Lataa sähköautosi turvallisesti – Näin valitset oikean latausaseman kotiin ja työpaikalle

Sähköautojen yleistyessä tarvitaan uusia ja innovatiivisia ratkaisuja niiden lataamiseen. Älykkäät ja aurinkosähköä hyödyntävät latausasemat mahdollistavat helpon ja kustannustehokkaan latauksen niin kotona kuin taloyhtiöissä ja yrityksissä.

Miksi pistorasiaa ei kannata käyttää sähköauton lataukseen?

Sähköauton lataaminen vaatii suuren määrän energiaa. Tavallista pistorasiaa ei ole suunniteltu kestämään suuria sähkövirtoja ja jatkuvaa kuormitusta. Se voi kuumentua liikaa ja pahimmassa tapauksessa syttyä palamaan.

Sähköauton lataaminen pistorasialla on myös hitain vaihtoehto: turvallisuuden vuoksi latausteho ei saa ylittää 8 ampeeria, jolloin latausnopeus on ainoastaan 1,8 kW tunnissa. Tällä latausteholla saat akkuusi yhdessä tunnissa vain noin 10 kilometriä ajomatkaa.

Mitä eroa on peruslatausasemalla ja älykkäällä latausasemalla?

Sähköauton lataaminen kiinteällä latausasemalla on turvallista, koska latausasemassa on vikavirtasuoja. Markkinoilla on kahdenlaisia kiinteitä latausasemia: peruslatausasemia ja älykkäitä latausasemia.

Sähköauton peruslatausasema on yksinkertainen ja perustoiminnallisuuksiin keskittynyt versio. Siinä ei ole kuormanhallintaa, eli tehot täytyy säätää pieniksi, esimerkiksi 10 ampeeriin. Jos kodissa on yhtä aikaa päällä useampia sähkölaitteita ja autolle pyritään ottamaan virtaa 16 ampeeria ilman kuormanhallintaa, pääsulake voi palaa.

Älykäs latausasema on peruslatausasemaa kalliimpi mutta turvallisempi vaihtoehto. Se säätää auton lataustehoa muun kuorman mukaan. Tämä auttaa välttämään sähköverkon ylikuormitusta ja säästää rahaa valitsemalla ajan, jolloin sähkö on edullisinta. Lataus on vaivatonta ja nopeaa.

Valjasta aurinkoenergia autosi käyttöön

Monet älykkäät latausasemat voidaan integroida aurinkosähköjärjestelmään, jolloin voit hyödyntää omavaraisesti tuottamaasi sähköä suoraan auton latauksessa.

Kun lataat sähköautoasi aurinkoisena aikana, saat autoon tulevan sähkön huomattavasti edullisemmin. Tällöin myös ajokustannus kilometriä kohti tulee edullisemmaksi.

Voit yhdistää latausaseman aurinkosähköjärjestelmääsi ja kotisi älylaitteisiin. Näin varmistat, että itse tuottamasi energia hyödynnetään optimaalisesti.

Beny -sähköauton latausasema sopii yhteen kaikkien aurinkosähköjärjestelmien sekä ladattavien autojen kanssa ja suojaa kodin pääsulakkeet – oli kodissa aurinkopaneelit tai ei.

Mitä sähköauton latausasema maksaa?

Kiinteäasenteisen latausaseman perusmalli talon seinään maksaa noin 600–700 euroa. Älykkäät latausasemat ovat paremmin varusteltuja ja maksavat siksi enemmän. Esimerkiksi Scanoffice Solarin maahantuoma Beny-latausasema omakotitaloon maksaa 850–900 euroa ja asennettuna 1200–1700 euroa.

Vaikka älykkäät latausasemat ovat aluksi kalliimpia kuin tavalliset latausasemat, ne säästävät rahaa pitkällä aikavälillä hyödyntämällä edullista sähköä.

Benyssä on automaattisesti mukana niin dynaaminen kuormanhallinta kuin myös ohjaus aurinkoenergialle. Lisäksi siinä on näyttö, josta näet suoraan, paljonko saat sähköä auringosta ja miten iso osa siitä menee puhtaasti kodin käyttöön ja paljonko ohjautuu myyntiin.

Sähköauton lataus taloyhtiössä – hyödynnä ARA:n avustus

Nykypäivänä monet uutta kotia etsivät valitsevat taloyhtiön sen perusteella, onko siinä sähköauton latausmahdollisuus. Sen lisäksi, että sähköauton latausmahdollisuus houkuttelee uusia asukkaita moderniin ja ympäristöystävälliseen asumiseen, ne nostavat taloyhtiön arvoa.

Asumisen rahoittamis- ja kehittämiskeskus ARA myöntää taloyhtiöille avustusta sähköautojen latausinfran rakentamiseen enintään 35 prosenttia hyväksytyistä, toteutuneista kustannuksista (enintään 90 000 euroa). Edellytyksenä avustukselle on, että yhteisö rakentaa valmiuden vähintään viidelle latauspisteelle. Alle viiden autopaikan taloyhtiöt saavat myös avustusta, jos latausvalmius tehdään suoraan kaikille paikoille.

Yrityksille tukea 750 euroa per latausasema

Myös yritykset voivat hakea ARA:lta tukea sähköauton latausinfran rakentamiseen työpaikoille. Tukea on mahdollista saada 750 euroa jokaista latausasemaa kohti.

Verottaja tukee puolestaan kestävää kehitystä antamalla työnantajille mahdollisuuden tarjota työntekijöilleen sähköauton latauksen pörssisähköllä maksutta vuoden 2025 loppuun saakka. Veronalaista tuloa ei synny, kun työnantaja kustantaa auton lataamisen työpaikalla tai julkisessa latauspisteessä (Luontoisedut verotuksessa, kohta 7.8.10.)

Sähköauton latauspisteet ovat merkittävä työntekijöille tarjottava etu ja kova kilpailuvaltti rekrytointimarkkinoilla. Erityisesti ne työntekijät, joilla on pitkä työmatka tai asunto kerros- tai rivitalossa, arvostavat mahdollisuutta sähköauton lataamiseen työpäivän aikana. Scanofficella on 9 Keba P 30 -sähköauton latausasemaa työntekijöiden ja vieraiden vapaasti käytettävissä.

Keba-latausasema ja laskutuspalvelut taloyhtiöön ja yritykseen

Scanoffice Solar tuo maahan kestäviä ja ympäristöystävällisiä Keba -sähköauton latausasemia taloyhtiöiden ja yritysten käyttöön. Keballa voidaan tehdä isoja kenttiä, yhdestä 200 laitteeseen. Niitä pystytään hyvin ohjaamaan, jolloin ne keskustelevat keskenään ja jakavat kuormaa tehokkaasti.

Kebasta saa kulutustietoja automaattiraportilla. Lisäksi siihen on mahdollista liittää myös laskutuspalvelu: ocpp-rajapinnalla voidaan siirtää minkä tahansa palveluntarjoajan järjestelmä, joka hoitaa laskutuspalvelun. Taloyhtiö tai yritys voi päättää sähkön hinnan ja jokainen kirjautuu järjestelmään omilla tunnuksillaan.