Ilmalämpöpumpulla asunnon viilennys – mitä se oikein maksaa?

Ilmalämpöpumpulla jäähdyttäminen on kallista! Vai onko sittenkään? Tämän yleisen harhaluulon kuulee sanottavan usein. Tutustuimme aiheeseen hieman tarkemmin ja laskimme auki sen, mitä ilmalämpöpumpulla viilennys läpi kesän todellisuudessa maksaa.

Sähkön hinta ja omat kulutustottumukset

Energianhinnan voimakas nousu vuonna 2022 sai monet miettimään omia kulutustottumuksiaan ja sitä, miten säästää esimerkiksi lämmityskuluissa. Monessa kodissa avuksi oli hankittu lämpöpumppu – joko ilmalämpöpumppu, ilmavesi- tai maalämpöpumppu – jotka leikkasivat kuluja tuntuvasti. Muitakin säästökohteita varmasti löytyi.

Mutta nyt kevään lähestyessä herää kysymys juurikin ilmalämpöpumpun viilennysominaisuudesta. Kannattaako tulevana kesänä tuhlata euroja asunnon jäähdyttämiseen? Onko se tuhottoman kallista kallistuneen sähkön myötä? Samalla voisi kysyä, että sammutatko autostasi kesähelteillä ilmastoinnin polttoaineen säästämiseksi? Entä onko oma mukavuus ja viihtyvyys kotona viilennykseen menevän sähkön arvoista?

Mistä näin pienet energiankulutukset ilmalämpöpumpulla viilentämisessä johtuvat?

Ilmalämpöpumpulla viilentäminen kesäkuumalla maksaa euron tai kaksi päivässä, vaikka ilmalämpöpumppu olisi koko ajan päällä.

Viilentäminen on edullisempaa kuin lämmittäminen. Kun ulkona on helle, ilmalämpöpumpun tarvitsee jäähdyttää vain muutama aste alle ulkolämpötilan, koska silloin sisäilma tuntuu jo mukavan viileältä. Eli voidaankin todeta, ettei läpi kesän ilmalämpöpumpulla viilennetty asunto ei vie lämmityskauden aikana saavutettuja säästöjä.

Jos ulkona on 27 asteen helle, miellyttävä sisäilma voi sisällä olla 23-25 astetta. Lisäksi harvoin puhuttu asia jäähdytyksessä on laitteiston energiatehokkuus. Lämmityksessä vertaillaan paljon laitteita ja katsotaan, mikä on laitteen SCOP-arvo eli lämmityskauden lämpökerroin.

Jäähdytyksessä puhutaan taas SEER-arvosta, joka on jäähdytyksen vuotuinen kylmäkerroin. Esimerkissä mainitussa Mitsubishi Electric LN25 -ilmalämpöpumpussa SEER on jopa 10,5.

Mukavuus ei todellakaan ole kallista!