Ukkosen vaarat lämpöpumpulle

Lämpöpumput ja ukkosen vaara

Ukkosmyrsky saattaa olla hermoja raastavaa lemmikeille, lapsille sekä ihmisille, joita kovaääninen jyrinä ja salamointi pelottaa. Vielä pelottavampi ajatus on se, että kodin lähelle iskevä salama voi vaikuttaa kodin sähköjärjestelmään, mukaan lukien ilmalämpöpumppuun. Ukkoskausi alkaa Suomessa toukokuussa ja päättyy syyskuussa. Hurjimmillaan yksittäinen ukkosmyrsky saattaa johtaa valtavaan salamointiin.

Ukonilmalla salama saattaa joskus osua voimalinjoihin tai jopa rakennuksen omaan sähköjärjestelmään, jolloin kaikki sähköä käyttävät laitteet ovat vaarassa rikkoutua. Ilmajohtoverkkoihin kytketyissä uudemmissa rakennuksissa on tänä päivänä vakiona ylijännitesuojaus, jotka suojaavat melkoisiltakin ylijännitteiltä. Suomessa on myös on paljon vanhoja rakennuksia, jossa sähköjärjestelmä on yhtä vanha kuin rakennuskin ja suojaamaton jännitepiikeiltä.

Pahimmillaan salamanisku aiheuttaa ylijännitteen, joka voi rikkoa ilmalämpöpumpun. Usein kyseessä on sisä- tai ulkoyksikön piirikortti, jolloin korjaustoimenpiteenä on piirikortin vaihto. Mikäli jännitepiikki on riittävän suuri, niin muitakin ilmalämpöpumpun sähköosia voi rikkoontua.

Ilmalämpöpumpun suojaaminen ukkosella

Kuinka sitten suojaan ilmalämpöpumpun ukkoselta? Asennettuihin ilmalämpöpumppumääriin suhteutettuna, ei salamanisku kuitenkaan ole kovin yleinen syy ilmalämpöpumpun rikkoutumiseen. Laitteen voi yrittää suojata ukkosen aiheuttamalta salamaniskulta kytkemällä laite irti sähköverkosta aina ukonilman aikana. Tämän voi tehdä kääntämällä turvakytkimen off-asentoon tai ottamalla pistokkeen pois seinästä. Tämä vähentää riskiä jännitepiikin päätymisestä ilmalämpöpumppuun asti.

katko turvakytkin

Turvakytkimen oikea käyttö on helppo tapa suojata ilmalämpöpumppu ja ilma-vesilämpöpumppu ukkosella.

Tekikö ukkonen hallaa vanhalle il­ma­läm­pö­pum­pul­le? Lämpöpumppu-apurimme auttaa sinua uuden valinnassa

Ilma-vesilämpöpumppu ukkosella

Ilma-vesilämpöpumpun rikkoutuminen salamoinnin takia on hyvin harvinaista. Ilma-vesilämpöpumput ovat rakenteeltaan hieman järeämpiä kuin ilmalämpöpumput, eivätkä rikkoonnu helposti jännitehäiriön osuessa kohdalle. Jos kuitenkin haluaa parantaa ilma-vesilämpöpumpun suojausta salamaniskulta, voi laitteen ulkoyksikön vieressä olevan turvakytkimen käydä kääntämässä off-asentoon.

Kotivakuutuksesta apu rikkoontuneelle lämpöpumpulle

Ukkonen on sikäli harmillinen, että sen aiheuttama laiterikko ei kuulu tavallisen laitetakuun piiriin, vaan korvausta joutuu hakemaan omalta vakuutusyhtiöltä, jossa kiinteistö on vakuutettu. Yleensä ukkosen aiheuttama laiterikko korvataan vakuutuksesta, kuten monet muutkin ennakoimattomat tuhot, kuten puiden kaatumiset ja vastaavat vahingot.

Salamaniskusta johtuva vaurio lämpöpumpulle on aina korjattavissa. Tietenkin tällaisessa tilanteessa on oleellista, että laitteen maahantuojalla on tarvittavat varaosat saatavilla ja että huoltoverkosto on ammattitaitoista ja helposti saatavilla.