Miksi painovoimainen ilmanvaihto ei yksinään riitä mökillä?

Mitä vanhempi mökkisi tai muu vapaa-ajan asuntosi on, sitä todennäköisemmin sen ilmanvaihto on painovoimainen. Vanhojen mökkien lämmöneristykset ja muut ilmanvaihtoon liittyvät ominaisuudet ovat suunniteltu aikakautensa mukaisesti eivätkä ne vastaa nykypäivän vaatimuksia. Vietät mökissäsi kuitenkin pitkiäkin aikoja, joten terveelliseen sisäilmaan kannattaa kiinnittää huomiota. Mökin ilmanvaihdon parantaminen on verrattain helppoa.

Vedontunne laskee viihtyvyyttä

Usein ajatellaan, että rakennus ”hengittää”, eikä korvausilmaventtiilejä ole siksi katsottu tarpeellisiksi. Mökillä korvausilmaventtiilin virkaa saattaakin toimittaa vain satunnaisesti auki oleva tuuletusikkuna.

Lämmityskaudella ikkunaa ei pidetä auki jatkuvasti. Silloin hallitsemattomasti rakenteiden läpi virtaava korvausilma aiheuttaa hajuhaittojen lisäksi myös vedontunnetta lattiatasolle, jäähdyttää aktiivisesti lattioita ja ohjaa ylilämmittämään tilaa. Mökillä erityisen ongelman muodostaa yöpymiseen käytettävät parvitilat, jonne kostea, ylilämmin ja happiköyhä jäteilma pakkautuu. Mökin ilmanvaihdon parantaminen nouseekin ajankohtaiseksi ilmojen viiletessä lämmityskauden alussa.

Sisäilmaongelman voi myös remontoida

Rakennus on aina kokonaisuus, joten erityisesti ulkovaipan tiiveyteen vaikuttavat remontoinnit ja lisätiivistykset voivat aiheuttaa ongelmia. Vuotoilmavirtaukset voivat siirtyä rakennuksen osiin, joista virtaa terveydelle haitallisia toksiineja.

Vapaa-ajanasuntosi tai mökkisi kunnostus kannattaakin aloittaa korvausilmaventtiileistä. Huomiota kannattaa kiinnittää nykyisen kapasiteetin riittävyyteen. Tarpeellista on pohtia myös ovatko korvausilmaventtiilit käytössä lämmityskaudella, jolloin ilmantarve on suurimmillaan. Korvausilma virtaa vain avoimesta venttiilistä.

Mobair-korvausilmalaite säästää energiaa

Korvausilmaratkaisuksi kannattaa valita kiertoilmalla lämmittävä Mobair 2030S -laite. Myös parvitila tuulettuu ja energiaa säästyy, kun lämpöä kierrätetään tilassa ylhäältä alas korvausilman mukana.  Laitetta saa myös (malli 2015) termostaattiohjatulla lisälämmityksellä varustettuna. Termostaattiohjaus nopeuttaa oleskelulämpötilan saavuttamista ja auttaa sen ylläpitämisessä esimerkiksi uunilämmityksen rinnalla.

Mitsubishi Electric Lossnay mini-ilmanvaihtolaitteet vapaa-ajanasuntoihin

Korvausilman lisäksi painovoimaisella ilmanvaihdolla varustetun vapaa-ajanasunnon perusilmanvaihtoa voidaan tasapainottaa Mitsubishi Electric Lossnay mini-ilmanvaihtolaitteella.  Se on varusteltu lämmön talteenotolla.

Painovoimaisen ilmanvaihdon toimintaa tehostamaan voidaan asentaa Lossnay VL-100 -malli joka kerrokseen tai pienempi Lossnay VL-50 -malli vaikka makuutilaan. Lossnayn 2 -puhaltimen tulo ja poisto -rakenne tuo raikasta ilmaa ja vie jäteilmaa pois. Se lisää jatkuvasti turvallisesti kaasujenvaihtoa vaikuttamatta muun painovoimaisen ilmanvaihdon toimintaan.

Pistotulppaliitännällä varustettu mini-ilmanvaihtolaitteen voi myös helposti varustaa ajastinkellolla. Näin voit ajastaa lämpimän tilan tuuletuksen poissaolosi ajaksi.

