Öljylämmityksen vaihto ilma-vesilämpöpumppuun

Jarmo luopui öljykattilastaan: ”Ennakkoluulot osoittautuivat turhiksi”

1970-luvun omakotitalo harppasi kertaheitolla 2020-luvulle. Ilmavesilämpöpumppu tuo tuhansien eurojen säästöt vuodessa.

Ehkä pysymme öljyssä, ajatteli espoolainen Jarmo Welin vielä pari vuotta sitten. Tuttu lämmitysjärjestelmä oli palvellut hyvin – miksei palvelisi jatkossakin, vähintään varalämmönlähteenä.

Samaan aikaan öljyn hinta kuitenkin kohosi ja paineet ympäristöystävällisten, vähäpäästöisten energiamuotojen suosimiseen kasvoivat. Kun 1970-luvulla rakennetun kivitalon öljysäiliö tuli reilu vuosi sitten käyttöikänsä päähän, Welin alkoi vertailla lämmitysvaihtoehtoja. Mikä sopisi vanhaan taloon ja vesikiertoiseen lämmitykseen?

Suora sähkölämmitys ei hänen mielestään tullut kyseeseen, koska sähkön hinnat olivat sopimusten mukaan kovat. Myös maalämmön kustannukset kaivoineen kohoaisivat turhan korkeiksi ja takaisinmaksuaikakin olisi varsin pitkä. Riittäisikö ilmavesilämpöpumppu ainoaksi lämmönlähteeksi, Welin pohti.

Riittäisi. Welin otti yhteyttä Scanofficen jälleenmyyjään ja päätyi keskustelujen jälkeen ilmavesilämpöpumppuun. Sen hyötysuhde, asennuksen nopeus, käytön helppous, ympäristöystävällisyys ja ennen kaikkea soveltuvuus vanhan talon vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään houkuttelivat.

Ennakkoluulojakin hänellä oli. Mahtaako ilmavesilämpöpumpun teho riittää kovilla pakkasilla? Kestääkö laitteisto Suomen talvea? Saadaanko riittävän kuumaa vettä?

Noin 14 000 euron urakka

Welinin vanha öljykattila vaihtui nopeasti Scanofficen Mitsubishi Electric -ilmavesilämpöpumppuun.

Energiaremontin toteutti Scanofficen jälleenmyyjä Putkimaatti Oy. Welin yllättyi, että asennustyöhön kului vain kolme päivää. Urakka maksoi kaikkiaan noin 14 000 euroa. Siihen kuuluivat asennusten lisäksi kaikki työt vanhan öljysäiliön pilkkomisesta ja pois kuljettamisesta kaivojen tekemiseen ja sisätöihin.

Jarmo Welin pihalla.
Ilmavesilämpöpumppu tuottaa Jarmo Welinin talon tarvitseman lämmön ympäristöystävällisesti ja energiatehokkaasti.

Welin kehuu remontissa tehtyjä yksittäisiä ratkaisuja. Esimerkiksi järjestelmän ulkoyksikön kondenssivesi johdettiin talon sisällä olevaan lattiakaivoon veden jäätymisen estämiseksi.

– Muutosremontti sujui jouhevasti. Palvelu oli asiakaslähtöistä, kustannustehokasta ja asiantuntevaa.

Se tila, jossa öljysäiliö ennen sijaitsi, on nyt harrastetila.

– Yllättäen tässä tuli lisää hyötytilaakin taloon, Welin naurahtaa.

– Totuttelemista on vaatinut lähinnä se, että kuuman veden lämpötila pysyy maltillisena. Toisaalta harvoin tarvitsee erityisen kuumaa vettä hanasta.

Apua ilma-ve­si­läm­pö­pum­pun hankintaan?

Kodinhoitohuoneessa on nyt tilaa harrastustavaroille.
Kun öljysäiliö lähti, tilaa tuli harrasteille.

Tuki kannusti

Welinin päätöstä siirtyä öljylämmityksestä ilmavesilämpöpumppuun vauhditti 4000 euron ely-avustus. Tuon tukisumman Welin vähensi asennustyön kokonaiskustannuksista.

Ilmavesilämpöpumppu soveltuu hyvin kohteisiin, joissa on vesikiertoinen lattia- tai patterilämmitys, kuten Welineillä. Ulkoilmasta lämpöpumpulla tuotettu lämpö siirtyy lämmönsiirtimen välityksellä rakennuksen lämmitysveteen ja huolehtii niin talon kuin käyttöveden lämmityksestä. Ilmavesilämpöpumppu koostuu ulko- ja sisäyksiköstä. Ulkoyksikkö on ilmavesilämpöpumpuissa hieman suurempi kuin ilmalämpöpumpuissa.

– Talotekniikkaa ei koskaan saa täysin piiloon, Welin muistuttaa ja lisää olevansa tyytyväinen eleettömään ja huomaamattomaan laitteistoon.

Ilmavesilämpöpumppu on paloturvallinen, huoltovarma ja hiljainen. Ulkoyksikön puhaltimen isot lavat ja sen sijoittaminen irti rakenteista takaavat, ettei ääni tunnu tai resonoi seinissä. Ilmavesilämpöpumppu soveltuu ainoaksi lämmönlähteeksi, sillä järjestelmässä on otettu huomioon poikkeusolot. Tuplajärjestelmä, esimerkiksi lisäsähkövastus, turvaa laitteen lämmityksen toimivuuden myös poikkeuksellisen kylmissä oloissa.

