Lunta tuli – aurinkopaneeleita rikkoutuu

Perinteisesti Suomen tasakatoilla on käytetty lumettomissa maissa suunniteltuja aurinkopaneelien kiinnitysjärjestelmiä. Tällaisessa telineessä aurinkopaneeli pääsee lumen painosta taipumaan ja paneelin kennot rikkoutuvat, vaikka silmällä vaurioita ei välttämättä näe. Kotimaisessa kiinnitysjärjestelmässä aurinkopaneeli kestää kaikissa sääolosuhteissa.

Suuri osa Suomen tasakatoilla käytettävistä aurinkopaneelien kiinnitysjärjestelmistä on suunniteltu lumettomiin olosuhteisiin. Lämpimien maiden teline tukee paneelia tyypillisesti vain pieneltä alueelta läheltä aurinkopaneelin kulmia tai pelkästään paneelin lyhyiltä sivuilta. Näin aurinkopaneeli pääsee taipumaan lumen painosta.

Paneelin taipuessa kennoihin syntyy mikromurtumia, jotka näkyvät vain laboratoriolaitteilla. Murtumat heikentävät paneelin tuotantoa ja aiheuttavat kennojen ylikuumentumista. Pahimmillaan aurinkopaneeli palaa puhki rikkinäisen kennon kohdalta.

kuvituskuva aurinkopaneeleista testilaitteessa

Kuvateksti: Laboratorion testilaitteessa aurinkopaneeliin johdetaan sähköä, jolloin kennot alkava loistaa. Kennon halkeamat voidaan havaita herkällä kameralla otetussa kuvassa. Muun muassa led-valaisimet perustuvat samaan elektroluminenssi-ilmiöön.

Kotimaisessa telineessä aurinkopaneeli kestää

Kattoturvatuotteita ja aurinkopaneelien kiinnitysjärjestelmiä valmistava Orima-Tuote Oy sekä Pohjoismaiden suurin lämpöpumppujen ja aurinkosähkötuotteiden maahantuonti- ja tukkuliike Scanoffice Oy kehittivät viime vuonna täysin uudenlaisen aurinkopaneelien kiinnitysjärjestelmän Pohjolan tasakatoille. Markkinoiden ainoana tämä tasakattoteline tukee aurinkopaneelin kehystä kauttaaltaan kaikilta neljältä sivulta, minkä ansiosta paneeli kestää ehjänä rakentamismääräysten mukaiset lumikuormat kaikkialla Suomessa.

Me emme löytäneet markkinoilta riittävän kestävää telinettä, joten päätimme kehittää Oriman kanssa kokonaan uuden. Meille on tärkeää, että kiinteistöjen omistajien ei tarvitse jännittää, paljonko lunta sataa.

Toimitusjohtaja Atte Kallio

Testattu 700 kg:n kuormalla

Oriman ja Scanofficen yhteistyössä kehittämässä aurinkopaneelien kiinnitysjärjestelmässä aurinkopaneeli säilyy taipumattomana ja siten ehjänä maksimaalisesta lumikuormasta huolimatta. Teline on testattu 700 kg:n kuormalla. Suurin rakentamismääräysten mukainen lumikuorma standardikokoista aurinkopaneelia kohden on noin 450 kg.

auto aurinkopaneelien päällä näyttämässä niiden kestävyyttä

Kuvateksti: Uusi aurinkopaneelien kiinnitysjärjestelmä kestää lumen ja jopa sähköauton painon.

Markkinoiden pisin takuu

Laadukkaan kotimaisen valmistuksen ansiosta Orima Alfa HSL -telineen takuu on huimat 30 vuotta. Lämpimissä maissa suunniteltujen kiinnitysjärjestelmien takuu on perinteisesti vain 5–15 vuotta.

Materiaalien valinnassa lähdimme siitä, että aurinkopaneeleilla ja kiinnitysjärjestelmällä tulee olla yhtä pitkä takuu. Asiakkaat arvostavat myös sitä, että takuun antajina ovat vakavaraiset suomalaiset yhtiöt

Toimitusjohtaja Atte Kallio

Lunta ei kannata poistaa aurinkopaneelin päältä

Nyrkkisääntö on, että aurinkopaneeleita ei kannata puhdistaa lumesta. Talvella valoa on niin vähän tarjolla joka tapauksessa, että puhdistamisen hyöty jää vähäiseksi. Lisäksi paneeli ja kaapelit rikkoutuvat helposti lunta poistettaessa. Toki pehmeällä harjalla paneeleita voi puhdistaa, mutta tämä tulee yleensä kyseeseen vain harjakattoisissa pientaloissa. Silloinkin työturvallisuuteen on kiinnitettävä erityistä huomiota.

Lumesta on hyötyäkin

Lumi ja jää puhdistavat paneelia tehokkaasti, kun lumi liikkuu paneelin lasisella pinnalla. Erityisesti keväällä lumen ja jään sulaessa pinttyneemmätkin tahrat saavat kyytiä.

Fakta:

  • Suomessa käytetään paljon lumettomiin olosuhteisiin suunniteltuja aurinkopaneelien kiinnitysjärjestelmiä, joissa paneeli pääsee taipumaan. Tämä aiheuttaa aurinkopaneelin kennoihin silmälle näkymättömiä mikromurtumia.
  • Lumettomille katoille suunniteltuja telineitä käytettäessä aurinkopaneelivalmistajan lupaamat suurimmat lumikuorma-arvot eivät ole voimassa. Paneelin kestävyys tulee varmistaa paneelin valmistajalta kiinnitystapakohtaisesti. Lumikuormat mitätöivät pahimmillaan aurinkopaneelin pitkän takuun.
  • Markkinoiden ainoana Orima Alfa Heavy Snow Load -tasakattoteline tukee aurinkopaneelin kehystä kauttaaltaan kaikilta neljältä sivulta, minkä ansiosta paneeli kestää ehjänä rakentamismääräysten mukaiset lumikuormat kaikkialla Suomessa.
  • Orima Alfa Heavy Snow Load on testattu 700 kg:n kuormalla.
  • Uusi aurinkopaneelien kiinnitysjärjestelmä on kotimaisen tuotekehityksen tulos.
  • Orima Alfa Heavy Snow Load nostaa paneelin etureunan 200 mm irti katosta, mikä takaa paloturvallisuuden ja parantaa sähkön tuotantoa.
  • Orima Alfa Heavy Snow Load on nopea ja helppo asentaa.
  • Orima Alfa Heavy Snow Load -kiinnitysjärjestelmät myy yksinoikeudella Scanoffice Oy
  • Harjakatoilla lumikuormat eivät aiheuta yleensä vahinkoa aurinkopaneeleille, koska harjakatoilla suurin osa kiinnitysjärjestelmistä tukee paneelia myös paneelin pitkältä sivulta.