Ilmalämpöpumppu viilennykseen – viilennä toimisto kesähelteillä ja säästä palkkakuluissa

Tutkimusten mukaan on olemassa vahvaa näyttöä siitä, että korkeat huonelämpötilat laskevat työntekijöiden tuottavuutta. Työnantajan kannattaa siis panostaa viilennykseen toimitiloissaan ja hankkia viilentävä ilmalämpöpumppu. Näin työnantaja säästää kustannuksissa, joita tulee, kun työntekijöiden tuottavuus laskee.

Kesähelteillä lämpötila voi nousta työpaikoillakin liian kuumaksi. Tutkimusten mukaan työntekijän tuottavuus laskee 25 lämpöasteen ylittyessä keskimäärin noin 2 % astetta kohden. Viilentävillä ilmalämpöpumpuilla ja ilmanjäähdyttimillä tilat voidaan jäähdyttää tai viilentää tehokkaasti.

Tutkimusten mukaan työntekijän tuottavuus laskee 25 lämpöasteen ylittyessä keskimäärin noin 2 % astetta kohden.

Tuottavuuden lasku näkyy työpanoksessa

Työn tuottavuuden lasku tarkoittaa sitä, että työnantaja ei enää saakaan työntekijöiltä sitä työpanosta, josta maksaa. Työt eivät enää tulekaan valmiiksi oletetussa aikataulussa ja jopa uusien työntekijöiden palkkaamista voi joutua harkitsemaan. Työ saattaa myös olla luonteeltaan sellaista, että isojakin tuottokokonaisuuksia saatetaan menettää, mikäli työn valmistumisen aikataulu ei olekaan sellainen kuin ennalta on oletettu. Kerrannaisvaikutukset työn tuottavuuden laskussa voivat siis olla mittavat.

Esimerkkitapaus kymmenen hengen toimistosta

Työn tuottavuuden lasku voidaan myös muuttaa esimerkin avulla euroiksi. Ajatellaan toimistoa, jossa olisi kymmenen työntekijää, joiden keskimääräinen kuukausittainen bruttopalkka olisi 2 800 €. Yhden työntekijän kustannus olisi työnantajalle tällöin noin 3 500 € kuukaudessa. Työntekijöiden yhteishinta kuukaudessa olisi noin 35 000 €.

Esimerkin toimisto sijaitsee puuttomalla teollisuusalueella. Viihtyisyyden lisäämiseksi toimistossa on suuret ikkunat, joista tulvii auringonvaloa sisätiloihin. Auringon lämmön lisäksi myös sisätilassa on lämmönlähteitä, kuten työntekijät ja tietokoneet. Edellä mainitut asiat johtavat siihen, että toimiston sisälämpötila nousee hellejakson aikana helposti 30 celsiusasteeseen ja jopa yli.

Tutkimusten kaavion mukaan 30 °C sisälämpötilassa työn tuottavuus olisi jo kymmenen prosenttia huonompi. Työnantajalle tämä tarkoittaisi sitä, että työstä maksetaan edelleen 35 000 € kuukaudessa, mutta työtä saadaan 0,9 x 35 000 € = 31 500 € verran. Työnantaja maksaa siis kuumuuden takia palkkaa 3 500 € enemmän tehtyyn työhön nähden kuin sisälämpötilojen ollessa normaalilla tasolla. Työtä puuttuu siis kokonaisen työntekijän verran.

Tilastojen mukaan hellepäiviä voi vuodessa olla yli kahden kuukauden verran. Hellepäiväksi määritellään päivät, jolloin ulkolämpötila on noussut 25 °C tai yli. Ei kuitenkaan ole ollenkaan mahdotonta, etteikö sisälämpötila voisi nousta toimistossa yli 25 °C myös päivinä, joita ei määritelmän mukaan lasketa hellepäiviksi. Kuitenkin jo kahden kuukauden aikana säästetyllä 7 000 € summalla esimerkin toimistoon voitaisiin riittävä viilennys toteuttaa.

Viilennyksen sähkökulu on korkeintaan muutamia kymppejä kuukaudessa.

Ilmalämpöpumpulla viilennyksen kulut ovat kohtuullisia

Jäähdytyslaitteiden käyttäminen aiheuttaa myös kuluja, mutta nykyaikaisilla lämpöpumpuilla ja jäähdyttimillä viilentäminen on kuitenkin hyvin energiatehokasta. Viilennyksen sähkökulu on korkeintaan muutamia kymppejä kuukaudessa. Samalla pitää muistaa, että myös tietokoneet ja muut sähkölaitteet toimivat pienemmällä kuormituksella ja niiden sähkökulu todennäköisesti hieman laskee. Pienemmällä kuormituksella toimivat sähkölaitteet myös kestävät pidempään.