Jarmo Wellin seisoo ilmavesilämpöpumpun sisäyksikön vieressä.
Jarmo Welinin arki Mitsubishi Electric -ilmavesilämpöpumpun kanssa on helppoa.

Tuhansien eurojen säästöt

Kokenut omakotiasuja ei ole toistaiseksi pitänyt tarkkaa kirjaa energiankulutuksesta, kuluista tai mahdollisista säästöistä. Welin luottaa säästöjä kuitenkin syntyvän. Uudet ilmavesilämpöpumput tuottavat vuosittain tuhansien eurojen säästöt lämmityskuluissa, verrattuna öljy- tai sähkölämmitykseen. Pumpun käyttöiän aikana säästöt voivat nousta kymmeniin tuhansiin. Samalla ekologinen lämmitystapa nostaa talon arvoa.

Käytännössä säästön suuruus riippuu sähkösopimuksesta ja siitä, millaiseen öljyn hintaan verrataan. Näistäkin huolimatta vuoden säästö voi hyvin olla yli parituhatta euroa. Öljylämmityksessä hyötysuhde ei ole kaksinen. Osa energiasta lähtee suoraan savuna piipusta ilmaan. Ilmavesilämpöpumpun hyötysuhde puolestaan on erinomainen: parhaimmillaan pumpulla 1 kilowattitunti ostettua sähköä tuottaa yli 5 kilowattitunnin verran energiaa lämmityskäyttöön.

Energiavalinnan kustannuksia voi arvioida lisää tällä Scanofficen laskurilla.

Jarmo Welin pihalla.
Jarmo Welin on tyytyväinen uuteen omakotitalonsa lämmittäjään.

Huoleton ja varma lämmitys

Huolettomuus ja huoltovapaus. Näitä ominaisuuksia Welin arvostaa uudessa ilmavesilämpöpumpussaan. Järjestelmä on ollut käytössä nyt vuoden, eikä toistaiseksi ole ilmennyt huollettavaa tai huolia.

– Parasta on, että sen voi vain unohtaa, hän naurahtaa.

Uudella talotekniikalla on muitakin etuja.

– Talon kokonaislämpötila pysyy tasaisena ja miellyttävänä ilman vaihteluita, sillä laitteisto vastaa aina siihen lämpötilaan, jonka olemme sille asettaneet sisätiloja varten, Welin kuvaa.

– Täytyy sanoa, että olen omaksi yllätyksekseni tyytyväinen. Ennakkoluuloni ovat osoittautuneet tähän mennessä turhiksi.

Tällaista tukea voit saada energiaremonttiin

  • Kotitalousvähennys: 4500 euroa
    • Asennuksesta saatava verovähennys.
    • Myönnetään kotiin tai vapaa-ajan asuntoon hankittavan pumpun asennuksesta.
    • Vähennystä voi saada työstä, ei laitteen hinnasta.
    • Vähennys on 40 prosenttia työn hinnasta ja enintään 2250 vuodessa.
    • Vähennys on henkilökohtainen.
    • Puolisot voivat saada yhteensä 4500 euron vähennyksen.
  • Korotettu kotitalousvähennys: 7000 euroa
    • Korotetun vähennyksen voit saada, kun vaihdat öljylämmityksen lämpöpumppuun.
    • Vähennys on 60 prosenttia työn hinnasta ja enintään 3500 euroa vuodessa.
    • Puolisot voivat saada yhteensä 7000 euroa.
    • Korotettu kotitalousvähennys on käytettävissä vuoteen 2027 saakka.
  • Ely-avustus: 4000 euroa

    Valtion 4000 euron avustus öljy- tai kaasulämmityksestä luopumiseen, kun valitset ilmalämpö- tai ilmavesilämpöpumpun.

    • Tuen myöntää ely-keskus.
    • Avustusta voi saada, kun vaihdat fossiilittomaan energiaan.
    • Öljy- tai kaasujärjestelmä on poistettava kokonaan.
    • Avustusta voi saada omakotitaloon tai paritaloon.
    • Talossa on asuttava ympärivuotisesti.
    • Öljy- ja kaasulämmityksestä luopumisen avustusta riittää vielä yli 10 000 pientalon omistajalle (11.10.2023). Kannattaa tarkistaa tilanne ely-keskuksen verkkosivuilta.
    Lue lisää hankinnan tuista

Tutustu ilma-vesilämpöpumppuihimme

Suosittu
Mitsubishi Electric Ecodan R32 -ilmavesilämpöpumppu

Mitsubishi Electric Ecodan -ilmavesilämpöpumppu lämmitykseen ja lämpimän käyttöveden tuottoon energiatehokkaasti.

Mitsubishi Electric Ecodan R32 -ilmavesilämpöpumppu, valkoinen sisäyksikkö, tuotekuva.
Scanoffice-Energypac

Scanoffice-Energypac on täydellinen, energiatehokas kokonaislämmitysjärjestelmä omakotitaloon, jolla säästät jopa puolet vuosittaisista lämmityskuluistasi.

havainnekuva Scanoffice Energypack ilmavesilämpöpumppu-kokonaislämmitysjärjestelmästä, jossa on talon pohjapiirustus sekä eri laitteistoja eri huoneissa.
Energiansäästäjä – Nykyisen lämmönlähteen rinnalle, omakotitalot

Mitsubishi Electric -energiansäästäjä sopii erinomaisesti omakotitaloon, on lämmönlähteenä sitten öljy, suora sähkö tai jokin muu.

Mitsubishi Electric -energiansäästäjä teknisessä tilassa. Kuvassa mies takaapäin kuvattuna säätämässä laitetta kaukosäätimestä.