Asiantuntija auttaa suuntaamaan aurinkopaneelit katolle oikein.

Aurinkopaneelien suuntaus – Hyödynnä aurinkoenergia tehokkaasti

Oikea aurinkopaneelien suuntaus maksimoi niiden tehokkuuden. Saat paneeleistasi enemmän energiaa ja säästät rahaa, kun voit hyödyntää omavaraisesti tuottamaasi aurinkoenergiaa. Myös luonto kiittää puhtaan energian käytöstä fossiilisten polttoaineiden sijaan.

Aurinkopaneelien suuntaus etelään takaa parhaan tuoton

Aurinkopaneelien asennuksessa ilmansuunnalla on ratkaiseva merkitys. Paneelit saavat päivän mittaan eniten auringonvaloa, kun ne suuntaa etelään.

Voit käyttää aurinkoenergiaa kodin sähkölaitteisiin päivällä, kun aurinko on korkeimmillaan. Esimerkiksi ilmalämpöpumpun sähkönkulutusta on mahdollista säätää etäohjauksella ja säästää näin kodin lämmitys- ja jäähdytyskustannuksissa.

Selvitä, montako paneelia tarvitset ja paljonko säästät!

Idästä ja lännestä aurinkoenergiaa aamun ja illan sähkönkulutukseen

Jos aurinkopaneeleja ei voi suunnata etelään, myös itä ja länsi ovat hyviä vaihtoehtoja. Niihin suunnatut aurinkopaneelit tuottavat aurinkosähköä aamulla ja illalla, jolloin kotona käytetään yleensä eniten sähköä.

Itään suunnatut aurinkopaneelit tuottavat eniten energiaa kodin tarpeisiin aamulla. Voit ajoittaa esimerkiksi pesukoneen ja astianpesukoneen käytön tähän aikaan.

Länteen suunnatut paneelit tuottavat puolestaan eniten energiaa iltapäivällä. Sähköautot, jotka usein ladataan päivän lopussa tai yöllä, voivat hyödyntää iltapäivän aurinkoenergiaa. Tämä voi vähentää sähkönkulutusta ja parantaa energiatehokkuutta.

Jos aurinkopaneelit ovat tulossa omakotitaloon, jossa lappeet ovat itään ja länteen, kannattaa harkita paneelien jakamista molemmille lappeille. Näin energiatuotanto jakautuu tasaisemmin päivän aikana ja omaan käyttöön jäävän sähkön osuus kasvaa.

Pohjoiseen paneeleita ei kannata suunnata, koska tällöin tuotantomäärä vähenee selvästi.

Älykäs sähköauton latauslaite BENY säätää lataustehoa sen mukaan, kuinka paljon kodin katolla olevat aurinkopaneelit tuottavat.

Älykäs energianhallinta optimoi aurinkopaneelien käytön ja sähkönkulutuksen

Älykäs energianhallinta ohjaa kotisi sähkölaitteiden käyttöä aurinkopaneelien aktiivisina aikoina ja optimoi sähköauton latausta siten, että se hyödyntää aurinkopaneelien tuottamaa energiaa mahdollisimman paljon. Säästät energiakustannuksissa, kun ostosähkön määrä vähenee.

Voit esimerkiksi ladata sähköauton akkua silloin, kun aurinkopaneelit tuottavat ylimääräistä energiaa, ja vähentää latausta silloin, kun aurinkosähköä ei ole saatavilla tai sen tuotanto on alhainen.

Älykäs sähköauton latausasema BENY säätää lataustehoa sen mukaan, kuinka paljon kodin katolla olevat aurinkopaneelit tuottavat. Voit ohjata latausta helposti puhelimellasi.

Aurinkopaneelin akku lisää energiaomavaraisuutta

Kun aurinkopaneelit tuottavat enemmän energiaa kuin sitä voidaan hyödyntää omiin tarpeisiin, ylimääräinen energia voidaan varastoida akkuihin tulevaa tarvetta varten.
Voit käyttää sitä esimerkiksi yöllä tai pilvisinä päivinä, kun aurinkopaneelien tuotto on alhaisempi. Tämä tekee aurinkoenergian käytöstä joustavampaa ja vähentää riippuvuutta sähköverkosta.

