Näin parannat mökin ilmanvaihtoa

Perinteisen, kesäkäytössä olevan mökin ilmanvaihto on todennäköisesti painovoimainen ja eristys vaatimaton. Mökissä oleskellaan kuitenkin kolmena vuodenaikana, ja sen lämmitykseen käytetään tulisijaa.

Korvausilmaventtiilit tupaan ja makuutiloihin

Usein ajatellaan, että rakennus ”hengittää”, eikä korvausilmaventtiilejä ole siksi katsottu tarpeellisiksi. Mökillä korvausilmaventtiilin virkaa saattaakin toimittaa vain satunnaisesti auki oleva tuuletusikkuna.

Lämmityskaudella ikkunaa ei kuitenkaan pidetä auki jatkuvasti. Siten hallitsemattomasti rakenteiden läpi virtaava korvausilma aiheuttaa hajuhaittojen lisäksi myös vedontunnetta lattiatasolle ja ohjaa ylilämmittämään tilaa. Tällöin lämpö kerrostuu huoneen katonrajaan, eikä sitä hyödynnetä tehokkaasti oleskelualueella.

Kannattaakin varmistaa, että hengitysilma tuotetaan tilaan korvausilmaventtiileistä, jotka on sijoitettu tupaan ja makuutiloihin.

Mobair-korvausilmaventtiili säästää energiaa

Korvausilmaratkaisuksi kannattaa valita kiertoilmalla lämmittävä Mobair 2030S –laite. Myös parvitila tuulettuu ja energiaa säästyy, kun lämpöä kierrätetään tilassa korvausilman mukana. Laitetta saa myös termostaattiohjatulla lisälämmityksellä varustettuna (malli 2015). Termostaattiohjaus nopeuttaa oleskelulämpötilan saavuttamista ja auttaa sen ylläpitämisessä esimerkiksi uunilämmityksen rinnalla.

Mökkiä paremmin eristetyn, ympärivuotiseen oleskeluun tarkoitetun vapaa-ajanasunnon korvausilman tuottoon kannattaa valita Mobair 2030S –malli, koska kiertoilmalämmityksen tarvitsemaa lämpöenergiaa on käytössä riittävästi eikä lisälämmitykselle ole tarvetta.

mobair korvausilmaventtiili mökin sisällä seinällä

Lossnay-mini-ilmanvaihtolaitteet vapaa-ajanasuntoihin

Korvausilman lisäksi painovoimaisella ilmanvaihdolla varustetun vapaa-ajanasunnon perusilmanvaihtoa voidaan tasapainottaa lämmön talteenotolla varustetuin Mitsubishi Electric Lossnay -mini-ilmanvaihtolaittein.

Painovoimaisen ilmanvaihdon rinnalle voidaan asentaa Lossnay VL-100 -malli joka kerrokseen tai pienempi Lossnay Vl-50 -malli vaikka yläkerran makuuhuoneeseen, jota painovoimainen ilmanvaihto ei pysty huuhtelemaan. Laite ei vaikuta painovoimaisen ilmanvaihdon painesuhteisiin haitallisesti. Pistotulppaliitännällä varustettu mini-ilmanvaihtolaite on myös helppo varustaa ajastinkellolla ja toteuttaa näin lämpimän tilan poissaoloajan tuuletus.

lossnay ilmanvaihtolaite mökin seinustalla

Pidä korvausilmaventtiilit auki

Oleskeluajan ulkopuolella mökin tuulettamiseksi ja raikkaana pitämiseksi lienee yhtä monta tapaa, kuin on mökkejä. Yksiselitteistä oikeaa ohjetta ei ole, mutta olipa mökin poistoilmanvaihdon teho mikä tahansa, kannattaa korvausilmaventtiilit pitää, venttiilityypistä riippuen, ainakin osittain auki myös käyttöajan ulkopuolella.

Lämpimän mökin mahdollinen koneellinen tehostus on hyvä toteuttaa poistopuhaltimella tai energiatehokkaalla mini-ilmanvaihtolaitteella, jonka tulo- ja poistoilmavirrat ovat samanaikaiset ja tasapainossa. Mikäli rakennuksen tuuletusta tehostetaan koneellisesti, kannattaa tuuletus jaksottaa toimivaksi esimerkiksi 10 minuuttia aamuin illoin tilan koon mukaan.

Sähköttömällä, tai muuten kylmilleen jätettävällä mökillä tulipesien luukut kannattaa jättää raolleen sekä varmistaa, että sulkupellissä on häkäaukko, jotta poistoilman konvektiolle jää reitti ulos. Mikäli hormissa on erillinen painovoimainen poistokanava tähtiventtiileineen, järjestetään poistoilmavirtaus sen avulla.

Poistopuhallin sähköttömään mökkiin

Mökin voi korvausilmaventtiilien lisäksi varustaa myös esimerkiksi aurinkoenergialla toimivalla poistopuhaltimella, joka jaksotetaan toimivaan vain ajoittain. Puhallintehostuksen yhteydessä korvausilman takaisinvirtaus hormista on estettävä.