Energiatehokasta lämmitystä talven pakkasille
– Hilla Stenlund

 Vieraskynä-blogisarjassa julkaisemme tunnettujen kirjoittajien artikkeleita, joissa tutustutaan Scanofficen edustamiin ja maahantuomiin tuotteisiin.

Mitsubishi Electric RW – energiatehokasta lämmitystä talven pakkasiin

Meille asennettiin muutama viikko sitten yhteistyössä Scanofficen kanssa Mitsubishi Electric RW -ilmalämpöpumppu.

Tärkein syy ilmalämpöpumpun asentamiseen on meille ehdottomasti lämmityskustannuksissa säästäminen, sillä asumme sähkölämmitteisessä omakotitalossa. Toinen merkittävä asia on tuottaa ilmalämpöpumpulla kotiimme puhdasta energiaa kestävästi, samalla kodin asumismukavuutta lisäten. Ilmalämpöpumppu käyttää ulkoilmassa olevaa, luonnon omaa lämpöenergiaa. Siten myös ekologinen aspekti on ollut meillä mielessä ilmalämpöpumpun hankinnassa.

Energiatehokas ilmalämpöpumppu pienentää lämmityskustannuksia

Sähkölämmitteisessä omakotitalossa sähkölaskut kasvavat talvikuukausina huomattavasti, kun patterit pöhöttävät lämpöä taloon pakkasen paukkuessa ulkona. Ilmalämpöpumppu osallistuu tehokkaalla panoksellaan omakotitalon neliöiden lämmitykseen, jolloin sähköpattereiden ei tarvitse lämmittää niin paljon ja sähköä säästyy. Laite hyödyntää ulkoilmassa olevaa energiaa jopa kylmillä pakkasilla ja kerryttää näin säästöjä suuren osan lämmityskaudesta. Öljy- tai suorasähkölämmitteisen asunnon lämmityskustannukset vähenevät jopa yli 50 prosenttia.

Sosiaalisen median vaikuttaja Hilla Stenlund seisoo valkoisen Mitsubishi Electric ilmalämpöpumpun edessä.

Energiatehokkaalla Mitsubishi Electric RW Hyper Heating -ilmalämpöpumpulla pystymme siis konkreettisesti vaikuttamaan sähkölaskujen suuruuteen ja se on ehdottomasti suurin syy, miksi ilmalämpöpumppu meillä on. Lisäksi meillä on talossa varaava takka, jonka lämpöä ilmalämpöpumppu hyvin myös kierrättää tuuletusominaisuudella.

Muutimme tähän nykyiseen omakotitaloon 2 vuotta sitten, ja edelliset asukkaat olivat asennuttaneet taloon ilmalämpöpumpun jo aikaa sitten. Vanha ilmalämpöpumppu oli kuitenkin jo yli 10 vuotta vanha ja käyttöikänsä päässä. lmalämpöpumppua oli käytetty kesät talvet todella ahkerasti.

Asentaja osasi myös kertoa, että ilmalämpöpumput ovat kehittyneet ison harppauksen viime vuosien aikana ja vanha laite oli auttamatta jäänyt kehityksessä ja tehokkuudessa ajastaan jälkeen. Päädyimme siis vaihtamaan vanhan ilmalämpöpumpun uuteen Scanofficen laadukkaaseen ja luotettavaan Mitsubishi Electric RW Hyper Heating -ilmalämpöpumppuun. Asennuksessa pystyttiin hyödyntämään vanhan laitteen aukkoa ulos.

Asentaja kertoi, että vanhan ja uuden pumpun tehokkuudessa on valtava ero etenkin siinä, miten pumppu pystyy pakkasella tuottamaan lämpöä. Isoin kehitys on tapahtunut juuri siinä, miten jopa -25-30 asteen pakkasella tämä uusi Mitsubishi Electric RW Hyper Heating -ilmalämpöpumppu kykenee tuottamaan hyvällä hyötysuhteella lämpöä sisätiloihin.

Scanoffice on alan markkinajohtaja ja suurin täysin kotimainen toimija Suomessa. Scanofficen tekemisessä ja laitteissa korostuu luotettavuus, ammattimaisuus ja ekologisuus, ja siksi luotan heihin toimijoina ja ilmalämpöpumpun toimittajana.

Scanofficen laajasta valikoimasta löytyi meille sopiva ilmalämpöpumppu

Ilmalämpöpumpun toiminnot sekä hyödyt olivat meille entuudestaan tuttuja, nyt vain hankimme tilalle entistä paremman laitteen, joka on tyylikäs ja sulavalinjainen myös ulkoisesti. Scanofficen laaja valikoima ja alan osaaminen on vakuuttavaa. Heiltä löytyy tämä markkinoiden tehokkaimpiin vaihtoehtoihin kuuluva Mitsubishi Electric RW Hyper Heating -ilmalämpöpumppu, jonka tehot riittävät meidän ison talon lämmitykseen ja jäähdytykseen.