Pidä korvausilmaventtiilit auki

Mökin tuulettamiseksi ja raikkaana pitämiseksi oleskeluajan ulkopuolella lienee yhtä monta tapaa, kuin on mökkejä. Yksiselitteistä oikeaa ohjetta ei ole, mutta olipa mökin poistoilmanvaihdon teho mikä tahansa, kannattaa korvausilmaventtiilit pitää, venttiilityypin mukaan, ainakin osittain auki myös käyttöajan ulkopuolella.

Lämpimän mökin mahdollinen koneellinen tehostus on hyvä toteuttaa poistopuhaltimella tai energiatehokkaalla Lossnay mini-ilmanvaihtolaitteella, jonka tulo- ja poistoilmavirrat ovat samanaikaiset ja tasapainossa. Mikäli rakennuksen tuuletusta tehostetaan koneellisesti, kannattaa tuuletus jaksottaa toimivaksi esimerkiksi muutamaksi minuutiksi aamuin illoin tilan koon mukaan.

Sähköttömällä, tai muuten kylmilleen jätettävällä mökillä tulipesien luukut kannattaa jättää raolleen ja varmistaa, että sulkupellissä on häkäaukko, jotta poistoilman konvektiolle jää reitti ulos. Mikäli hormissa on erillinen painovoimainen poistokanava tähtiventtiileineen, järjestetään poistoilmavirtaus sen avulla.

Poistopuhallin sähköttömään mökkiin

Mökin voi korvausilmaventtiilien lisäksi varustaa myös esimerkiksi aurinkoenergialla toimivalla poistopuhaltimella, joka jaksotetaan toimimaan vain ajoittain. Puhallintehostuksen yhteydessä korvausilman takaisinvirtaus hormista estetään pitämällä korvausilmaventtiilit auki.

Tutustu ilmanvaihtolaitteisiimme

Suosittu
Mitsubishi Electric Lossnay VL-100 -mini-ilmanvaihtolaite

Mitsubishi Electric Lossnay VL-100 -mini-ilmanvaihtolaite on lämmön talteenotolla varustettu huonekohtainen ilmanvaihtolaite. Se onkin oiva valinta esimerkiksi olohuoneen tai muun isomman tilan ilmanvaihtoon.

mitsubishi electric lossnay vl-100 mini-ilmanvaihtolaite.
Suosittu
Mitsubishi Electric Lossnay VL-50 -mini-ilmanvaihtolaite

Mitsubishi Electric Lossnay VL-50 -mini-ilmanvaihtolaite on lämmön talteenotolla varustettu huonekohtainen ilmanvaihtolaite, joka on tarkoitettu asennettavaksi makuuhuoneisiin tai muihin pienempiin huonetiloihin.

mitsubishi electric lossnay vl-50 mini-ilmanvaihtolaite.
Suosittu
Mobair 2030S -korvausilmalaite kiertoilma­lämmityksellä

Mobair 2030S -korvausilmalaite sopii erityisesti omakoti-, rivi- ja kerrostaloasuntoihin. Alhainen energiankulutus. Kotimainen Avainlippu-tuote.

Mobair 2030s korvausilmaventtiili kuvattuna edestä.
Suosittu
Mobair 2015 -korvausilmalaite kiertoilma- ja vastuslämmityksellä

Mobair 2015 -korvausilmalaite soveltuu hyvin vanhoihin rakennuksiin, joissa on painovoimainen ilmanvaihto tai koneellinen poistoilmanvaihto. Se on kiertoilmalla ja vastuksella lämmittävä korvausilmalaite. Kotimainen Avainlippu-tuote.

Mobair 2015 korvausilmalaite kuvattuna edestä.
Suosittu
Mobair 4100 -lämmönsiirtopuhallin

Mobair 4100 on ainutlaatuinen ja lähes huomaamaton lämmönsiirtopuhallin, joka siirtää lämmintä tai viileää ilmaa kätevästi huoneesta toiseen.

Mobair 4100 lämmönsiirtopuhallin kuvattuna edestä.
Mobair 2010 –korvausilmalaite lämmitysvastuksella

Mobair 2010 -korvausilmalaite sopii erityisesti omakoti-, kerros ja rivitaloihin. Se suodattaa ja lämmittää huoneeseen laitteen läpi ulkoa tulevan korvausilman. Kotimainen Avainlippu-tuote.

Mobair 2010 korvausilmalaite kuvattuna edestä.