Tilaan asennetut jäähdytyslaitteet vaativat myös huoltoa. Käytön aikana suurin huoltokohde ovat sisäyksikön suodattimet. Niiden huoltamiseksi riittää kevyt imurointi, joka voidaan yhdistää esimerkiksi toimiston siivouspalvelun viikoittaiseksi rutiiniksi viilennyskaudella.

Laajempi huolto ja järjestelmän tarkistus olisi suositeltavaa tilata tehtäväksi muutaman vuoden välein. Toki kahden kuukauden vuosittainen viilennyskäyttö päästää laitteet helpolla ja yksiköitä kevyesti puhdistamalla voi selvitä pitkäänkin. Huoltokuluja jäähdytyskuukausille jaettaessa liikutaan todennäköisesti myöskin vain muutamassa kymmenessä eurossa.

Viileä toimisto vetovoimatekijänä

Viilentämällä voi säästää rahaa ja vieläpä suuria summia. Lisäksi työpaikan viihtyvyys paranee ja työntekijät pysyvät tyytyväisinä. Työntekijää hakiessa on viihtyisä ja viilennetty toimisto varmasti houkuttelevampi vaihtoehto viilentämättömiin verrattuna. Esimerkin toimistossa on laskettu pelkästään etu toimiston työntekijöille, mutta myymälän tai muita asiakastiloja sisältävän toimitilan viilennys lisää suoraan tuloja yritykselle. Hyvin viihtyvä ja olonsa mukavaksi tunteva asiakas ostaa varmasti mieluummin yrityksen tuotteita ja palveluita.

Yhteenveto laskelmista

  • Palkkakuluissa säästetään 3 500 € hellekuukausina.
  • Yhdessä vuodessa säästöä kertyy keskimäärin kahden hellekuukauden aikana 7 000 €.
  • Viilennys toteutetaan yhden vuoden säästetyllä 7 000 € summalla. Laitteiden elinkaareksi voidaan laskea vähintään 10 vuotta. Tänä aikana säästöä kertyisi 9 x 7 000 € = 63 000 €.
  • Jäähdytyslaitteiston kuluarvio maksimoiden voitaisiin laskea 150 € kulua hellekuukautta kohden. Tämä tarkoittaa vuodessa 300 € ja kymmenen vuoden aikana 3 000 €.
  • Jäähdytysinvestoinnilla saavutetaan vähintään 63 000 € – 3 000 € = 60 000 € säästö kymmenen vuoden aikana.

Tutustu tehokkaisiin ilmalämpöpumppuihimme

Uutuus
Mitsubishi Electric AY -ilmalämpöpumppu

Mitsubishi Electric AY-mallisarjan pyöreät kulmat ja mattapinta eivät vaadi huomiota itselleen huoneen muusta sisustuksesta. Siitä huolimatta huoliteltu sisäyksikkö sopii kodin seinälle kuin elegantti taideteos.

Valkoinen Mitsubishi Electric AY -ilmalämpöpumppu
Suosittu
Mitsubishi Electric RW Hyper Heating -ilmalämpöpumppu

Mitsubishi Electric RW Hyper Heating -ilmalämpöpumppu on luotu meidän olosuhteisiimme ja meitä varten. Tämä kaikki nykypäivän hienoudet sisältävä laite ei pakkasia pelkää!

Mitsubishi Electric MSZ-RW -ilmalämpöpumppu.
Suosittu
Mitsubishi Electric LN Hyper Heating -ilmalämpöpumppu

Suomen ostetuin ilmalämpöpumppu, tyylikäs Mitsubishi Electric LN Hyper Heating on täynnä ominaisuuksia, jotka nostavat asumisen tason Premium-luokkaan. Neljä tyylikästä värivaihtoehtoa!

Mitsubishi Electric MSZ-LN ilmalämpöpumppu, musta sisäyksikkö, maahantuoja Scanoffice Oy.
Suosittu
Mitsubishi Electric FT Hyper Heating -ilmalämpöpumppu

Mitsubishi Electric FT Hyper Heating -ilmalämpöpumppu on omiaan huipputehokkaaseen lämmöntuottoon ja viilennykseen tarpeesi mukaan.

Mitsubishi Electric FT-ilmalämpöpumppu, sisäyksikkö edestä, maahantuoja Scanoffice Oy.
Suosittu
Mitsubishi Electric WDH -kiertoilmakoje

Lämpöpumppu teollisuushallien, varastotilojen ja muiden suurten tilojen lämmittämiseen. Lämpöpumppu WDH-kiertoilmakojeilla sopii myös erinomaisesti myös suurten tilojen viilennykseen.

Mitsubishi electric WHD-kiertoilmakoje.
Mitsubishi Electric Twin ja Triple -järjestelmät

Mitsubishi Electric Twin ja Triple -järjestelmät ovat laitekokonaisuuksia, joilla yhden suuremman ulkoyksikön tehon voi jakaa kahdelle tai kolmelle sisäyksikölle.

Mitsubishi Electric Twin Systems esimerkkikuva, jossa on yksi ulkoyksikkö ja kaksi sisäyksikköä