Ilmalämpöpumpun mitoitus.

Miten ilmalämpöpumpun mitoitus onnistuu parhaiten?

Oikein mitoitettu ilmalämpöpumppu tuo parhaat säästöt sähkölaskuun. Lämpöpumpun mitoitukseen vaikuttaa myös se, hankitaanko se ensisijaisesti lämmitykseen vai jäähdytykseen.

Ilmalämpöpumpun koko selviää laskemalla asunnon lämmityksen ja jäähdytyksen tehon tarve

Sopiva ilmalämpöpumpun koko on aina riippuvainen kohteesta, johon se asennetaan. Esimerkiksi omakotitalon lämpöpumpun mitoitukseen vaikuttaa talon varsinainen lämmitysjärjestelmä, rakennusvuosi, koko, eristys, kerrosten määrä, tilojen sokkeloisuus, ikkunoiden pinta-ala ja maantieteellinen sijainti.

Ikkunapinta on huonompi eriste kuin seinä. Jäähdytyksen mitoitukseen vaikuttaa myös se, ovatko suuret ikkunapinnat etelään vain pohjoiseen.

Ilmalämpöpumpun koko ei selviä pelkästään neliömäärien perusteella. Olennaista on asunnon lämmitysenergian tarve.

Ammattilainen auttaa ilmalämpöpumpun mitoituksessa

Verkosta löytyy useita erilaisia ilmalämpöpumpun mitoituksen oppaita. Todellinen lämmityksen ja jäähdytyksen tehontarve on kuitenkin syytä arvioida tapauskohtaisesti.

Kannattaa pyytää asennusliikkeen edustaja paikan päälle katsomaan, minkä kokoinen ilmalämpöpumppu sopii asuntoon parhaiten ja mihin se kannattaa sijoittaa suurimman mahdollisen hyödyn saamiseksi.

Vain oikein mitoitettu ilmalämpöpumppu kerryttää säästöjä

Jos valitaan liian iso tai liian pieni ilmalämpöpumppu, säästö ei ole paras mahdollinen. Liian iso laite käyttää turhaan energiaa, ja liian pieni ilmalämpöpumppu käy liian kovalla teholla.

Ilmalämpöpumpun edullinen hinta voi houkuttaa, mutta sen lämmitysteho ei välttämättä riitä asunnon tarpeisiin.