Ilmalämpöpumpun sähkönkulutus.

Ilmalämpöpumpun sähkönkulutus on luultua vähäisempää

Ilmalämpöpumpun sähkönkulutus ei ole niin suurta, kuin voisi kuvitella. Nykyaikaiset ilmalämpöpumput lämmittävät asunnon ja toimiston tehokkaasti ja hyvällä hyötysuhteella. Myös tilojen jäähdytys ilmalämpöpumpulla on edullista. Voit säästää öljy- tai suorasähkölämmitteisen asuntosi lämmityskuluissa jopa yli puolet!

Ilmalämpöpumpulla lämmittäminen kerryttää säästöjä vuositasolla

Mitsubishi Electric -ilmalämpöpumput antavat hyvän hyötysuhteen vielä kovilla, jopa -30 asteen pakkasilla. Olennaista on, minkälaisen säästön laite antaa koko lämmityskaudella (ks. ilmalämpöpumpun tuottama lämpöteho ja hyötysuhde).

Siilinjärveläisen omakotitalon asukkaat arvioivat säästöä kertyvän jopa 700 euroa vuodessa, kun taloon asennettiin Mitsubishi Electric FT -ilmalämpöpumppu.

Kirkkonummella omakotitalon asukkaat tilasivat Mitsubishi Electricin LN-sarjan ilmalämpöpumpun keväällä 2020. He arvioivat, että ilmalämpöpumpun hyvän hyötysuhteen sekä sisäyksikön loistavan sijoituksen ansiosta säästöä kertyy jopa 7 000 – 10 000 kWh vuodessa.

> Laske paljonko sinä voisit säästää

Laske paljonko sinä voit säästää il­ma­läm­pö­pum­pul­la

Ilmalämpöpumppu viilennykseen

Ilmalämpöpumppu toimii jäähdytyslaitteena päinvastoin kuin lämmityslaite eli siirtää lämpöenergiaa huoneilmasta ulkoilmaan. Tällöin kylmäaine höyrystyy sisäyksikössä ja viilentää kennon. Ulkoyksikössä kylmäaine nesteytyy ja vapauttaa sitomansa lämpöenergian. (Ks. Miten ilmalämpöpumppu toimii?).

Sisäilma viilenee, kun sisäyksikön puhallin kierrättää sitä viilentyneen kennon lävitse.

Viilennykseen kuluu koko kesän aikana vain joitakin kymmeniä euroja.

Paljonko ilmalämpöpumpulla viilennys maksaa?

Ilmalämpöpumpulla viilennys kesäkuumalla maksaa korkeintaan euron päivässä, vaikka ilmalämpöpumppu olisi koko ajan päällä. Koko kesän aikana viilennykseen kuluu joitakin kymmeniä euroja.

Viilentäminen on edullisempaa kuin lämmittäminen: Kun ulkona on helle, ilmalämpöpumpun tarvitsee jäähdyttää ilmaa vain muutaman asteen alle ulkolämpötilan, koska silloin sisäilma tuntuu jo mukavan viileältä.

Talon jäähdytystarpeeseen vaikuttavat muun muassa ikkunoiden koko ja suunta (etelään avautuvista ikkunoista tulvii lämpöä enemmän kuin pohjoiseen päin olevista), rakenteet, kodin laitteet, valaistus ja talossa asuvien lukumäärä.

Esimerkki 1:

Jäähdytykseen ja kaikkiin muihin omakotitalon toimintoihin kului sähköä yhteensä noin euron verran päivässä

Ilmalämpöpumpun sähkön kulutus.

111,5-neliöisen omakotitalon energiankulutus mitattiin viikon aikana 22.–28.7.2019. Ilmalämpöpumppu on Mitsubishi Electric LN35.

Omakotitalo sijaitsee peltoaukealle rakennetulla omakotitaloalueella, jolloin aurinko pääsee paistamaan taloon koko päivän. Laite on ollut päällä koko ajan niin, että se on ylläpitänyt tavoitteen mukaista sisälämpötilaa (noin 22 °C).

Lukemissa on mukana talon koko sähkönkulutus (koneellinen ilmanvaihto, käyttöveden lämmitys, pesukoneet, ruoanlaitto yms.).

Miten ilmalämpöpumppua käytetään?

Laadukas ilmalämpöpumppu kerryttää säästöä lämmityskuluissa, kun sitä käyttää oikein.

Jäähdytyskaudella ilmalämpöpumppua kannattaa pitää jäähdytystilassa ympäri vuorokauden ja antaa sen viilentää tiloja kaikessa rauhassa. Laite kestää pitempään, kun se saa puhaltaa rauhallisesti. Näin jäähdyttäminen on myös miellyttävää ja vältetään vedontunne.

Jos kuitenkin haluat käyttää ilmalämpöpumppua jäähdytystilassa vain jonkin aikaa, nosta tavoitelämpötila ennen sammuttamista reilusti ylemmäs ja käytä laitteistoa vielä hetki niin, että pelkkä sisäpuhallin on käynnissä. Näin kylmä ja kostea sisäyksikön kenno ehtii kuivua.

Jos haluat käyttää ilmalämpöpumppua jäähdytystilassa vain jonkin aikaa, nosta tavoitelämpötila ennen sammuttamista reilusti ylemmäs.