Teimme koneen valinnan yhdessä Lämpöjokerin ammattilaisen kanssa. Lämpöjokeri toimii täällä Lahden alueella ja hoitaa ammattitaidolla Scanofficen ilmalämpöpumppujen asennuksia. Mielestäni sopivan koneen valinnassa kannattaa kääntyä ammattilaisten puoleen. He osaavat parhaiten sanoa, millainen tehokkuus ja malli mihinkin tilaan tai asuntoon parhaiten soveltuu.

Ilmalämpöpumpun toinen tärkeä ominaisuus on jäähdytysmahdollisuus. Tukalilla helteillä ilmalämpöpumpun voi säätää jäähdytykselle, jolloin se viilentää taloa ihanasti ja pitää koko talossa miellyttävän lämpötilan. Ilmalämpöpumpun voi laittaa viilentämään esimerkiksi illaksi, jolloin se viilentää talon ja nukkuminen kesähelteilläkin tuntuu mukavammalta.

Me emme käytä ilmalämpöpumppua kesällä koko aikaa läpi vuorokauden, vaan viilennämme sillä kotia vaikka parin tunnin ajan ja sen jälkeen asetamme tuuletusominaisuuden, jolloin viileä ilma levittäytyy laajemmalle. Samalla myös viilennyksen aikana kondensoitunut vesi pääsee kuivahtamaan koneen sisältä pois.

Miten ilmalämpöpumpun asentaminen tapahtui?

Ihan ensimmäiseksi Lämpöjokerin asentaja tuli meillä käymään ja katsoimme yhdessä vanhan laitteen kunnon. Jos vanha ilmalämpöpumppu olisi ollut vielä kunnossa ja tehokas, olisimme sen lisäksi asentaneet toisen ilmalämpöpumpun. Aika nopeasti kävi kuitenkin ilmi, että vanha ilmalämpöpumppu oli tullut käyttöikänsä päähän ja päädyimme poistamaan sen ja korvaamaan uudella.

Kartoitimme taloomme sopivan ilmalämpöpumpun, tämä uusi on huomattavasti tehokkaampi kuin mitä vanha oli, ja jo seuraavalla viikolla asentaja tuli asentamaan sitä. Asentaja poisti vanhan koneen ja uusi ilmalämpöpumppu asennettiin samaan kohtaan porrasaulaan alakerran ja yläkerran väliin. Asentajan mielestä paikka on hyvä kahden kerroksen välissä, jossa lämpö muutenkin liikkuu vapaasti. Sijainti on keskellä taloa.

Sisustuksellisesta ja esteettisestä näkökulmasta mielestäni porrasaula on ilmalämpöpumpulle oikein hyvä paikka, myös eteinen olisi ollut hyvä sijainti keskeisellä ja avonaisella paikalla. Vaikka tekniikka helpottaa elämää ja parantaa asumismukavuutta, olen tosi iloinen, ettei ilmalämpöpumppu kuitenkaan sijaitse ihan olohuoneessa parhaalla paikalla, vaan hieman sivummalla.

Laitteen sijainnilla on merkitystä ilmalämpöpumpun tuottamaan hyötyyn. Paras paikka on sellainen, jossa puhallusilma pääsee liikkumaan vapaasti ja levittäytymään sitä kautta laajalle asuntoon. Mielestäni paikan voi valita sillä silmällä, että ilma pääsee virtaamaan, mutta laite ei ole huomion keskipiste.

Miten ilmalämpöpumppua käytetään?

Asennuksen päätteeksi asentaja neuvoi kädestä pitäen ilmalämpöpumpun käyttämistä, uuden laitteen kaukosäädin näytti heti kättelyssä vanhaa selkeämmältä ja helpommalta. Laitteen mukana saimme totta kai myös ohjeet, mutta kävimme hyvin läpi meille tärkeimmät ominaisuudet: lämmitys, jäähdytys sekä tuuletus, jolloin kone pyörittää ilmaa, muttei jäähdytä tai lämmitä. Asentaja neuvoi, että jäähdytyksen aikana tuuletusta on hyvä tehdä, jotta kondensaatiovesi pääsee poistumaan laitteesta. Laitteen käyttäminen on mielestäni helppoa.

Ilmalämpöpumppua käytetään kaukosäätimellä tai halutessaan myös aplikaation avulla puhelimen kautta. Aplikaatio on mainio lisä siksi, että laitteen voi laittaa päälle etänä mobiiliyhteyden kautta. Esimerkiksi hellepäivinä laitteen voi käynnistää viilentämään kotia jo valmiiksi, kun on itse vasta matkalla kotiin kesäpäivän reissulta.

Mitsubishi Electric RW Hyper Heating -ilmalämpöpumppu on tehty Pohjolan kylmiin olosuhteisiin ja siksi sen huipputekniikka tuottaa maksimaalisen lämmitystehon myös todella alhaisissa ulkolämpötiloissa.

Myös sisäilman puhtaudesta laite huolehtii. Mitsubishi Electric on kehittänyt RW-ilmalämpöpumpun sisäyksikköön erityisen Dual Barrier -pinnoitteen, joka hylkii likaa. Puhdas sisäyksikkö tuottaa lämpöä erinomaisella hyötysuhteella. Lisäksi asentaja antoi huolto-ohjeeksi, että ilmalämpöpumpun sisäyksikön ritilä irrotetaan ja imuroidaan noin parin viikon välein puhtaaksi pölyistä ja toinen osa noin kuukauden välein. Imurointi onnistuu hyvin esimerkiksi viikkosiivouksien yhteydessä.