Aurinkopaneelin akku Sofar -sähkövarastosta ja hybridi-invertteristä saat varavoimaa myös sähkökatkojen ajaksi. Näin esimerkiksi kiertovesipumppu, valaistus tai matkapuhelimen laturi toimivat, vaikka valtakunnan sähköverkko olisi poikki. Paitsi huoltovarmuutta sähkökatkoksissa, järjestelmä tarjoaa omavaraisuutta ja mahdollisuuden myydä ylijäämäsähköä verkkoon.

Valitse oikea aurinkopaneelien kallistuskulma

Aurinkopaneeleiden optimaalinen kallistuskulma Suomessa on noin 40 astetta, mutta jo 10 asteen kulmalla saavutetaan lähes sama tuotantomäärä. Matalampi kulma tuottaa enemmän sähköä keskikesällä, kun taas pystympään asennettuna paneelit tuottavat tasaisemmin keväästä syksyyn.

Tasakatolla paneeleita kannattaa kallistaa noin 10–15 astetta. Tällöin aurinkopaneeli tuottaa paremmin sähköä kuin vaakatasossa, ja paneeli puhdistuu luonnostaan sateen ja jään vaikutuksesta.

Kääntyvät aurinkopaneelit tulevat kalliiksi

Aurinkopaneeleille on olemassa myös asennustelineitä, jotka kääntävät paneelia aina auringon suuntaan. Omakotitaloissa tällaiset järjestelmät eivät olet kustannustehokkaita.

Aurinkosähköjärjestelmän tuotantomäärä kasvaa parhaiten, kun verrattain helposti rikkoutuvan seurantalaitteiston hinnalla hankkii lisää paneeleita.

Minimoi varjostukset ja maksimoi aurinkopaneelien energiantuotanto

Varjostukset voivat vaikuttaa merkittävästi aurinkopaneelien tuottavuuteen. Kun aurinkopaneeli tai sen osa on varjossa, paneelin energiantuotanto vähenee. Esimerkiksi läheiset rakennukset, puiden oksat tai muut esteet voivat varjostaa paneeleja.

Varjostusten vaikutusten minimointiin on useita keinoja. Aurinkopaneelit tulisi sijoittaa alueelle, jossa ne saavat mahdollisimman paljon suoraa auringonvaloa ilman varjoja. Tämä voi vaatia huolellista suunnittelua ja asennusta.

Tarkista katon kunto ennen aurinkopaneelien asennusta

Ennen aurinkopaneelien asennusta on parasta tarkastaa katon kunto ja korjata mahdolliset vauriot. On tärkeää huolehtia siitä, että katto on tiivis ja kestää paneelien painon.

Aurinkopaneelit on sijoitettava katolla tuetulle alueelle, eikä räystäitä saa hyödyntää asennuksessa. Kaltevien kattojen tapauksessa paneelit asennetaan yleensä lappeen suuntaisesti, ja lumiesteille on jätettävä riittävä tila.

> Lue lisää aurinkopaneelien asennuksesta

Kotimaiset aurinkopaneelien kiinnikkeet kestävät Suomen talvessa.

Valitse kotimaiset kattokiinnikkeet

Kun käytät kotimaisia kattokiinnikkeitä, voit luottaa siihen, että kattosi pysyy kunnossa eivätkä kovat tuulet, pakkaset tai painavat lumikuormat aiheuta vaurioita.

Scanofficella käytämme aurinkosähköpaketeissa kotimaisia Nordic Sun ja Orima Solar -kattokiinnikkeitä, jotka valmistaja takaa toimivaksi 30 vuoden takuulla. Niissä käytetty Magnelis-pinnoitettu teräs on vähintään kolme kertaa kestävämpää kuin sinkitty teräs.