Nainen kytkee autoaan lataukseen omakotitalon seinässä sijaitsevaan Zaptec Go -sähköauton latausasemaan

Sähköauton lataus kotona

Tehokas sähköauton latausasema kotiin

Sähköauton lataus kotona on verrattain mutkatonta, sillä nykyaikaiset latausasemat ja latauspisteet ovat yksinkertaisia asentaa sekä käyttää. Älykkäät aurinko- ja pörssisähköä hyödyntävät latausasemat mahdollistavat helpon ja kustannustehokkaan latauksen omakotitalossa, mökillä ja missä tahansa muualla.

Kotiin asennettava sähköauton latausasema ei ole suuri investointi ja sen hyödyt sähköautoilussa ovat omaa luokkaansa.

Sähköauton lataus kotona - mitä pitää ottaa huomioon?

Sähköauton lataus kotona on vaivatonta, mutta siinä on pari huomioitavaa seikkaa. Ensinnäkin pistorasiaa ei suositella käytettäväksi sähköauton lataamisessa. Sähköauton lataus vaatii suuren määrän energiaa, eikä tavallista pistorasiaa ei ole suunniteltu kestämään suuria sähkövirtoja ja jatkuvaa kuormitusta.

Kotikäyttöön tarkoitetut latausasemat on suunniteltu turvallisuus edellä, ja ne sisältävät tyypillisesti monia turvallisuuden varmistavia ominaisuuksia. Latausasemat jakautuvat kahteen päätyyppiin: peruslatausasemiin ja älykkäisiin latausasemiin. Peruslatausasema tarjoaa kaikki sähköauton lataamisen perustoiminnot, kun taas älykäs latausasema mahdollistaa lisäominaisuuksien, kuten latauksen etäohjauksen ja -seurannan, sekä kuormanhallinnan käytön.

Sähköauton lataaminen kotona on paitsi mukavaa, mutta myös ympäristöystävällistä. Valitsemalla oikeanlaisen latausaseman voit nauttia vaivattomasta ja kestävästä tulevaisuuden liikkumistavasta. Kukapa ei haluaisi aina aloittaa päivää täydellä akulla.

> Tutustu tehokkaisiin sähköauton latausasemiin
> Lue lisää sähköautojen turvallisesta lataamisesta artikkelistamme

Tarvitseko lisätietoa la­taus­a­se­mis­ta kotona tai vapaa-ajan asunnolla? Anna la­taus­bot­tim­me auttaa

Kuinka valita paras kotilatausasema?

Oikean ja parhaiten soveltuvimman latausratkaisun valinta vaikuttaa merkittävästi kotilatauksen tehokkuuteen. Hybridi- ja sähköauton lataus kotona onnistuu schuko- tai voimavirtapistorasiaan tarkoitetun latauslaitteen, tai kiinteästästi asennettavan latausaseman avulla. Kuinka sitten valita itselleen paras kotilatausasema?

Pistorasiaan kytkettävät latauslaitteet

Schuko-lataus käyttää tavallista kotitalouksien pistorasiaa (230V). Tämä on hitain tapa ladata hybridi- tai sähköautoa ja soveltuu parhaiten tilapäiseen käyttöön, sekä satunnaiseen lataustarpeeseen. Schuko-latauksessa latausnopeus on yleensä noin 2,3 kW, mikä tarkoittaa, että saat noin 10-20 km ajomatkaa tunnissa.

Tavalliseen schuko-pistorasiaan kytkettävän latausaseman etuja ovat helppous ja alhainen hankintahinta, mutta haittoja hidas latausnopeus. Toisin kuin sähköautoissa, ladattavissa hybridiautoissa latauslaitteen tehokkuudella ei ole suurta merkitystä, sillä auto ei välttämättä pysty vastaanottamaan kovinkaan suurta virtamäärää.

Voimavirtalataus käyttää voimavirtapistoketta (400V) ja on merkittävästi nopeampi kuin schuko-lataus. Voimavirtalatauksessa latausnopeus voi olla lähellä kiinteästi asennettavaa latausasemaa, mutta tarvitsee usein voimavirtapistorasian asentamisen ammattilaisen toimesta.

