Il­man­vaih­to­lait­teet, kerrostalo, Lap­peen­ran­ta

Koska kohteessa oli jo valmiiksi toimiva poistoilmanvaihto, keskityin miettimään ratkaisua riittävän tuloilmamäärän tuottamiseksi huoneistoihin hallitusti.

Suunnittelija Matti Jaaranen

Remontti sisäilman laadun parantamiseksi

As Oy Kannelkartano Lappeenrannassa sopii hyvin tyyppiesimerkiksi kohteesta, jonka sisäilmaremontti aiheuttaa suuria haasteita kaikille projektiin osallistuville.

Elementtirakenteisessa vuonna 1980 valmistuneessa kerrostalossa on 40 huoneistoa. Huoneistoissa on toimiva poistoilmakanavisto, mutta ei tilavarausta paluukanaviston rakentamiseksi.

Korvausilmareitteinä asuntoihin toimivat kesäisin ikkunat ja parvekkeen oviaukot, mutta lämmityskaudella korvausilmaa virtaa postiluukuista sekä pahimmillaan viemäreistä.

Lappeenrantalaisen LVI suunnittelutoimisto A Niemi Engineering Oy:n suunnittelija Matti Jaaranen sai vuoden 2012 alkupuolella tehtäväksi tutkia markkinoilla olevia vaihtoehtoja As Oy Kannelkartanon sisäilman laadun parantamiseksi.

”Koska kohteessa oli jo valmiiksi toimiva poistoilmanvaihto, keskityin miettimään ratkaisua riittävän tuloilmamäärän tuottamiseksi huoneistoihin hallitusti”, Matti Jaaranen kertoo.

Asiakkaan toiveena oli myös löytää ratkaisu, jossa minimoitaisiin, tai jopa vältyttäisiin rakennuksen julkisivuun tehtäviltä läpivienneiltä.

Jos lupaukset vedottomasta korvausilmasta täyttyvät, on Mobair-remontti kiitettävän vaivaton saavutettuihin etuihin nähden.

Anne Urpalainen, As Oy Kannelkartanon hallituksen puheenjohtaja

Mobair 2030 -laitteilla vedotonta korvausilmaa

Kohteessa päädyttiin kiertoilmalla lämmittävään Mobair 2030 -korvausilmalaitteeseen, jotta korvausilmaa saadaan vedottomasti ja ennen kaikkea riittävästi myös lämmityskauden ajan.

Asennuksessa hyödynnettiin ensisijaisesti olemassa olevia tuuletusikkunoiden luukkuja, joihin korvausilmalaitteet asennettiin. Osa laitteista myös kanavoitiin parvekkeen kautta.

Kohteen kesällä 2013 urakoineen I-Huolto asennus Oy:n toimitusjohtaja Jari Kauppisen mukaan laitteiden innovatiivisella sijoittamisella saavutettiin merkittävää säästöä sekä asennusajassa että kustannuksissa.

As Oy Kannelkartanon hallituksen puheenjohtajan Anne Urpalaisen mukaan sisäilmaremontti Mobair-laittein oli asukkaan kannalta toteutukseltaan nopea.

”Ensimmäinen lämmityskausi on tosin vielä kokematta, mutta jos lupaukset vedottomasta korvausilmasta täyttyvät, on Mobair-remontti kiitettävän vaivaton saavutettuihin etuihin nähden”, Anne Urpalainen toteaa.

Korvausilman aiheuttama vedontunne on merkittävä työllistäjä

Tekninen isännöitsijä Petri Laukkanen Lappeenrannan Ykkös-Isännöinnistä (alla olevassa kuvassa oikealla) ja kohteen LVI- suunnittelusta vastannut Matti Jaaranen tarkastivat asennuksen.

Laukkasen mukaan isännöinnin merkittävä työllistäjä lämmityskaudella on korvausilman aiheuttama vedontunne. Pitkällä tähtäimellä myös kosteusrasitus voi tehdä tuhojaan, kun sisäilma ei vaihdu riittävästi.

Paikkakunta
Lappeenranta
Kohde
Kerrostalo, As Oy Kannelkartano
Myynti ja asennus
I-Huolto asennus Oy
Laitteisto

Ilmanvaihtolaitteet

Mitsubishi Electric Lossnay-ilmanvaihtolaitteet ja kotimaiset Mobair-korvausilmalaitteet ja -venttiilit ovat edullinen tapa parantaa sisäilman laatua. Helppo asennus kaikkiin rakennuksiin.
Tutustu mallistoon