Kaksi Zaptec-latausasemaa asennettuna taloyhtiön seinälle, valmis palvelemaan taloyhtiön asukkaita sähköautojen latauksessa, mikä auttaa taloyhtiön kustannusten jakamisessa.

Sähköauton latauspisteiden kustannukset ja niiden jakaminen taloyhtiössä

Sähköautojen määrän kasvaessa taloyhtiöiden täytyy yhä useammin pohtia, miten latauspisteiden kustannukset jaetaan asukkaiden kesken. Tämä opas antaa konkreettisia vinkkejä ja esimerkkejä oikeudenmukaisesta kustannusten jaosta sekä selvittää, millä eri tavoilla taloyhtiö voi toteuttaa latauspisteet.

Mitkä tekijät vaikuttavat taloyhtiön latauspisteiden kustannusten jakamiseen?

Latauspisteiden kustannusten jakaminen taloyhtiössä ei ole yksinkertainen prosessi ja siihen vaikuttavat useat eri tekijät. Ensinnäkin on tärkeää arvioida taloyhtiön sähköverkon nykytila ja se, että tarvitaanko päivityksiä latausinfrastruktuurin asentamiseksi.

Sähkökeskuksen kapasiteetti ja kaapelointitarpeet voivat vaihdella huomattavasti taloyhtiöstä riippuen. Myös asennustöiden vaativuus ja latausasemien määrä vaikuttavat merkittävästi kustannuksiin. Suuremmissa projekteissa yksittäisen latauspisteen hinta voi olla alhaisempi, kun taas yksittäiset asennukset tulevat suhteessa kalliimmiksi.

Avaintekijät, jotka vaikuttavat kustannuksiin:

  • Sähköjärjestelmän kapasiteetti: Riittääkö nykyinen sähkönsyöttö, vai tarvitaanko laajennuksia?
  • Asennustyöt: Esimerkiksi kaapelointien vedot ja kaivuutyöt voivat nostaa kustannuksia.
  • Latauspisteiden määrä: Yksittäisten latauspisteiden hinta voi laskea, jos asennetaan useita pisteitä kerralla.
  • Sijainti ja infrastruktuuri: Pitkät etäisyydet ja vaikea maasto voivat lisätä asennustöiden hintaa.

Taloyhtiön on tärkeää ottaa huomioon nämä tekijät ja tehdä kustannusarvio, joka kattaa sekä aloitus- että ylläpitokustannukset.

Kustannusten oikeudenmukainen jako kaikkien osakkaiden kesken tai käyttäjäkohtaisesti on keskeinen osa päätöksentekoa​.

Vaihtoehdot taloyhtiön sähköauton latauspisteiden kustannusten jakamiseen

Sähköauton latausratkaisujen toteuttaminen taloyhtiöissä voi herättää kysymyksiä erityisesti kustannusten jakamisesta. On tärkeää, että taloyhtiö löytää oikeudenmukaisen tavan jakaa latausratkaisuihin liittyvät kustannukset niin, että sekä latauspisteiden käyttäjät, että muut osakkaat hyötyvät hankkeesta.

Sähköauton latausratkaisujen kustannusten jakamiseen taloyhtiöissä on kaksi selkeää vaihtoehtoa, joissa molemmissa käyttäjä maksaa oman sähkönsä.

Taloyhtiö hoitaa laitteiden asennuksen ja laitteet

Tässä mallissa taloyhtiö vastaa koko latausinfrastruktuurista, mukaan lukien latauslaitteiden hankinnasta ja asennuksesta. Tämä tarkoittaa, että taloyhtiö rahoittaa latauspisteiden hankinnan joko taloyhtiön budjetista tai yhtiövastikkeiden avulla. Taloyhtiö voi päättää käyttää ulkoista laskutuspalvelua tai hallinnoida sähkönkulutuksen laskutusta itse, jolloin jokainen käyttäjä maksaa oman sähkönkulutuksensa.

Edut:

  • Kaikki latausratkaisun tekniset ja hallinnolliset asiat hoidetaan keskitetysti.
  • Taloyhtiö varmistaa, että asennus ja laitteet vastaavat kaikkia vaatimuksia ja standardeja.
  • Yksinkertaistaa käyttäjälle prosessia, sillä taloyhtiö hoitaa kaikki hankinnat ja asennukset.