Pistorasiaan kytkettävällä latauslaitteella ladattaessa tulee olla myös varma kohteen sähköjen ja pistorasian soveltuvuudesta lataukseen, sillä pahimmillaan voi aiheuttaa vaaratilanteen. Turvallisinta onkin aina ladata mahdollisimman pienellä teholla väliaikaista latauslaitetta käytettäessä.

Kiinteästi asennettava latausasema

Kotiin asennettava latausasema tarjoaa nopeamman latauksen sekä paremman turvallisuuden ja käyttäjäkokemuksen. Latausasemassa voi olla edistyneempiä ominaisuuksia, kuten ajastimia ja etäohjausmahdollisuuksia. Latausaseman asentaa aina ammattilainen, jolloin laitetta ja sen asennuskohtaa suunnitellessa otetaan aina huomioon myös kodin sähköjärjestelmän kapasiteetti. Kiinteästi asennettava latausasema on usein varustettu dynaamisella kuormanhallinnalla. Sen tehtävä on varmistaa, että sähköautoa voi ladata samalla, kun muita kodin sähkölaitteita käytetään.

Kiinteät latausasemat ovat turvallisempia kuin tavalliset pistorasiat, sillä ne on suunniteltu kestämään pitkäaikaista käyttöä ja suuria virtoja. Tämä minimoi ylikuormituksen ja ylikuumenemisen riskin. Lisäksi kiinteät latausasemat lataavat auton nopeammin ja tehokkaammin, tarjoten tyypillisesti 7-22 kW. 22 kilowatin teholla saat noin 100 kilometriä ajomatkaa autosi akkuun yhden tunnin aikana.

Kun otat huomioon kotilatausaseman tehon, älyominaisuudet ja yhteensopivuuden, löydät varmasti parhaan kotilatausaseman tarpeisiisi. Paras kotilatausasema tekee sähköauton lataamisesta kotona helppoa, tehokasta ja kustannustehokasta, samalla kun se lisää arjen mukavuutta.

Sähköauton kotona lataamisen kustannukset ja säästömahdollisuudet

Sähköauton latauksen kustannukset kotona riippuvat merkittävästi sähkön hinnasta, auton energiankulutuksesta ja älykkäiden latausasemien hyödyntämisestä. Kotilataus on edullinen tapa pitää sähköauto ajokunnossa – erityisesti kun hyödynnetään pörssisähkössä vuorokauden edullisimpia tunteja. Sähkön hinnat voivat vaihdella vuorokaudenajan, vuodenajan ja sähkösopimuksen mukaan. Yleisesti ottaen sähkön hinta kotitalouksille Suomessa on noin 0,10–0,20 €/kWh.

Sähköauton energiankulutus ja kotilatauksen hinta

Sähköauton energiankulutus ilmoitetaan yleensä kilowattitunteina per 100 kilometriä (kWh/100 km). Tyypillinen sähköauto kuluttaa noin 15–20 kWh/100 km, mutta tämä voi vaihdella ajoneuvon mallin, ajotavan ja ajonopeuden mukaan.

Jos otetaan esimerkiksi sähköauto, joka kuluttaa 18 kWh/100 km ja sähkön hinta on 0,15 €/kWh, sadan kilometrin ajon kustannus on: 18 kWh × 0,15 €/kWh = 2,70 €

Tämä on merkittävästi edullisempaa verrattuna perinteisiin polttomoottoriautoihin, joiden polttoainekustannukset ovat yleensä huomattavasti korkeammat.

Älykkäillä latausasemilla lataat edullisesti

Monet kiinteät latausasemat, kuten Zaptec Go ja Beny, tarjoavat mahdollisuuden ajastaa lataus halvempaan ajankohtaan, kuten yöllä, jolloin sähkön hinta on alhaisempi. Hyödyntämällä pörssisähkön hintavaihteluja ja aurinkoenergiaa, kotilataus voi tuoda merkittäviä säästöjä pitkällä aikavälillä.

