Kor­vausil­ma­lait­teet, rivitalo, Espoo

Oviremontti paljasti totuuden

Johanna ja Jouni Tilli asuvat 70-luvulla valmistuneessa erillistalossa As Oy Kulolaakso 3:ssa, Espoon Latokaskessa.

Painovoimaisella ilmanvaihdolla varustetun asunnon makuuhuoneet on varustettu teoriassa riittävän hyvin virtaavilla, halkaisijaltaan 100mm korvausilmakanavilla. Teoria ei kuitenkaan ole toiminut käytännössä: lämmityskaudet ovat olleet jatkuvaa korvausilmaventtiilien sekä patteritermostaattien säätämistä.

Huolellisesti rakennetun ja ylläpidetyn talon ulko-ovi oli elinkaarensa päässä. Lämmön harakoille päästävän ulko-oven vaihto suoritettiinkin loppukesästä 2022. Oviremontin jälkeen, lämmityskauden alkaessa, Tillit totesivat dramaattisen muutoksen sisäilman laadussa. Esimerkiksi koiranulkoilutuslenkiltä palatessa sisä- ja ulkoilmanlaadun kontrasti oli hälyttävä.

”Olikin ilmeistä että korvausilma oli aiemmin vuotanut pääosin eteisestä, kun korvausilmaventtiilit olivat jo lähes kiinni vedontunteen ehkäisemiseksi” Jouni toteaa.

Vaivaton remontti

Tillit päätyivät hankkimaan kolme kappaletta kiertoilmalla lämmittäviä kotimaisia Mobair 2030S -korvausilmalaitteita nykyisten lautasventtiilien tilalle. Laitteet toimitti Scanofficen jälleenmyyjä Innoair Oy ja asennus hoitui omatoimisesti, olihan kohteessa sopivat läpiviennit valmiina.

Lähtökohtaisesti taloyhtiölle riittää vain ilmoitus, kun korvausilmaventtiilin sijaan vaihdetaan korvausilmalaite ilman uusia läpivientejä. Näin tässäkin tapauksessa toimittiin. Onhan aina avoin, takaisin oleskeluvyöhykkeelle lämpöä kierrättävä korvausilmalaite paitsi lämmitysenergiaa säästävä ratkaisu, myös tärkeä edellytys kiinteistön arvon säilymisessä.

”Arjen pienenä luksuksena pidän myös lämmintä makuuhuoneen lattiaa”

Laitteen asennus ei ollut juuri taulun ripustamista vaikeampaa ja muutos jokaisessa huoneessa oli välitön. Myös Mobairin pakkauksessa seuranneet laadukas suodatin ja äänenvaimennin kävivät suoraan nykyisen korvausilmaputken sisälle.

”Arjen pienenä luksuksena pidän myös lämmintä makuuhuoneen lattiaa, jota en osannut edes odottaa.” toteaa Johanna lopuksi.

Paikkakunta
Espoo
Kohde
Rivitalo
Laitteisto

Ilmanvaihtolaitteet

Mitsubishi Electric Lossnay-ilmanvaihtolaitteet ja kotimaiset Mobair-korvausilmalaitteet ja -venttiilit ovat edullinen tapa parantaa sisäilman laatua. Helppo asennus kaikkiin rakennuksiin.
Tutustu mallistoon

Mobair-korvausilmalaitteet

Kotimaiset Mobair-ilmanvaihtolaitteet poistavat vedontunteen. Lattiapinnat lämpenevät ja lämmitystä tarvitaan vähemmän.
Tutustu mallistoon