Ilmalämpöpumpun keväthuolto – ota nämä asiat huomioon

Nyt on hyvä hetki tehdä ilmalämpöpumpun keväthuolto. Katso mitä huoltotoimenpiteitä voit tehdä itse ja mitkä on parempi jättää ammattilaisen hoidettavaksi.

Ilmalämpöpumpun keväthuolto varmistaa laitteen toimivuuden

Keväällä kun siirrytään lämmityskaudesta viilennyskauteen, on hyvä hetki tehdä ilmalämpöpumpun keväthuolto ja  tarkistaa muutamat asiat laitteistosi sisä- ja ulkoyksiköstä. Ilmalämpöpumppu jaksaa viilentää tehokkaammin, kun sitä on huollettu oikein.

Ilmalämpöpumpun huolto takaa, että laitteesi toimii tehokkaasti koko sen eliniän. Säännöllisesti huolletulla ilmalämpöpumpulla varmistat laitteen energiatehokkuuden ja raikkaan sisäilman.

Ilmalämpöpumpun huollossa on muutamia asioita, joita voit tehdä turvallisesti itse. On kuitenkin olemassa myös asioita, joiden huoltaminen on parempi jättää ammattilaisella.

Voit itse puhdistaa ilmalämpöpumpun sisäyksikön suodattimet. Ne on tärkeää puhdistaa säännöllisin väliajoin. Katso tarkemmat ohjeet suodattimien puhdistamiseen.

Voit itse myös tarkastaa koneen toiminnan viilennyskauden alussa laittamalla kone jäähdytyskäytölle ja seuraamalla tuleeko sisäyksiköstä viileää ilmaa. Kuuntele myös tarkasti kuuluuko normaalista poikkeavia ääniä koneen käydessä sekä ulkona että sisällä.

Ulkoyksikön huoltotyöt kannattaa jättää alan ammattilaisella. Itse voit puhdistaa ilmalämpöpumpun ulkoyksiköstä lehdet ja muut roskat hyvin varovasti.

Turvaudu tietyissä tilanteissa ammattilaiseen

On kuitenkin olemassa myös tilanteita, joissa on parempi kutsua paikalle ammattilainen tekemään huolto. Ilmalämpöpumppusi voi vaatia ammattilaisen tekemää puhdistushuoltoa:

  • Jos sisäyksikön kenno on kovin likainen
  • Jos puhallinrumpuun, on kiinnittynyt paljon pölyä
  • Jos kondenssivesiletku on tukossa, on tukos avattava ammattilaisen toimesta, joka voi samalla arvioida tarvitseeko laitteelle tehdä puhdistushuolto.

Jos havaitset, että laitteesta ei tule kunnolla viileää ilmaa, vaikka sisä- ja ulkoyksikköjen kennot ovat puhtaat, on hyvä pyytää ammattilainen paikalle tarkistamaan laitteen kylmäainemäärän.

Jos laitteesta kuuluu normaalista poikkeavia ääniä, voit pyytää huoltoliikkeen paikalle katsomaan mistä ääni johtuu.