Maalämpöpumppu on varma ja huoleton lämmitysratkaisu

Maalämpöpumppu on nykyaikainen ja tehokas ratkaisu suomalaisiin koteihin. Se tuo luotettavaa lämpöä, jopa 80 % säästöjä energiakustannuksissa ja ympäristöystävällisyyttä. Maalämpöpumpun tehokkuus pakkasilla, pitkäaikainen kannattavuus ja positiivinen vaikutus asunnon arvoon tekevät siitä viisaan valinnan jokaiseen kotiin.

Kuluvana talvena koetellut kireät pakkaset ovat tuoneet esiin lämmitysjärjestelmien heikkoudet ja aiheuttaneet monille suomalaisille harmaita hiuksia. Useat omakotitaloasujat ovat joutuneet etsimään vaihtoehtoisia ratkaisuja, sillä korkea sähkönhinta ja perinteiset lämmitysjärjestelmät eivät yksinään ole riittäneet pitämään koteja lämpiminä. Tässä tilanteessa maalämpö on noussut esiin vahvana vaihtoehtona, tarjoten luotettavuutta, varmatoimisuutta ja taloudellisuutta.

Maalämpöpumppu lämmitysmuotona on siis noin 3–4 kertaa edullisempaa kuin sähkölämmitys.

Korkea hyötysuhde talvellakin ja maalämmön loputon saatavuus

Maalämpöpumpun korkea hyötysuhde, joka säilyy muuttumattomana vuodenajasta riippumatta, tekee siitä houkuttelevan valinnan. Usein nyrkkisääntönä voidaan pitää, että maalämpöpumpun tyypillinen hyötysuhde on 1:3 tai jopa 1:4. Tämä tarkoittaa, että maalämpöpumppu lämmitysmuotona on siis noin 3–4 kertaa edullisempaa kuin sähkölämmitys.

Maalämpö ei ole pelkkä säästöjen lähde, vaan myös luotettava ja vakaa lämmitysmuoto. Se ei lopu kesken edes talven ankarimmissa pakkasissa. Maaperään varastoitunut aurinkoenergia takaa, että lämpöä on saatavilla loputtomasti. Kallioperän tasalämpöisyys vuoden ympäri mahdollistaa tasaisen lämmityksen – riippumatta siitä, onko ulkona paukkupakkaset tai leuto talvi.

Kun lämmitystä ei käytetä, maalämpö ei juuri kuluta energiaa maaperästä. Tällöin energiaa kuitenkin varastoituu. Talven ankarien pakkasten saapuessa tämä varastoitu energia otetaan käyttöön.

Tahdotko tietää maa­läm­pö­pum­puis­ta ja niiden yli­voi­mai­sis­ta hyödyistä enemmän?

Teknologiasta apua erityisesti talvikautena

Nykyaikaiset maalämpöpumput ovat useimmiten invertteriohjattuja. Tämä tarkoittaa, että laitteistot mukautuvat automaattisesti kodin lämmitystarpeisiin. Invertteriohjaus mahdollistaa, että pumppu reagoi joustavasti lämmitystarpeeseen ja muuttaa tehoaan sen mukaan.

Invertteriohjattujen maalämpöpumppujen mitoituksessa voidaan ottaa huomioon koko kiinteistön energiantarve, jolloin pumpun tuottama teho on riittävä kattamaan kaikki lämmitystarpeet. Tämä vähentää erityisesti kylminä talvipäivinä sähkönkulutusta, kun lämmityksen tarve on suurimmillaan, eikä lämpöpumpussa olevaa sähkövastusta tarvitse käyttää lämmityksen apuna.

Maalämpöpumppu on kannattava investointi

Maalämpö on pitkäaikainen ja kannattava investointi. Sen takaisinmaksuaika on lyhyt, kun otetaan huomioon säästöt, jotka saavutetaan lämmityskustannuksissa. Esimerkiksi omakotitalossa, jossa siirrytään öljylämmityksestä maalämpöön, voi vuotuinen säästö olla huomattava. Tämä säästö alkaa kertyä heti asennuksen jälkeen, ja maalämpöpumppu maksaa itsensä takaisin jo muutamassa vuodessa.

Maalämpö ei ole mitenkään harvinainen lämmitysmuoto. Lähes puolet pientalorakentajista valitsee sen lämmitysmuodokseen, koska se on edullisin vaihtoehto. Uudisrakennuksissa takaisinmaksuaika on myös verrattain nopeampi. Lisäksi maalämpö nostaa asunnon arvoa ja on ympäristöystävällinen valinta.

Suomessa myytävät maalämpöpumppumerkit, kuten Mitsubishi Electric ja Scanvarm Oy Ab:n maahantuoma alpha innotec on testattu soveltuviksi pohjoisen olosuhteisiin. Tarjolla olevien invertteriohjattujen pumppujen valikoima kattaa erityyppiset rakennukset ja kiinteistöt, tarjoten jokaiseen kohteeseen parhaiten sopivan ratkaisun.

Valtio tukee maalämpöön siirtymistä – voit säästää tuhansia euroja

Maalämpöpumpun hankintaan on saatavilla tukia ja avustuksia, jotka pienentävät merkittävästi järjestelmän hankintakustannuksia. Valtio tukee vanhojen rakennusten energiaremontteja ja ympäristöystävällisiin lämmitysmuotoihin siirtymistä. Myös kotitalousvähennystä voi käyttää hyväksi lähestulkoon jokaisessa maalämpöpumpun asennukseen liittyvässä työvaiheessa. Säästät hankinnassa jopa tuhansia euroja!