Aurinkopaneelit tuottavat omakotitalossa päästötöntä energiaa tyypillisesti 20–60 prosenttia kulutuksesta. Rahassa tämä tarkoittaa satasten tai jopa yli tuhannen euron säästöä vuodessa. Samalla tehdään suuri teko puhtaan ympäristön hyväksi.
Aurinkopaneelipaketti omakotitaloon
Mistä aurinkopaneelipaketti koostuu? Omakotitaloasujan on hyvä tietää, mitä komponentteja asennukseen kuuluu, kun mietitään aurinkopaneeleiden hankkimista katolle. Scanoffice Premium -aurinkosähköjärjestelmä on täydellinen aurinkopaneelipaketti, joka sisältää kaikki aurinkovoimalan tarvittavat komponentit kokonaistoimituksena:
- Aurinkopaneelit
- Kattokiinnitysjärjestelmä
- Invertteri
- Kaapelit, liittimet ja turvakytkin.
Oikein rakennettu aurinkovoimala sisältää myös tuotantolaitteesta kertovat varoitustarrat.
Aurinkopaneelien määrä
Aurinkosähköjärjestelmän kokoon vaikuttavat katon pinta-ala ja kodin sähkönkulutus.
Katon pinta-ala
Aurinkopaneelin mitat ovat noin 1,75 m x 1,1 m. Usein paneeleita asennetaan omakotitaloon 10–20 kappaletta. Näin ollen pinta-alaa katolla tarvitaan 20–40 neliömetriä. Lähes aina tällainen alue katolta löytyy.
Kodin sähkönkulutus
Kiinteistön ominaisuuksista riippuen aurinkopaneelien tuotanto on tyypillisesti 20–60 prosenttia kulutuksesta. Rahassa tämä tarkoittaa satasten tai jopa yli tuhannen euron säästöä vuodessa.
Useimmiten aurinkovoimala kannattaa mitoittaa kodin sähkönkulutuksen mukaan. Tyypillisen uudehkon omakotitalon sähkönkulutus auringon paistaessa on 0,5–3 kW. Toki ruoan laittaminen, saunominen ja muut sähköä vievät askareet aiheuttavat kulutuspiikkejä.
Jos sähkönkulutus on päivällä vähäistä, kannattaa valita 10–12 paneelin järjestelmä. Esimerkiksi 1 kW:n sähkökuormaan suhteutettuna 10 paneelin, eli noin 3,7 kWp:n paneelipaketti saattaa tuntua ylimitoitetulta. Aurinkovoimala tuottaa kuitenkin suurimman osan ajasta osateholla ja tuotantohuiput ovat verrattain lyhyitä.
Hyvä muistisääntö on, että puolet aurinkosähköstä syntyy epäsuorasta hajasäteilystä, jonka aikana aurinkovoimalan teho on jopa alle puolet täydestä. Näin ollen yli kolminkertaiselta tuntuva ylimitoitus onkin usein juuri sopiva.
Aurinkosähkön myynti verkkoon
Jos optimaalisen rahallisen tuoton sijaan haluaa painottaa ympäristöarvoja, aurinkovoimalan voi tarkoituksella ylimitoittaa. Näin yhteiskuntamme omavaraisuus paranee ja puhtaan energian määrä maassamme lisääntyy.
Oman kulutuksen ylittävä tuotanto ei koskaan mene hukkaan, vaan ylijäämäsähkö siirtyy sähköverkkoon. Aurinkosähkön myynnistä kannattaakin tehdä sopimus sähköyhtiön kanssa. Tällöin yhteiskunnan ja ympäristön kannalta arvokkaalle teolle saa myös rahallisen korvauksen.
Voit tarkistaa alla olevan laskurin avulla, minkälainen aurinkopaneeleiden määrä olisi optimaalinen kiinteistöösi.
Laske aurinkopaneelien määrä ja hyödyt
Aurinkopaneelijärjestelmä on taloudellisesti kannattavin silloin, kun se on oikein mitoitettu ja tuotetun aurinkosähkön voi käyttää pääasiassa omiin tarpeisiin. Sähkön hintojen noustessa myös ylimääräisen sähkön myynnistä on tullut entistä kannattavampaa.
Laske kätevällä laskurillamme, paljonko aurinkopaneeleja tarvitset ja paljonko voisit säästää sähkölaskussa.
Aurinkopaneeleiden suuntaus
Aurinkopaneelit kannattaa asentaa etelänpuoleiselle katolle. Harjakattoisessa omakotitalossa järkevin asennustapa on lappeen suuntainen asennus.
Aurinkopaneeleiden optimaalinen kulma Suomessa on noin 40 astetta vaakatasosta laskettuna, mutta jo 10 asteen kulmalla saavutetaan lähes sama tuotantomäärä.
Aurinkopaneeleita toki voisi kallistaa katolla, mutta tällöin tarvitaan enemmän ja vahvempia telineitä, jotka aiheuttavat kustannuksia. Järkevämpää on hankkia näiden telineiden hinnalla lisää paneeleita. Näin samalla rahalla saadaan enemmän aurinkosähköä.
Aurinkopaneelin asennuskulma tasakatolla
Tasakatolla paneeleita kannattaa kallistaa noin 10–15 astetta. Tällöin aurinkopaneeli tuottaa paremmin sähköä kuin vaakatasossa ja paneeli puhdistuu luonnostaan sateen ja jään vaikutuksesta.
Aurinkopaneelit – toiminta eri ilmansuunnissa
Aurinkopaneeleita voi järkevästi asentaa käytännössä kaikkiin ilmansuuntiin idän ja lännen välillä. Pohjoiseen paneeleita ei kannata suunnata, koska tällöin tuotantomäärä vähenee selvästi.
