Ilmavesilämpöpumpun hankinta – mitä tulee ottaa huomioon?

Varmista paljonko käyttövettä saadaan

Lämpöpumpun käyttövesivaraajien rakenne voi olla valmistajasta riippuen erilainen, mikä vaikuttaa suoraan käyttöveden riittävyyteen. Varaajan litratilavuus ei aina suoraan kerro saatavilla olevan käyttöveden riittävyyttä. Vanhemmissa varaajamalleissa lämmitetään varaajassa olevaa vettä, mutta lämmin vesi tuotetaan käyttövesikierukassa, jolloin todellinen lämminvesimäärä on pienempi kuin varaajan vesitilavuus. Nykyaikaisissa lämpöpumpuissa käyttövesi tuotetaan suoraan varaajaan, jolloin varaajatilavuus on kokonaisuudessaan saatavilla lämpimänä vetenä. Kun varaajaveden lämpötila on esim. 55 astetta saadaan sekoitettua 40 asteista vettä ulos enemmän kuin varajaatilavuus on, parhaimmillaan jopa lähes 1,5 kertaisena.

mitsubishi ecodanin kaukosäädin

Lämmitysteho pakkasella ja hyötysuhde

Lämpöpumppujen toimintaa vertailtaessa nousee hyötysuhde usein keskeiseksi valintaperusteeksi. Hyötysuhdetta vertailtaessa olisi tärkeää vertailla myös laitteiden tehollista suorituskykyä pakkaskelissä. On erityisen tärkeää, että lämpöpumppu tuottaa myös pakkasilla lämpötehoa, talo kun ei hyötysuhteella lämpiä lainkaan. Jos kiinteistöön on valittu lämpöpumppu, jonka hyötysuhde on hyvä, mutta tuottoteho heikko, tarvitsee laitteisto lisätehon sähkövastuksesta, jolloin järjestelmän kokonaishyötysuhde laskee.

Hyötysuhde ilmoitetaan joko hetkellisenä hyötysuhteena COP tai SCOP eli koko lämmityskauden hyötysuhteena. Lämpöpumppulaitteisto kannattaa pyytää aina omaan kiinteistöön mitoitettuna, mikä kertoo parhaiten, kuinka laite toimii huomioituna niin kiinteistön koko, ikä kuin sijaintikin.

Äänenpaineen taso ja äänen tehotaso

Äänenpaineen taso (SPL, LP) kertoo, miltä ääni kuulostaa valitun etäisyyden päästä. Lämpöpumppujen äänenpaineen taso ilmoitetaan usein metrin päästä mitattuna suoraan yksikön edestä. Voi kuitenkin olla, että arvoja ilmoitetaan myös muilta etäisyyksiltä tai muualta mitattuna, joten vertaillessa on oltava tarkkana.

Äänen tehotasolla (PWL, LW) tarkoitetaan äänilähteen ympäristöönsä säteilemää äänitehoa. Tämä siis tarkoittaa sitä, kuinka paljon mitattavasta kohteesta ylipäänsä lähtee ääntä. Tätä arvoa ei siis voi ilmoittaa muilta etäisyyksiltä mitattuna

Sisä- ja ulkoyksikölle ilmoitetut äänen tehotasolukemat löytyvät ainakin lämpöpumppujen energiamerkinnästä.

Laadukkaan ilmavesilämpöpumpun kompressori on useamman kerroksen takana äänieristettyna. Syvän ulkoyksikön ansiosta puhaltimen siivistä saadaan suurempia, jolloin puhallin pyörii hitaammin ja äänet pienenevät. Lisäksi laadukas maatukiteline oikein sijoitettuna tekee laitteistosta lähes äänettömän.

Käytettävyys

Lämpöpumppujärjestelmä hankitaan omaan kiinteistöön tuottamaan lämmitystä ja käyttövettä, mutta tarkoitus ei ole tehdä siitä itselle uutta harrastusta. Siitä syystä on tärkeää, että laitteen käyttö on helppoa ja vaivatonta. Perinteisesti lämmitysjärjestelmä ovat asetettu ns. lämpökäyräajoon, mutta nykyisin laitteissa on helppokäyttöiset säätimet, joiden avulla lämpötilan säädöt tai hetkelliset muutostarpeet on vaivaton tehdä.

Laitteen käyttöönoton yhteydessä tulee paljon uusia asioita ja voi olla hankala muistaa sitten pakkaskauden alkaessa, miten lämmitystä säädetään. Helpoimmillaan se tapahtuu kaukosäätimestä painamalla joko nuoli ylös ”lisää lämpöä” tai nuoli alas ”vähemmän lämpöä”. Myös etäkäyttö yleistyy vapaa-ajan asunnoissa tai lomaillessa, jolloin nähdään oman kodin tilanne vaikka maailman toiselta puolelta. Mökille lähtiessä voidaan korottaa sisälämpö miellyttäväksi ja asettaa käyttövesivaraajan lämpö valmiiksi tavoitelämpötilaan.