Lämmityskaudella ilmalämpöpumppua kannattaa käyttää lämmitystilassa. Näin varmistetaan, että laitteistolla on lupa ainoastaan lämmittää.

Jos vaihtoehtoisesti ilmalämpöpumppua käytettäisiin automaattitilassa, olisi laitteistolla lupa lämmittää tai jäähdyttää tavoitelämpötilan mukaan. Tällöin saatettaisiin olla tilanteessa, jossa esimerkiksi takan lämpö nostaa hetkellisesti sisälämpötilan yli ilmalämpöpumpun tavoitelämpötilan ja ilmalämpöpumppu alkaa sen jälkeen jäähdyttää. Tällainen toiminta ei olisi kovinkaan järkevää tai energiatehokasta.

Ilmalämpöpumpun puhdistus pidentää sen käyttöikää

Ilmalämpöpumpun suodatin kannattaa puhdistaa säännöllisesti (ks. ohjeet). Puhdas laitteisto toimii tehokkaammin, ja saat parhaan mahdollisen hyödyn.

Kun jäähdytyskausi alkaa keväällä, varmista, että ilmalämpöpumpun sisäyksiköltä tuleva kondenssivesi pääsee poistumaan turvallisesti putkea pitkin.

Esimerkki 2:

Ilmalämpöpumpulla säästöä noin 1 200 € vuodessa sähkölämmitteisessä omakotitalossa

Omakotitalon lämpöenergian tarve on 20 000 kWh vuodessa. Jos lämpö tuotetaan suorasähköpattereilla, voidaan olettaa, että ostettu sähköenergia saadaan muutettua lämpöenergiaksi hyötysuhteella 1, jolloin sähköenergiaa pitää ostaa 20 000 kWh.

Omakotitaloon valitaan ilmalämpöpumppu, jonka lämmitysominaisuudet riittävät kattamaan puolet omakotitalon lämpöenergian tarpeesta, eli 10 000 kWh. Ilmalämpöpumppu tuottaa tämän määrän lämpöenergiaa keskimääräisellä hyötysuhteella 5.

10 000 kWh:n lämpöenergian tuottamiseen lämpöpumpulla tarvitaan siis sähköenergiaa 10 000/5 = 2 000 kWh.

Suorasähkölämmitteisessä talossa tämä tarkoittaa, että lämmitykseen kuluu vuodessa sähköenergiaa suorasähkölämmittimillä 10 000 kWh ja ilmalämpöpumpulla 2 000 kWh.

Sähköenergialaskussa säästetään siis 8000 kWh. Jos sähköenergian kokonaishinta siirtokulujen kanssa on esimerkiksi 15 c/kWh, kertyy säästöä vuodessa 1 200 €.

Esimerkki 3:

Näin lasket ilmalämpöpumpun tuoman säästön öljylämmitteisessä omakotitalossa

Esimerkissämme öljylämmitteisen omakotitalon lämpöenergian tarve on 20 000 kWh vuodessa. Omakotitaloon valitaan ilmalämpöpumppu, jonka lämmitysominaisuudet riittävät kattamaan puolet omakotitalon lämpöenergian tarpeesta, eli 10 000 kWh. Ilmalämpöpumppu tuottaa tämän lämpöenergiamäärän keskimääräisellä hyötysuhteella 5.

Öljykattila tuottaa lämpöenergiaa keskimääräisellä hyötysuhteella 0,8. Tämä johtuu siitä, että öljyn polttamisesta saatavaa lämpöenergiaa ei saada täysin sidottua lämmitysverkon veteen muun muassa savukaasujen mukana karkaavan lämmön takia. Näin ollen öljyä pitää polttaa 25 000 kWh:n edestä koko talon lämmittämiseksi.

Ilmalämpöpumpun asennuksen jälkeen öljykattilalla joudutaan lämmittämään enää puolet talon lämmöntarpeesta. Koska öljylämmityskattilan hyötysuhde on 0,8, joudutaan puolen talon lämpöenergian tuottamiseen polttamaan öljyä 12 500 kWh:n edestä (10 000/0,8 = 12 500 kWh). Lämmitysöljyn energiasisältö on noin 10 kWh/L. Öljyä pitäisi siis polttaa 12 500 kWh/10 kWh/L = 1 250 L.

Jos öljyn hinta olisi 1 €/L, tarkoittaisi tämä, että puolikkaan talon lämmityskulu on 1 250 €. Puolet talon lämmityksestä hoitaa ilmalämpöpumppu keskimääräisellä hyötysuhteella 5. Eli sähköä kuluu toisen 10 000 kWh:n lämmittämiseen 2 000 kWh:n sähkönkulutuksella (10 000 kWh/5 = 2 000 kWh). Jos sähkön kokonaishinta olisi 15 c/kWh, maksaisi ilmalämpöpumpun kuluttama sähkö 300 € (2 000 kWh x 15 c/kWh = 300 €).

Aikaisemmin lämpöpumpun lämmittämän puolikkaan lämmitys maksoi 1 250 €, joten säästöä kertyy 1 250 € – 300 € = 900 €.

Säästä vaihtamalla lämmitysjärjestelmääsi

Laske nyt kätevällä laskurilla, paljonko voit säästää vaihtamalla lämmitysjärjestelmääsi ja hankkimalla ilmalämpöpumpun.