Onko ilmalämpöpumpun ulkoyksikkö mahdollista verhoilla?

Kyllä vain, ilmalämpöpumpun ulkoyksikkö on mahdollista koteloida siistimmäksi osaksi talon julkisivua. Minulla tämä osa oli miltein sisäyksikön ulkonäköä tärkeämpi asia, sillä ilmalämpöpumpun ulkoyksikkö sijaitsee talomme etuseinälle ihan sisääntulon vieressä ns. paraatipaikalla aina nähtävillä. Vanhaa ulkoyksikköä ei ollut verhoiltu mitenkään ja kokonaiset kaksi vuotta se osui ikävästi silmääni, mutten ollut ehtinyt tehdä asialle vielä mitään.

Nyt laitteen uusimisen yhteydessä Lämpöjokerin asentaja toi mukanaan laitteen suojaksi kotelon, joka kauniisti häivyttää ilmalämpöpumpun talon julkisivuun. Kotelo on puuta ja se oli maalaamaton, joten saimme maalata sen meidän talon ulkomaalilla ihan saman sävyiseksi talon kanssa. Kotelon maalaaminen oli talon maalaamisen jälkeen ihan pikkuruinen juttu! Olen tosi iloinen siitä, miten kotelo tekee ilmalämpöpumpun huomaamattomaksi talon seinällä.

Ilmalämpöpumppu ja sen asennus tietenkin maksaa investointina alussa, mutta myöhemmin sen olemassaolo säästää rahaa lämmityskuluissa vuosia eteenpäin. Ilmalämpöpumppuun investoidun pääoman vuosituotto ylittää helposti 30 %, mutta voit saavuttaa jopa 50 % tuoton, varsinkin jos talosi lämmityskulutus ovat suuret. Nämä numerot kannattaa pitää mielessä, kun tekee investoinnin! Se kyllä maksaa itsensä takaisin.

Aikoina, jolloin elämme sähkökriisin keskellä, yritämme jokainen tehdä parhaamme mukaan erilaisia ilmastotekoja ja säästää samalla euroja, on tämä ilmalämpöpumppu mielestäni yksi parhaimmista investoinneista. Se säästää sähköä, rahaa ja kuitenkin laite lisää asumismukavuutta ja onnellisuutta, joten laitteen hyödyt ovat monella tapaa win win.

Tuntuu ihanalta, että meidän koti lämpenee kylminä talvipäivinä kestävällä teknologialla ja kesän hellepäivinä voimme viilentää kotia ja lisätä asumismukavuutta.

Vaikuttaja Hilla Stenlund valkoisen mitsubishi electric ilmalämpöpumpun edessä.

Hilla Stenlund

Sosiaalisen median vaikuttaja, bloggaaja ja hyvinvointivalmentaja Hilla Stenlund on monelle tuttu hänen blogistaan. Inspiroivissa kirjoituksissa Hilla kannustaakin lukijoitaan panostamaan hyvinvointiin sekä nauttimaan elämästään. Tehokkaan ilmalämpöpumpun hommaaminen tulikin ajankohtaiseksi sähkölämmitteisessä omakotitalossa loppukesän kynnyksellä. Myös kotiin kätevästi tuotettu puhdas energia oli syy, josta oli vaikea kieltäytyä.

Voit tutustua lisää Hillan kokemuksiin Mitsubishi Electricin ilmalämpöpumpuista Instagramista.

Tutustu muiden vaikuttajien kokemuksiin

Tutustu Mitsubishi Electric -ilmalämpöpumppuihin

Uutuus
Mitsubishi Electric AY -ilmalämpöpumppu

Mitsubishi Electric AY-mallisarjan pyöreät kulmat ja mattapinta eivät vaadi huomiota itselleen huoneen muusta sisustuksesta. Siitä huolimatta huoliteltu sisäyksikkö sopii kodin seinälle kuin elegantti taideteos.

Valkoinen Mitsubishi Electric AY -ilmalämpöpumppu
Suosittu
Mitsubishi Electric RW Hyper Heating -ilmalämpöpumppu

Mitsubishi Electric RW Hyper Heating -ilmalämpöpumppu on luotu meidän olosuhteisiimme ja meitä varten. Tämä kaikki nykypäivän hienoudet sisältävä laite ei pakkasia pelkää!

Mitsubishi Electric MSZ-RW -ilmalämpöpumppu.
Suosittu
Mitsubishi Electric LN Hyper Heating -ilmalämpöpumppu

Suomen ostetuin ilmalämpöpumppu, tyylikäs Mitsubishi Electric LN Hyper Heating on täynnä ominaisuuksia, jotka nostavat asumisen tason Premium-luokkaan. Neljä tyylikästä värivaihtoehtoa!

Mitsubishi Electric MSZ-LN ilmalämpöpumppu, musta sisäyksikkö, maahantuoja Scanoffice Oy.