ongelmatilanteessa on hyvä pyytää ammattilainen tekemään arvio tilanteesta ja pohtia sen jälkeen, kumpi on kannattavampaa: korjata vanha laite vai vaihtaa se uuteen.

Apua uuden il­ma­läm­pö­pum­pun valintaan

Miksi vanha ilmalämpöpumppu kannattaa vaihtaa uuteen?

  • Uudet ilmalämpöpumput ovat selkeästi tehokkaampia ja kestävämpiä kuin vanhat laitteet.
  • Uudessa ilmalämpöpumpussa on uusi takuu.
  • Säästät lämmityskuluissa, jopa useita satoja euroja vuodessa.
  • Uudet ilmalämpöpumput ovat hiljaisia ja aikaisempia malleja ympäristöystävällisempiä.
  • Uusien ilmalämpöpumppujen pakkaskestävyys on parantunut huomattavasti, joten niitä ei tarvitse sammuttaa kovillakaan pakkasilla.
  • Uusissa ilmalämpöpumpuissa on kehittyneempi etäohjausmahdollisuus ja muita asumismukavuutta lisääviä toimintoja (esim. automaattinen takkatoiminto).

Säästöä lämmityskuluihin

Uusissa ilmalämpöpumpuissa on parempi hyötysuhde kuin vanhoissa. Myös toiminta erittäin kylmillä keleillä on kehittynyt todella paljon. Esimerkiksi Mitsubishi Electric FT35 -ilmalämpöpumppu tuottaa 4,4 kW lämmitystehoa vielä silloinkin, kun ulkona on -15°C pakkasta. Tämä vastaa noin kahta kolmasosaa lämmitystehon tarpeesta 120 neliön talossa.

Voit säästää lämmityskuluissa useita satoja euroja vuodessa, kun vaihdat vanhan ilmalämpöpumppusi uuteen. Esimerkiksi nelihenkinen perhe arvioi säästävänsä noin 700 euroa vuodessa 200-neliöisessä talossa Siilinjärvellä, kun se hankki omakotitaloonsa uuden Mitsubishi Electric FT -ilmalämpöpumpun.

Hiljaisempi ääni

Jos ilmalämpöpumppu pitää aikaisempaa kovempaa ääntä tai sen tehot ovat heikentyneet, se on hyvä tarkistuttaa ammattilaisella. Kun ongelmia alkaa ilmaantua noin kymmenen vuoden ikäiseen ilmalämpöpumppuun, voi olla hyvä hankkia uusi laite vanhan korjaamisen sijaan.

Uusien ilmalämpöpumppujen tekniikka on kehittynyt huimasti, minkä ansiosta ne ovat usein myös vanhoja laitteita hiljaisempia. Esimerkiksi suosituimpien Mitsubishi Electric -ilmalämpöpumppujen äänenpaineen taso on alimmillaan vain 19 dB(A), jota tuskin enää korvalla kuulee.

Uudet ilmalämpöpumput ovat vanhoja ekologisempia.

Säästät luontoa

Uusissa ilmalämpöpumpuissa käytettävä kylmäaine on aikaisempaa ympäristöystävällisempää. Esimerkiksi Mitsubishi Electric -ilmalämpöpumpuissa käytetään R32-kylmäainetta, jonka hiilidioksidikuormitus ympäristölle on alle kolmannes verrattuna edelliseen kylmäaineeseen.

Uudet ilmalämpöpumput myös kestävät pitempään. Siinä missä vanhojen ilmalämpöpumppujen käyttöikä on keskimäärin 10 vuotta, uudet laitteet voivat hyvin kestää jopa 15 vuotta tai enemmän, kun niitä käytetään ja huolletaan oikein.

Puhtaampi ja raikkaampi ilma

Uusissa ilmalämpöpumppumalleissa on tehokkaita ilmanpuhdistustoimintoja, joiden ansiosta sisäilma on aikaisempaa puhtaampaa ja raikkaampaa.

Suomen myydyimmässä ilmalämpöpumpussa, Mitsubishi Electricin LN-mallissa, on Plasma Quad Plus -ilmanpuhdistustoiminto, joka ehkäisee epämiellyttävät ilmassa leijuvat pienhiukkaset lähes 100-prosenttisesti.

Kehittynyt etäohjausmahdollisuus

Uusien ilmalämpöpumppujen kehittynyt etäohjausmahdollisuus vapauttaa sinut säätämään sisäilman lämpötilan juuri sopivaksi missä ja milloin haluat. Mökki on sopivan lämmin, kun saavut perille, ja myös kotona on koko ajan sopiva lämpötila.

Esimerkiksi Mitsubishi Electric LN -mallissa voit seurata ilmalämpöpumppusi toimintaa etänä internetin kautta. Monipuolisten ohjausmahdollisuuksien ansiosta lämpöpumpun käyttäminen on helppoa, lisäksi näet myös mahdolliset virheilmoitukset.

Ilmalämpöpumpun vaihto käy kätevästi

Scanofficen jälleenmyyjät ovat Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin hyväksymiä alan ammattilaisia, jotka purkavat vanhan ilmalämpöpumppujärjestelmäsi nopeasti ja siististi. He huolehtivat vanhan laitteiston oikeaoppisesta kierrätyksestä ja hyödyntävät vanhat kylmäaineputket ja sähköistykset sekä hyviksi todetut ilmalämpöpumpun paikat aina mahdollisuuksien mukaan (katso esimerkiksi ilmalämpöpumpun vaihto omakotitalossa Hyvinkäällä).

Löydät sinua lähimmän Scanofficen myyjän karttahakumme avulla.