Il­man­vaih­to­lait­teet, kesämökki, Jänijärvi

Eroon kesämökin tunkkaisesta hajusta

Kesämökeillä on usein olematon ilmanvaihto. Tunkkainen, kostean kellarimainen ilma, niin sanottu mökin haju, jota mikrobikasvusto tehokkaasti ruokkii, toivottaa tulijan tervetulleeksi monella suomalaisella kesämökillä.

Keidas keskellä maalaismaisemaa

Forssan seudulla sijaitseva Jänijärvi on kuin keidas keskellä suomalaista maalaismaisemaa. Rauhaa ei häiritse edes moottoriveneiden pärinä, sillä järvi on rauhoitettu vain soutuveneille, kanooteille tai sähkömoottoreilla käyville veneille.

Jänijärven rannalla sijaitsee vuonna 1987 rakennettu komea Honkarakenteen hirsimökki. Rakennuksessa on 92m2, väljät oleskelutilat sekä pari pientä makuuhuonetta.

Hirsimökki vaihtoi omistajaa vuonna 2011, ja yrityksen edustustiloina toiminut rakennus sai uutta elämää. Uudet omistajat pääsivät maalle hektisen työviikon päätteeksi, ja lempeät löylyt rantasaunassa veivät ajatukset helposti pois arjesta.

Paikallaan seisova ilma ja kostea rossipohja aiheuttivat ongelmia

Murhetta aiheutti kuitenkin tunkkainen haju, joka oli vastassa aina mökille tultaessa. Syyssateiden alettua huoneilmaan pesiytyi epämiellyttävä kellarimainen haju. Hirsihuvilan uudet asukkaat saivat jo oireitakin: limakalvojen ärtymistä ja päänsärkyä.

Asiantuntija kävi paikalla tutkimassa ongelmaa. Kartoituksen tuloksena havaittiin, että kesäasunnossa ei ollut minkäänlaista ilmanvaihtoa, vaan ilma seisoi paikallaan. Rossipohja oli myös hieman kostea. Koska hallittua korvausilmaa ei ollut saatavilla, veti rakennus tulevaa ilmaa lattiarakenteiden kautta sisätiloihin.

Ratkaisu löytyi hämmästyttävän nopeasti, tehokkaasti ja edullisestikin.

Kesämökin omistaja

Huonekohtaiset Lossnay-mini-ilmanvaihtolaitteet raikastivat ilman

Ratkaisu sisäilmaongelmaan saavutettiin Mitsubishi Electric VL-100 -mallisella huonekohtaisella ilmanvaihtolaitteella. Mökin suurimman tilan, tupakeittiön seinälle, katon rajaan asennettu laite ryhtyi välittömästi vaihtamaan tunkkaista ilmaa.

Energiapihissä laitteessa on lämmönvaihdin, jolla se lämmittää sisään tulevan ilman lämpimällä poistoilmalla. Lämmönvaihtimen teho on jopa 80 prosenttia, joten laite ei tarvitse erillistä tuloilman lämmitintä.

Sisäilman laatu on nyt merkittävästi parantunut.

Kesämökin omistaja

Raikasta ja vedotonta tuloilmaa kotimaisilla Mobair-korvausilmalaitteilla

Pienempien huoneiden tuloilma järjestettiin kotimaisilla lämmittävillä Mobairin korvausilmalaitteella. Näillä saadaan jatkuvasti raikasta korvausilmaa sisätiloihin, lämpimänä ja vedottomasti.

“Ratkaisu löytyi hämmästyttävän nopeasti, tehokkaasti ja edullisestikin. Asennetut laitteet toivat juuri toivomamme lopputuloksen, ja sisäilman laatu on nyt merkittävästi parantunut. Laitteiden asennuksen jälkeen tuntuu, kuin astelisi uuteen kesäasuntoon”, toteaa omistaja tyytyväisenä.

Paikkakunta
Jänijärvi
Kohde
Kesämökki, 92 neliötä, rakennettu 1982
Laitteisto

Mitsubishi Electric Lossnay mini-ilmanvaihtolaitteet

Mitsubishi Electric Lossnay-mini-ilmanvaihtolaitteet tekevät työ- tai asuintiloista raikkaat.
Tutustu mallistoon

Ilmanvaihtolaitteet

Mitsubishi Electric Lossnay-ilmanvaihtolaitteet ja kotimaiset Mobair-korvausilmalaitteet ja -venttiilit ovat edullinen tapa parantaa sisäilman laatua. Helppo asennus kaikkiin rakennuksiin.
Tutustu mallistoon

Mobair-korvausilmalaitteet

Kotimaiset Mobair-ilmanvaihtolaitteet poistavat vedontunteen. Lattiapinnat lämpenevät ja lämmitystä tarvitaan vähemmän.
Tutustu mallistoon