Ilmalämpöpumput kovilla pakkasilla

On virhe yleistää ilmalämpöpumppujen toiminta kovilla pakkasilla. Laitteen toiminta pakkasella riippuu siitä, millainen lämpöpumppu on kyseessä.

Voidaanko laitetta käyttää lämmityksellä vielä – 15 asteen pakkasilla? Jäätyykö ulkoyksikkö? Rikkoutuuko kompressori? Tuottaako laite lämpöä vielä kovilla pakkasilla? Vastaukset kysymyksiin riippuvat täysin siitä minkälaisen lämpöpumpun olet hankkinut. Varsin yleisen käsityksen mukaan ilmalämpöpumppu kannattaa sammuttaa pakkasten laskiessa alle – 15 asteen.

Laadukkaat Pohjolan oloihin suunnitellut ilmalämpöpumput

Laadukkaat Pohjolan oloihin suunnitellut ilmalämpöpumput ovat lähtökohtaisesti suunniteltu lämmityskäyttöön ja niitä saa ja tulee käyttää ympärivuotisesti ilman koneiden sammuttamista kovillakaan pakkasilla. Laitteissa on kompressorin esilämmitysvastus, joka pitää öljyn pienessä esilämmityksessä, jotta pakkasilla öljy ei jäädy.

Mitsubishi Electricin lippulaivamallit

Parhaat laitteet, kuten Mitsubishi Electricin lippulaivamallit, tuottavat vielä – 30 asteen pakkasilla hyötysuhteen kaksi, joten olisi rahan haaskausta olla käyttämättä ilmalämpöpumppua kovilla pakkasilla, juuri kun lämmitysenergiaa kuluu eniten. Lämmityskäyttöön suunnitellut Pohjola-mallit eivät jäädy, koska niiden sulatusautomatiikka on suunniteltu lämmitykselle eikä jäähdytykselle. Eri lämpöpumppumerkkien välillä on myös hyvinkin merkittäviä eroja lämmitystehoissa ja hyötysuhteissa kun pakkaset menevät alle – 10 asteen.

Pohjolan oloihin suunniteltujen ja Etelä-Euroopasta maahantuotujen ilmalämpöpumppujen ero

On tärkeätä huomata, että markkinoilla on iso määrä Pohjolan oloihin kuulumattomia laitteita, joita usein tuodaan rinnakkaismaahantuontina Etelä-Euroopasta. Nämä ilmalämpöpumput on suunniteltu ensisijaisesti jäähdyttämään, joten niiden koko automatiikka on suunniteltu jäähdytystoimintoa silmällä pitäen. Näihin joudutaan yleensä myös asentamaan jälkiasennuksena ulkoyksikön pohjalla oleva sulatusvesivastus, jonka toimintaa tehdas ei ole suunnitellut.

Laitteiden kompressorit ovat jäähdytykseen optimoituja, joten siksikin niiden tuottama lämmitysteho ja hyötysuhde jää merkittävästi huonommaksi kuin Pohjolan olosuhteisiin suunniteltujen mallien. Sulatusautomatiikka on myös erilainen, joten niiden toiminnasta ei ole takeita pakkasilla. Huono energiansäästö ei kuitenkaan useimmiten jää ainoaksi harmiksi, vaan vikatilanteissa ja takuukysymyksissä kuluttaja jää rinnakkaismaahantuojan palvelulupausten armoille. Näitä laitteita ei yksinkertaisesti ole suunniteltu lämmittämään kovilla pakkasilla.

Etelä-Euroopan mallien mallimerkinnät poikkeavat vain vähän Pohjolan malleista ja niitä markkinoidaan usein surutta Pohjolan malleina. Pettymys onkin melkoinen, kun selviää, että laite on jotain ihan muuta ja merkin maahantuojan takuu ei kata näiden tuotteiden takuuasioita.

> Tärkeä tiedote Mitsubishi Electric -ilmalämpöpumpun ostajalle

> Laadukkaat ilmalämpöpumput tuottavat lämpöä hyvällä hyötysuhteella myös kovilla pakkasilla

Il­ma­läm­pö­pump­pu hakusessa? Bottimme auttaa löytämään oikean laitteen