Jos aurinkopaneelit ovat tulossa omakotitaloon, jossa lappeet ovat itään ja länteen, kannattaa harkita paneeleiden jakamista molemmille lappeille. Näin keskipäivän tuotantohuippu jakaantuu luonnostaan aamulle ja illalle, mikä useimmiten kasvattaa omaan käyttöön jäävän sähkön osuutta. Itä-länsi -asennus ikään kuin madaltaa ja levittää tuotantohuippua, mikä vähentää verkkoon siirtyvän sähkön määrää.
Aurinkopaneeleille on olemassa myös asennustelineitä, jotka kääntävät paneelia aina auringon suuntaan. Omakotitaloissa tällaiset järjestelmät eivät olet kustannustehokkaita. Aurinkosähköjärjestelmän tuotantomäärä kasvaa parhaiten, kun verrattain helposti rikkoutuvan seurantalaitteiston hinnalla hankkii lisää paneeleita.
Aurinkovoimala ja lämpöpumppu täydentävät toisiaan
Jos omakotitalon energiankulutusta halutaan optimoida erityisen paljon, kannattaa aurinkopaneelijärjestelmän kaveriksi asentaa lämpöpumppu. Aurinkovoimalan ja esimerkiksi ilma-vesilämpöpumpun yhdistelmällä on mahdollista saavuttaa jopa yli 80 prosentin säästö verrattuna perinteiseen lämmitysjärjestelmään. Säästö perustuu siihen, että aurinkopaneelijärjestelmä tuottaa päästöttömästi ja paikallisesti sähköä, jolla lämpöpumppu lämmittää käyttövettä ja koko kiinteistöä. Näin suurin osa käytettävästä energiasta saadaan auringon valosta sekä ilmasta.
Huippuhyvä yhdistelmä on myös aurinkopaneelijärjestelmä ja jäähdyttävä lämpöpumppu. Kun aurinko paistaa, tarvitaan jäähdytystä ja tällöin myös aurinkosähköä on eniten tarjolla. Pienenkin aurinkopaneelipaketin tuottama sähköteho riittää hienosti suuren omakotitalon jäähdyttämiseen, jos käytössä on nykyaikainen lämpöpumppu.
Kun vain paras on kyllin hyvää
Scanoffice on Pohjoismaiden suurin toimija alallaan. Meiltä löydät Pohjolan oloihin suunnitellut energiaa säästävät järjestelmät kaikenlaisiin omakotitaloihin.
HT-S:n täysin mustat aurinkopaneelit sopivat kaikkiin ympäristöihin. Yhtenäisen musta pinta on ajattoman tyylikäs. Paneelia on saatavana monessa eri teholuokassa.
Scanoffice Premium -aurinkosähköpaketit sisältävät kaikki aurinkovoimalaan tarvittavat tuotteet, kattokiinnikkeitä myöten.
Hyundai HiE -aurinkopaneeli – Täysin musta uutuus nyt Scanoffice Solarilta!
Kestävää suorituskykyä huokuvat Hanwha Q CELLS -aurinkopaneelit nyt Scanoffice Solarilta!
ZNShine Solarin lippulaivatuote, musta kaksipuolinen lasi-lasipaneeli, nyt saatavilla!
Suuren tehon kaksipuolinen aurinkopaneeli ylivoimaisella kaksoislasirakenteella.
Aurinkosähköjärjestelmien inverttereiden aatelistoa, Sofar-invertteri toimii luotettavana apurina aurinkopaneeleiden tuottaman sähkön kuljettamisessa kodin sähkölaitteiden käyttöön.
APsystemsin mikroinvertterit vievät aurinkoenergiasi uudelle tasolle. Suunniteltu erityisesti Suomen olosuhteisiin, se tarjoaa ylivoimaista tehokkuutta ja luotettavuutta jokaiselle aurinkosähköjärjestelmälle.
Nordic Sun Off-grid -voimalat tuovat vapaata ja ekologista energiaa luonnon keskelle ja sähköverkon ulottumattomissa oleville.
Aurinkopaneelin akku itse tuotetun aurinkoenergian varastointiin. Tyylikäs ulkonäkö. Pinottava ratkaisu helpottaa asentamista.
Aurinkoenergiaa jokaiseen kotiin – Solaxin hybridi-invertteri ja akusto tuovat tehokkuutta ja vapautta elämääsi. Nauti omavaraisuudesta juuri siellä missä tahdot.
Laadukkaat Fronius Symo -aurinkosähköinvertterit Pohjolan oloihin.
Kestävästä Magnelis-teräksestä valmistetut aurinkopaneelin kiinnikkeet 30 vuoden takuulla. Saatavilla mustina tai alumiinin värisinä.
Kestävä ja turvallinen kiinnitysjärjestelmä suomalaiselta Orima Solarilta 30 vuoden takuulla. Sopii yhteen kaikkien yleisimpien kattotyyppien kanssa.
Maksimaalinen aurinkopaneelien tuotto minimaalisilla kustannuksilla. Huippuhelppo asennus. Sopii erityisesti isoille tasakatoille.
Aerocompact valmistaa älykkäitä aurinkopaneelien kiinnitysjärjestelmiä eri kattotyypeille, kuten tasakatoille.
Santonin palomieskytkin katkaisee aurinkopaneelien tasasähkön, jos kiinteistön sähköt katkaistaan. Tämä tuo turvaa pelastushenkilöstölle poikkeustilanteissa.