Ilmalämpöpumpulla asunnon viilennys – mitä se oikein maksaa?

Ilmalämpöpumpulla jäähdyttäminen on kallista! Vai onko sittenkään? Tämän yleisen harhaluulon kuulee sanottavan usein. Tutustuimme aiheeseen hieman tarkemmin ja laskimme auki sen, mitä ilmalämpöpumpulla viilennys läpi kesän todellisuudessa maksaa.

Helpotusta helteeseen, säästöä lämmityskustannuksiin

Kiinteästi asennettu ilmalämpöpumppu tuo nopeasti ja tehokkaasti helpotusta tukalaan kuumuuteen. Kesällä laitteiston kuormitus on kevyttä verrattuna lämmityskäyttöön talvipakkasilla. Siksi ilmalämpöpumppu viilentää sisätilat erittäin energiatehokkaasti kesäaikaan. Talvella se on puolestaan oiva lämmönlähde, jolla säästät selvää rahaa energiakustannuksissa.

Toisin kuin monet muut jäähdytyslaitteet, ilmalämpöpumppu viilentää koko kodin. Samalla ilma puhdistuu ja raikastuu, kun siitä poistuu kosteutta. Esimerkiksi porilaisessa omakotitalossa ei ole tarvinnut kärsiä kuumuudesta enää sen koommin, kun taloon hankittiin Mitsubishi Electric LN -ilmalämpöpumppu. Aikaisemmin aurinko porotti sisään isoista ikkunoista ja kuumensi sisätilat läkähdyttävän kuumiksi.

Sähkön hinta ja omat kulutustottumukset

Energian hintojen voimakas vaihtelu ja pörssisähkön paikoin kalliit tunti- ja vuorokausihinnat ovat saaneet monet miettimään omia kulutustottumuksiaan ja sitä, miten säästää esimerkiksi lämmityskuluissa. Monessa kodissa avuksi oli hankittu lämpöpumppu – joko ilmalämpöpumppu, ilmavesi– tai maalämpöpumppu – jotka leikkasivat kuluja tuntuvasti. Muitakin säästökohteita varmasti löytyi.

Mutta nyt kesän lähestyessä herää kysymys juurikin ilmalämpöpumpun viilennysominaisuudesta. Kannattaako tulevana kesänä tuhlata euroja asunnon jäähdyttämiseen? Onko se tuhottoman kallista kallistuneen sähkön myötä? Samalla voisi kysyä, että sammutatko autostasi kesähelteillä ilmastoinnin polttoaineen säästämiseksi? Entä onko oma mukavuus ja viihtyvyys kotona viilennykseen menevän sähkön arvoista?

Lämpöpumppu-bottimme auttaa sinua valitsemaan tarpeisiisi so­vel­tu­vim­man il­ma­läm­pö­pum­pun

Mistä näin pienet energiankulutukset ilmalämpöpumpulla viilentämisessä johtuvat?

Ilmalämpöpumpulla viilentäminen kesäkuumalla maksaa euron tai kaksi päivässä, vaikka ilmalämpöpumppu olisi koko ajan päällä.

Viilentäminen on edullisempaa kuin lämmittäminen. Kun ulkona on helle, ilmalämpöpumpun tarvitsee jäähdyttää vain muutama aste alle ulkolämpötilan, koska silloin sisäilma tuntuu jo mukavan viileältä. Eli voidaankin todeta, ettei läpi kesän ilmalämpöpumpulla viilennetty asunto ei vie lämmityskauden aikana saavutettuja säästöjä.

Jos ulkona on 27 asteen helle, miellyttävä sisäilma voi sisällä olla 23-25 astetta. Lisäksi harvoin puhuttu asia jäähdytyksessä on laitteiston energiatehokkuus. Lämmityksessä vertaillaan paljon laitteita ja katsotaan, mikä on laitteen SCOP-arvo eli lämmityskauden lämpökerroin.

Jäähdytyksessä puhutaan taas SEER-arvosta, joka on jäähdytyksen vuotuinen kylmäkerroin. Esimerkissä mainitussa Mitsubishi Electric LN25 -ilmalämpöpumpussa SEER on jopa 10,5.

Mukavuus ei todellakaan ole kallista!

Ilmalämpöpumpun saa myös kerrostaloasuntoon

Aikaisemmin monessa taloyhtiössä saatettiin kieltää jäähdytykseen tarkoitettujen ilmalämpöpumppujen asennus jopa ilman perusteluja. Korkeimman oikeuden tekemän päätöksen (KKO:2021:32) ansiosta asennukseen saa nyt taloyhtiön luvan aikaisempaa helpommin.

Korkeimman oikeuden päätöksessä parvekkeella varustetun kerrostaloasunnon parveke ja huoneiston ja parvekkeen välinen seinä katsottiin kuuluvaksi osakkeenomistajan muutostyöoikeuden piiriin. Tämä tarkoittaa sitä, että taloyhtiön tai isännöitsijän kuittaus kirjalliseen ilmoitukseen muutostyöstä on riittävä asennuksen suorittamiseksi.

Taloyhtiö voi kuitenkin asettaa asennukselle ehtoja, jotka ovat tarpeen esimerkiksi rakennuksen vahingoittumisen välttämiseksi. Muutostyötä, eli jäähdytykseen tarkoitetun ilmalämpöpumpun asennusta, ei voi kuitenkaan kieltää, mikäli taloyhtiölle aiheutuva haitta ei ole suurempi kuin osakkeenomistajalle koituva hyöty. Ilmalämpöpumpun voi siis käytännössä asentaa aina kerrostaloasuntoon, josta löytyy parveke.

Hiljainen käyntiääni tekee asumisesta miellyttävää

Erityisesti kerrostaloasunnossa on tärkeää, että ilmalämpöpumppu ei pidä kovaa ääntä. Mitsubishi Electric HR -ilmalämpöpumpussa asia on ratkaistu nykyaikaisella tekniikalla: omaan tahtiin tavoitelämpötilaa ylläpitävä laitteisto käy niin rauhallisesti, että sen käyntiääntä on vaikea erottaa kaupunkiympäristön muista äänistä. Nukut hyvin, ja naapurisopu säilyy.

Mikä voisikaan olla suurempi hyöty kuin hyvin nukuttujen öiden jälkeen virkeänä vietetyt päivät miellyttävän viileässä ja raikkaassa kodissa!

> Katso, millaisia kokemuksia Turussa sijaitsevan kerrostaloasunnon asukkailla on Mitsubishi Electric HR:n käytöstä.

Laitteita on vielä varastossa – toimi nopeasti!

Ilmalämpöpumpun ostopäätöstä ei kannata lykätä keskelle kesää. Aikaisemmat suvet ovat osoittaneet, että helteiset jaksot voivat alkaa jo toukokuussa – kuten tänäkin vuonna – ja kestää pitkään. Kun kysyntä on kovaa, laitteet loppuvat nopeasti. Asennus- ja toimitusajat voivat venyä pahimmillaan loppukesään.

Mukavasta viileydestä nauttii helteillä koko perhe, myös lemmikit! Älä enää kärvistele kuumassa, vaan tutustu ilmalämpöpumppuihimme ja pyydä reilu tarjous sinua lähellä olevalta jälleenmyyjältämme. Jälleenmyyjillämme on pitkä kokemus ja ammattitaitoa arvioida, millainen ilmastointilaite sopii sinun kotiisi parhaiten, asut sitten kerrostalossa, rivitalossa tai omakotitalossa.