Zaptec Go -latausasemassa on myös mahdollisuus ladata pörssisähkön mukaan, eli silloin kun sähkön hinta on alhaisimmillaan. Tämä tarkoittaa, että voit hyödyntää sähkömarkkinoiden hintavaihteluja ja ladata autosi kaikkein edullisimpaan aikaan.

Beny-latausasema, jossa on mahdollisuus ladata aurinkoenergialla. Tämä voi olla erityisen hyödyllistä niille, joilla on kotona aurinkopaneelit, sillä se mahdollistaa auton lataamisen ilmaisella ja uusiutuvalla energialla.

Tehokkaat ja älykkäät sähköautojen latauslaitteet kotiin

Beny

 • Mahdollisuus aurinkosähkön hyödyntämiseen: Latausasema säätää lataustehoa aurinkopaneelien tuottaman energian mukaan.
 • Wi-Fi-etäohjaus: Mahdollistaa latauksen hallinnan ja seurannan mistä tahansa.
 • Kuormanhallinta: Optimoi latauksen sähkönkulutuksen ja saatavilla olevan tehon mukaan.
 • Korkea latausteho: Latausasema tarjoaa jopa 22 kW lataustehon, mikä mahdollistaa nopean latauksen.
 • Helppo käyttää: Kompaktin koon ja selkeän ohjeistuksen ansiosta latausasema on helppo ja looginen käyttää.
 • Yhteensopiva kaikkien sähköautojen kanssa: Universaali latausratkaisu.
musta beny -sähköauton latausasema kaapelilla.

Zaptec Go

 • Mahdollisuus hyödyntää pörssisähköä: Säästä rahaa lataamalla edullisimpaan aikaan.
 • Wi-Fi-etäohjaus: Mahdollistaa latauksen hallinnan ja seurannan mistä tahansa.
 • Kuormanhallinta: Optimoi latauksen sähkönkulutuksen ja saatavilla olevan tehon mukaan.
 • Helppo käyttää: Laitetta on yksinkertaista ja helppoa käyttää mobiilisovelluksen avulla.
 • Yhteensopiva kaikkien sähköautojen kanssa: Universaali latausratkaisu.
Zaptec Go sähköauton latausasema

KEBA

 • Kestävä ja luotettava: Suunniteltu kestämään vaikeatkin sääolosuhteet ja pitkäaikaista käyttöä.
 • Wi-Fi-etäohjaus: Mahdollistaa latauksen hallinnan ja seurannan mistä tahansa.
 • Kuormanhallinta: Optimoi latauksen sähkönkulutuksen ja saatavilla olevan tehon mukaan.
 • Helppo käyttää: Laitetta on yksinkertaista ja helppoa käyttää mobiilisovelluksen avulla.
 • Yhteensopiva kaikkien sähköautojen kanssa: Universaali latausratkaisu.
Keba P30 sähköauton latausasema, valkoinen, vihreä latausjohto on paikallaan.

Mitä eroa on peruslatausasemalla ja älykkäällä latausasemalla?

Sähköauton peruslatausasema on yksinkertainen ja perustoiminnallisuuksiin keskittynyt versio. Siinä ei ole kuormanhallintaa, eli tehot täytyy säätää pieniksi, esimerkiksi 10 ampeeriin. Jos omakotitalossa on yhtä aikaa päällä useampia sähkölaitteita ja autolle pyritään ottamaan virtaa 16 ampeeria ilman kuormanhallintaa, pääsulake voi palaa.

Älykäs latausasema on peruslatausasemaa kalliimpi, mutta turvallisempi vaihtoehto. Se säätää auton lataustehoa muun kuorman mukaan. Tämä auttaa välttämään sähköverkon ylikuormitusta ja säästää rahaa valitsemalla ajan, jolloin sähkö on edullisinta. Lataus on vaivatonta ja nopeaa.

Scanofficen valikoimassa on niin peruslatausasemia sekä älykkäitä latausasemia.

