Kuvituskuva, jossa luminen maisema.

Ilmalämpöpumpun toiminta talvella

Laadukkaat, Pohjolan oloihin suunnitellut ja todistetusti toimivaksi testatut ilmalämpöpumput tuottavat lämpöä hyvällä hyötysuhteella myös kovilla pakkasilla.

Paras ilmalämpöpumppu pakkasella

Talvella parhaiten toimii ilmalämpöpumppu, jonka hyötysuhde ja teho säilyvät hyvinä myös kovilla pakkasilla. Esimerkiksi Mitsubishi Electric LN25VGHZ2 -mallin hyötysuhde on vielä -10 asteen pakkasella noin 3 ja lämpöteho 3,4 kW. Ilmaista energiaa tuotetaan siis 2,3 kW teholla.

Saman mallin hyötysuhde -20 asteen pakkasella on vielä noin 2,4 ja lämpöteho 3 kW. Ilmaista energiaa tuotetaan vielä 1,8 kW teholla.

Mitsubishi Electric RW25VGHZ -mallin lämpöteho on noin 4,3 kW vielä -15 asteen ulkolämpötilassa. Sähkötehoa lämmön siirtoon tarvitaan 1,8 kW, joten lämmityskäyttöön saadaan lämpötehoa noin 2,5 kW ilmaiseksi.

RW-malli tuottaa vielä -30 asteen pakkasessakin lämpötehoa noin 1,2 kW enemmän kuin kuluttaa. Kyseessä on siis todellinen tehoihme.

Katso tarkemmin ilmalämpöpumppujen tuottamasta lämpötehosta ja lämpökertoimesta (COP) VTT:n tekemistä testeistä.

Älä sammuta ilmalämpöpumppua talvella

Kannattaako ilmalämpöpumppu sammuttaa pakkasella? Mitsubishi Electric -ilmalämpöpumppuja ei tarvitse sammuttaa kovillakaan pakkasilla. Laitteisto huolehtii kompressorin esilämmityksestä, jolloin se on aina käyttövalmis.

Ilmalämpöpumpun puhallus voidaan pitää halutussa nopeudessa myös paukkupakkasilla.

Mikäli ilmalämpöpumppu on kuitenkin sammutettuna kovilla, yli -25 °C:n pakkasilla, kannattaa odottaa ulkolämpötilan lämpenemistä yli -20 asteen, ennen kuin laitteen käynnistää uudestaan.

Laadukas sulatustoiminto estää ilmalämpöpumpun ulkoyksikön jäätymisen

Ilmalämpöpumpun ulkoyksikkö kerää lämpöenergiaa ulkoilmasta laitteistossa kiertävään kylmäaineeseen. Lämpöenergian kerääminen tapahtuu kylmäainetta höyrystämällä. Höyrystyvä kylmäaine sitoo itseensä valtavasti lämpöenergiaa ulkoilmasta. Samalla ulkoyksikön lämmönsiirtokennon lämpötila laskee. Ympäröivää ulkoilmaa kylmempään lämmönsiirtokennoon tiivistyy kosteutta, joka jäätyy ulkolämpötilan ollessa alhainen. Tästä syystä ulkoyksikön lämmönsiirtokenno täytyy sulattaa tietyin väliajoin tehokkaan toiminnan takaamiseksi.

Laadukkaissa, Pohjolan olosuhteisiin suunnitelluissa ilmalämpöpumpuissa on kehittynyt kuumakaasusulatus, joka pitää laitteiston tehokkaana ympäri vuoden. Se tunnistaa ulkoyksikön sulatustarpeen, kun lämmönsiirtokyky on heikentynyt. Tämän jälkeen sisäyksikössä oleva kuumakaasu siirretään ulkoyksikön kennoon.

Tällöin huurre alkaa sulaa kennosta, ja sulamisvesi johdetaan ulos laitteesta sulatusvastuksen avulla. Laitteisto seuraa sulatusprosessia ja siirtyy takaisin lämmittämään taloa heti, kun kenno on sulanut riittävästi.

Ulkoyksikkö seuraa sulatusprosessia ja lopettaa sulattamisen, kun kenno on sulanut. Tätä kutsutaan älykkääksi kuumakaasusulatukseksi.

