Au­rin­ko­säh­kö­jär­jes­tel­mät, omakotitalo, Kuopio

Aurinkopaneelit pienentävät Nissisen perheen sähkönkulutusta

Mietimme, miten sähkönkulutusta saisi vähän pienennettyä. Sitä kautta päädyimme sitten tähän aurinkosähköön.
Matti Nissinen, omakotitalon asukas

Matti Nissinen asuu perheineen Kuopiossa vuonna 1946 valmistuneessa omakotitalossa. Vuonna 2019 sähkölämmitteisen talon katolle asennettiin aurinkopaneelit. Paneelien asennuksen taustalla vaikuttivat sekä lämmityskulujen pienentäminen että ekologiset arvot.

Perhe on asunut talossa vuodesta 2001 alkaen.

“Kun tämä talo lämpiää pelkästään sähköllä, niin on myös sähkönkulutus kohtalaisen suuri, noin 25 000 kilowattituntia vuodessa. Mietimme, miten sähkönkulutusta saisi vähän pienennettyä. Sitä kautta päädyimme sitten tähän aurinkosähköön”, Matti muistelee.

Vertailun perusteella valinta osui Scanofficeen ja Teho-Posakoon

Ennen paneelien hankintaa Matti tutki ja vertaili paljon eri toimittajia, niin isompia kuin pienempiäkin. Lopulta hän päätyi Teho-Posakoon ja Scanofficen tuotteisiin.

Käytännössä Teho-Posako myy Scanofficen maahantuomia Canadian Solar -aurinkopaneeleita. Perheellä oli aiempaa kokemusta Teho-Posakon kanssa toimimisesta muun muassa ilmalämpöpumppujen ja kodinkoneiden huoltojen myötä. Aiemmin luotettavaksi todettu toimija oli helppo valinta myös aurinkopaneelien osalta.

Katolle asennettiin yhteensä 18 monikidepaneelia, joiden tuotto on 295 wattia per paneeli. Yhteistuotto on niin ikään noin 5,4 kilowattia.

“Sähkön muuntamiseen tarvitaan myös invertteri, jota kutsun vihersähkösuodattimeksi. Se on tässä tapauksessa Fronius-merkkinen invertteri, joka muuntaa paneelien tasasähkön vaihtovirraksi”, Matti kertoo.

Paneelit ovat tosiaan olleet käytössä vasta kolmisen viikkoa, mutta noin 15 % syyskuun sähkönkulutuksesta on jo katettu paneelien avulla.

Matti Nissinen, omakotitalon asukas

Paneelit olivat vuoden ekoteko

Paneelien käyttö ei käytännössä vaadi Matilta yhtään mitään, vaan ne toimivat automaattisesti itsekseen. Asennus toteutettiin avaimet käteen -periaatteella, ja sen ansiosta paneelit olivat heti käyttövalmiit.

“Paneelit ovat tosiaan olleet käytössä vasta kolmisen viikkoa, mutta juuri tuossa katselin tämän päivän tilanteen. Sen mukaan noin 15 % syyskuun sähkönkulutuksesta on jo katettu paneelien avulla”, Matti summaa.

Sähkönkulutuksen pienentäminen ei ole ainoa aurinkopaneelien tuoma hyöty. Tilanteessa, jossa paneelit tuottavat sähköä yli perheen oman tarpeen ja kulutuksen, on sähköyhtiö lakisääteisesti velvoitettu ostamaan ylijäämäsähkön. Ylijäämäsähköstä maksettu hinta hyvitetään sähkölaskussa.

“Paneelien hankinta oli tämän vuoden ekoteko. Viime vuonna meidän tuli vaihdettua vähemmän kuluttavaan autoon ja tänä vuonna tuli sitten hankittua nämä paneelit”, Matti hymyilee.

Paikkakunta
Kuopio
Kohde
Omakotitalo, valmistunut vuonna 1946
Myynti ja asennus
Teho-Posako
canadian solar logofronius logo

Aurinkopaneelit

Aurinkopaneeleilla lämmität ja valaiset kotisi itse tuottamallasi sähköllä. Tehokkaat aurinkopaneelimme sopivat kaikille katoille ja kestävät todistetusti Suomen oloissa.
Tutustu mallistoon

Aurinkosähköjärjestelmät

Todistetusti Suomen oloissa kestävät aurinkosähköjärjestelmät kaikenkokoisiin ratkaisuihin. Järjestelmän asentamisesta vastaavat kokeneet alan ammattilaiset, Scanoffice Aurinkopartnerit.
Tutustu mallistoon