Käyttäjä hoitaa itse laitteen ja sen asennuksen

Tässä mallissa taloyhtiö tarjoaa vain latausinfrastruktuurin, kuten sähkökeskuksen päivitykset ja kaapeloinnit. Yksittäinen käyttäjä vastaa itse latauslaitteensa hankinnasta ja ammattilaisen suorittamasta asennuksesta. Käyttäjä maksaa myös sähkönsä joko taloyhtiön laskutusjärjestelmän kautta tai ulkoisen laskutuspalvelun avulla, joka seuraa kulutusta tarkasti.

Edut:

  • Käyttäjä voi valita omiin tarpeisiinsa sopivan latauslaitteen.
  • Kustannukset jakautuvat reilusti, sillä vain latauspistettä tarvitsevat maksavat laitteistosta.
  • Taloyhtiön vastuu rajoittuu infrastruktuurin tarjoamiseen, mikä keventää sen hallinnollista taakkaa.

Kustannusten jakaminen erikokoisissa taloyhtiöissä

Kustannusten jakaminen voi vaihdella huomattavasti taloyhtiön koon mukaan. Suurissa taloyhtiöissä kustannuksia voidaan jakaa tasaisemmin kaikkien osakkaiden kesken, sillä laajempaan taloyhtiöön asennettu latausinfrastruktuuri palvelee useampia asukkaita.

Pienemmissä taloyhtiöissä, joissa latauspisteitä tarvitaan vähemmän, voidaan hyödyntää käyttäjäpohjaisia maksutapoja. Näissä yleensä vain latauspisteiden käyttäjät osallistuvat kuluihin. Suunnittelussa onkin tärkeää ottaa huomioon taloyhtiön koko ja sen vaikutus kustannusten jakamiseen.

Tarvitseko lisätietoa la­taus­pis­teis­tä ta­lo­yh­tiös­sä?
Anna la­taus­bot­tim­me auttaa

Sähköjärjestelmän päivitykset ja asennuksen kustannukset

On yleinen harhaluulo, että sähköautojen latausratkaisut taloyhtiöissä edellyttävät aina muutoksia sähköjärjestelmään. Usein riittääkin, että latauslaitteissa on dynaaminen kuormanhallinta. Jos sähköjärjestelmään tarvitaan muutoksia, voivat ne tarkoittaa esimerkiksi sähkökeskuksen laajentamista, kaapelointien uusimista tai jopa sähköliittymän päivittämistä, jotta järjestelmä pystyy tukemaan tarvittavaa latauskapasiteettia.

Päivitystyöt kuitenkin riippuvat taloyhtiön nykyisestä kapasiteetista ja latauspisteiden määrästä. Mikäli taloyhtiö haluaa varautua tulevaisuuden tarpeisiin, voidaan harkita sähköjärjestelmän laajentamista, mutta monessa tapauksessa kevyemmät ratkaisut riittävät.

Asennustyön vaativuus ja kustannukset

Asennustyön vaativuus vaikuttaa merkittävästi kustannuksiin. Jos projektiin liittyy maanalaisia kaapelointeja tai sähköliittymän päivityksiä, kustannukset voivat nousta huomattavasti. Helpoissa asennuskohteissa autopaikkakohtaiseksi kustannukseksi laitteineen ja asennuksineen voi muodostua noin muutama tuhat euroa, mutta monimutkaisemmissa asennuskohteissa kustannus voi nousta myös korkeammaksi.

Onkin tärkeää tehdä tarkka arvio mahdollisista lisätöistä, kuten mahdollisista maanrakennustöistä, jotta yllättäviltä kustannuksilta voidaan välttyä.

Ladattu sähkö ja kustannusten jakaminen taloyhtiössä

Kun asukkaat lataavat sähköautojaan, on tärkeää määrittää selkeästi, miten ladattu sähkö jaetaan ja kuka maksaa sen. Useimmiten sähkönkulutuksesta vastaa suoraan latauspisteen käyttäjä. Esimerkiksi Zaptec Pro -latausasema käyttäjä voi seurata omaa lataushistoriaansa suoraan matkapuhelimen applikaatiosta. Tämä tekee myös laskutuksesta entistä läpinäkyvämpää.

Taloyhtiö voi ulkoistaa laskutuksen kumppaneille, kuten eParking tai EasyPark. Näiden palveluiden avulla kulutuksen seuranta automatisoidaan ja latauspisteen käyttäjät maksavat oman kulutuksensa suoraan palveluntarjoajalle.

Tahdotko ilmaisen kartoituksen taloyhtiöllesi?

Scanofficen valtuutettu ja sinua lähin jälleenmyyjä kartoittaa taloyhtiösi nykyisen tilanteen, sekä tulevaisuutesi tarpeet sähköautojen latauspisteiden osalta. Kartoitus ei sido sinua mihinkään.