Sen sijaan yksinkertaisemmissa sulatustoiminnoissa, joita on heikkolaatuisemmissa ilmalämpöpumpuissa, sulatusjakson ajankohta ja pituus ovat ennalta määriteltyjä.

Laitteisto tekee siis sulatuksen tietyn ajan kuluessa edellisestä riippumatta todellisesta sulatustarpeesta. Sulatusprosessia myös jatketaan määritellyn ajan loppuun asti, vaikka kenno olisikin sula jo aiemmin. Tämäntyyppinen sulatustoiminto ei takaa optimaalista tulosta.

Tällaista sulatustoimintoa käyttävät monet Etelä-Euroopasta tuodut, Pohjolan olosuhteisiin sopimattomat laitteet. Nämä ilmalämpöpumput on suunniteltu ensisijaisesti jäähdyttämään. Myös niiden tuottama lämmitysteho ja hyötysuhde jäävät merkittävästi huonommaksi kuin Pohjolan olosuhteisiin suunniteltujen mallien.

Ilmalämpöpumpun sulatus lämpimällä vedellä

Poikkeuksellisen kosteassa ja kylmässä säässä ulkoyksikön kennoon ja pohjaan voi kertyä jäätä. Mikäli sitä on huomattavan paljon, pysäytä laite ja sulata jää lämpimällä vedellä.

On tärkeää, että jäätä ei hakata pois taltalla, ruuvimeisselillä tai muuten työkaluilla mekaanisesti työstäen. Myöskään kuumailmapuhallin ei ole turvallinen tapa jään sulattamiseen.

Etsitkö uutta il­ma­läm­pö­pump­pua, muttet tiedä mikä olisi sinulle sopivin? Anna läm­pö­pump­pu­bot­tim­me auttaa

Näin varmistat ilmalämpöpumppusi toiminnan talvella:

  • Ilmalämpöpumpun ulkoyksikkö tulee olla sijoitettuna niin, että ulkoilma pääsee vapaasti kiertämään sen lävitse.
    • Ulkoyksikkö ei saa sijaita esimerkiksi talon kellarissa tai välikattotilassa.
    • Mikäli haluat käyttää suojakoteloa ulkoyksikön naamioimiseen, tarkista, että se on laitteen maahantuojan hyväksymä. Esimerkiksi Scanoffice-suojakotelot valmistetaan Suomessa kotimaisesta puusta.
  • Pidä ilmalämpöpumppu päällä myös pakkasella.
  • Pidä ilmalämpöpumppu lämmitystoiminnolla lämmityskaudella.
  • Huolehdi, että sulamisvesi pääsee esteettömästi valumaan ulkoyksikön pohjasta.
  • Varmista, että ulkoyksikkö ei hautaudu lumeen ja että kenno ei mene umpijäähän.
  • Varmista, että sisäyksikön suodattimet ovat puhtaat.
  • Puhdista sisäyksikön suodattimet myös pakkasella (ks. Ilmalämpöpumpun puhdistus).
  • Puhdista ulkoyksikkö tarvittaessa.
  • Varmista, että ilmalämpöpumpun apuna oleva lämmönlähde on toiminnassa.

Sijoita ilmalämpöpumppu mökillä lumelta suojattuun paikkaan

Mikäli ilmalämpöpumppua käytetään ylläpitolämmitys-toiminnolla, on erittäin tärkeää, että peruslämmönlähde auttaa automaattisesti lämmityksessä, jos huonelämpötila alkaa laskea. Näin varmistat laitteellesi riittävän sulatusenergian kovillakin pakkasilla.

Puhallinnopeus kannattaa pitää manuaalilla, että sisäilma lämpiää suuremmalta alueelta.

Faktaa

Mitsubishi Electric -ilmalämpöpumput on testattu Pohjolan olosuhteisiin sopivaksi

Scanoffice Oy tuo maahan vain ja ainoastaan Pohjolan olosuhteisiin suunniteltuja ilmalämpöpumppuja.

Scanoffice on jo vuonna 2007 luonut yhdessä VTT:n kanssa Espoon Otaniemessä sijaitsevassa testilaboratoriossa suoritettavan täysin vertailukelpoisen testistandardin, jolla mitataan puolueettomasti laitteiden ominaisuudet. Tämän tuloksena on vuosien varrella syntynyt useita testiraportteja (ks. esimerkiksi VTT:n testiraportit).