Valitse luotettava sähköauton latausasemien toimittaja

Scanoffice on perheyhtiö, joka on tuonut maahan korkealaatuisia puhtaan energian tuotteita jo lähes 40 vuoden ajan. Osoituksena tuotteidemme korkeasta laadusta tarjoamme niille pitkän ja kattavan takuun. Voit luottaa siihen, että olemme tukenasi hankkimasi laitteen koko eliniän ajan ja varaosia ja huoltopalveluja on saatavilla aina, kun niitä tarvitset.

Koulutetut paikalliset jälleenmyyjämme ja laitteidemme asentajat palvelevat ympäri Suomen. Etsi sinua lähellä oleva jälleenmyyjä ja ota yhteyttä, niin etsitään yhdessä sinun tarpeisiisi parhaiten sopiva latausratkaisu!

Usein kysyttyjä kysymyksiä sähköauton lataamisesta kotona

 • Voiko sähköauton ladata kotona tavallisesta pistorasiasta?

  Kyllä, sähköauton voi ladata tavallisesta pistorasiasta, mutta se ei ole suositeltavaa. Tavalliset pistorasiat ja lämmitystolpat eivät ole suunniteltu kestämään jatkuvaa suuritehoista latausta. Sähköturvallisuuden vuoksi suositellaan käyttämään erityisesti sähköauton lataamiseen suunniteltuja latausasemia, joissa on tarvittavat turvaominaisuudet.

 • Kuinka paljon sähköauton lataaminen kotona maksaa?

  Latauskustannukset vaihtelevat käytetyn sähkön hinnan ja sähköauton ajoakun koon mukaan. Yleisesti latauksen hinta koostuu sähkön kulutushinnasta ja siirtohinnasta, joten tarkka kustannus riippuu sähkösopimuksesta. Kotona lataamisen kustannukset ovat yleensä alhaisempia kuin julkisissa latauspisteissä.

 • Minkälainen latauspistoke sopii sähköautooni?

  Sähköauton lataamiseen EU-alueella käytetään pääasiassa type 2 -liitintä, joka mahdollistaa kolmivaiheisen latauksen. Tämä liitin on yhteensopiva useimpien uusien ja käytettyjen sähköautojen kanssa. Joissakin automalleissa, kuten Nissanissa, voidaan käyttää eri liitintä.

 • Mikä on dynaaminen kuormanhallinta ja miksi se on tärkeä kotilatauksessa?

  Dynaaminen kuormanhallinta säätää lataustehoa reaaliaikaisesti kodin muiden sähkölaitteiden käytön mukaan. Tämä estää sähköverkon ylikuormituksen ja optimoi energian käytön. Se on erityisen tärkeä ominaisuus, jos talossa on useita latauspisteitä tai muuten suuri sähkönkulutus​.

 • Tarvitsenko oman latauskaapelin?

  Kotiin asennettavia latausasemia saa kiinteällä kaapelilla sekä ilman kaapelia. Jälkimmäisessä vaihtoehtoa käytettäessä tarvitaan oma latauskaapeli. Julkisilla latauspisteillä, erityisesti teho- ja suurteholatauspisteillä, ei yleensä tarvita omaa kaapelia, koska latauslaitteet on varustettu omilla järeämmillä kaapeleillaan​.

 • Voiko sähköauton ladata kotona aurinkopaneeleilla?

  Kyllä, sähköauton voi ladata aurinkopaneeleilla. Aurinkopaneeleilla lataaminen on ympäristöystävällistä ja voi pitkällä aikavälillä alentaa käyttökustannuksia. Lue lisää aiheesta oppaastamme.

 • Voiko sähköauton jättää kotona yöksi lataukseen?

  Kyllä, hybridi- ja sähköauton voi turvallisesti jättää latautumaan yön yli. Tämä on usein suositeltavaa, sillä sähkö on usein edullisempaa yöllä, ja useimmat sähköautot on suunniteltu kestämään pitkiä latausjaksoja. Yöllä ladattaessa auton akku on myös aina täynnä uutta päivää varten.