Il­man­vaih­to­lait­teet, rin­ta­ma­mies­ta­lo, Järvenpää

Sisäilma raikastui välittömästi, kun olimme asentaneet laitteet.

Riitta Kallio, Talon asukas

Rintamamiestalo raikkaaksi pysyvästi Mobairilla

Järvenpääläisestä Riitta ja Eero Kallion rintamamiestalosta ovat lapset jo aikuistuneet ja muuttaneet tahoilleen. Lapsenlapsiakin on suotu. Vasta kun omat lapset alkoivat kyläillä lapsuudenkodissaan, he havahtuivat kyseenalaistamaan lapsuudenkotinsa sisäilmanlaadun.

Ihmisen hajuaisti tottuu ympäristönsä hajuihin nopeasti ja tulee immuuniksi mahdollisesti haitallisillekin hajunlähteille.

Nopeasti kohonnut hiilidioksidipitoisuus heikensi sisäilman laatua

Järvenpääläinen rintamamiestalo on kokenut elinkaarensa aikana tyypillisen kehityskaaren: painovoimaisella poistoilmanvaihdolla varustettua, 1949 rakennettua ja 1980 laajennettua taloa on myös lisäeristetty.

Talo on hyvin hoidettu ja siten säästynyt varsinaisilta rakennevaurioilta. Vuotoilmavirtauksien kuljettamat seinämateriaalien hajut ja vieraiden viipymisen myötä nopeasti kohonnut CO2-pitoisuus aiheuttivat kuitenkin epäviihtyvyyttä.

Järvenpäässäkin mietittiin ratkaisuvaihtoehtoja, miten sisäilman laatua saadaan pysyvästi parannettua vanhaa taloa kunnioittaen ja talon toimivaa painovoimaista poistoilmanvaihtoa häiritsemättä.

Mobair-korvausilmalaitteilla vedoton korvausilma ja lämpimät lattiat

Erityisesti vanhan talon alipaineistaminen epäilytti pariskuntaa, joten ilmanvaihtokoneen asentamiselle etsittiin vaihtoehtoa.

Rakennusmessuilla vierailun ja asiantuntijoiden haastattelun myötä varmistui, että ensisijaisesti on syytä lisätä korvausilmaventtiilejä vuotoilmavirtauksien poistamiseksi, koska painovoimainen poistoilmanvaihto talossa oli kunnossa.

Eero Kallion mukaan ”tärkeätä oli tiedostaa, että oli korvausilmaratkaisumme mikä tahansa, on sen oltava auki erityisesti lämmityskaudella, kun uunissa on tulet ja talon korvausilman tarve on suurin.

Päätyminen Suomessa valmistettuihin Mobair 2030S -korvausilmalaitteisiin oli helppo. Lupaahan kiertoilmalämmitys vedottomampaa korvausilmaa ja lämpimämpiä lattioita vieläpä vähemmällä lämmittämisellä verrattuna perinteiseen venttiiliin.

Yksi korvausilmalaite yläkertaan ja kaksi alakertaan

Tilasimme laitteet asennuksineen luottoasentajaltamme Arto Niemeltä, Niemen Remonttiapu Oy:sta. Itse asennustyöhän kesti vain aamupäivän, eikä purueristekään varissut talon vanhan puolen seinästä ammattilaisen asentamana.

Tähän kohteeseen asennettiin yksi Mobair 2030S -korvausilmalaite yläkerran vierasmakuuhuoneeseen ja kaksi laitetta alakerran huoneisiin.

”Laitteet asennutettuamme 1/2019 sisäilma raikastui välittömästi. Iloksemme myös lastenlapsillamme on varmasti mukavampi konttailla menemään nyt, kun lattiapinnat sekä ikkunanvierustat ovat miellyttävämmän lämpöiset ja vedottomat. Enää ei ole villasukkapakkoakaan”, toteaa Riitta Kallio lopuksi.

Enää ei ole villasukkapakkoakaan.

Riitta Kallio, Talon asukas
Paikkakunta
Järvenpää
Kohde
Rintamamiestalo, rakennettu 1949, laajennettu 1980
Myynti ja asennus
Niemen Remonttiapu Oy
Laitteisto
Lataa referenssi

Ilmanvaihtolaitteet

Mitsubishi Electric Lossnay-ilmanvaihtolaitteet ja kotimaiset Mobair-korvausilmalaitteet ja -venttiilit ovat edullinen tapa parantaa sisäilman laatua. Helppo asennus kaikkiin rakennuksiin.
Tutustu mallistoon

Mobair-korvausilmalaitteet

Kotimaiset Mobair-ilmanvaihtolaitteet poistavat vedontunteen. Lattiapinnat lämpenevät ja lämmitystä tarvitaan vähemmän.
Tutustu mallistoon