Aurinkopaneelien teho

Aurinkopaneelien teho kertoo, kuinka paljon aurinkoenergiaa paneelit voivat muuntaa sähköksi. Mitä tehokkaampia paneelit ovat, sitä enemmän voit tuottaa sähköä omalla aurinkosähköjärjestelmälläsi. Ammattilainen auttaa oikean paneelin valinnassa.

Arvioi omakotitalon sähkönkulutus

Arvioi, paljonko kiinteistössäsi kuluu sähköä keskimäärin vuodessa, ja mieti, kuinka suuren osan tästä kulutuksesta haluaisit tuottaa aurinkoenergialla. Tämä auttaa sinua suunnittelemaan, miten tehokkaan aurinkopaneelijärjestelmän tarvitset.

Saat tiedot sähkönkulutuksesta helposti myös sähkönmyyjän palvelusta tai sähkölaskustasi.

Selvitä auringonsäteilyn määrä

Auringonsäteilyn määrä ja voimakkuus vaikuttavat siihen, miten tehokkaat aurinkopaneelit tarvitaan riittävän energian tuotantoon. Eniten auringonsäteilyä saadaan etelässä ja länsirannikolla.

Oman alueesi aurinkosähkön vuosituotantoennusteen voit selvittää esimerkiksi PVGIS-aurinkosähkölaskurilla.

Varaa aurinkopaneeleille riittävästi tilaa katolta

Aurinkopaneelien teho ja pinta-ala ovat yleensä suoraan verrannollisia. Jos sinulla on rajoitettu tila, saatat joutua valitsemaan korkeamman tehon paneelit tuottaaksesi riittävästi energiaa käytettävissä olevalle tilalle.

Varmista, etteivät paneelit jää varjoon

Varjostukset, kuten lähellä olevat rakennukset, puut tai muut esteet, voivat vähentää aurinkopaneelien tehokkuutta. Ne eivät kuitenkaan estä paneelien hankintaa, koska noin puolet tuotannosta syntyy epäsuorasta valosta.

Aurinkopaneelien valmistajat ovat kehittäneet aurinkopaneeleihin ominaisuuksia, joiden ansiosta ne tuottavat energiaa myös varjossa ja pilvisellä säällä. Esimerkiksi Canadian Solarin HiKu -aurinkopaneelien valmistuksessa on hyödynnetty erityistä kaksoismoduulirakennetta.

Selvitä, montako paneelia tarvitset ja paljonko säästät!

Suuntaa paneelit etelään, länteen tai itään

Aurinkopaneelien oikea suuntaus voi parantaa niiden tehokkuutta. Paras tuotto saadaan, kun paneelit suunnataan etelään. Myös länsi ja itä ovat hyviä vaihtoehtoja erityisesti silloin, kun sähköä kuluu eniten illalla ja aamulla.

Varmista, että saat aurinkopaneeleillesi kunnon takuun

Aurinkopaneelin tehokkuus heikkenee ajan myötä noin 0,5 prosenttia vuodessa UV-valolle altistumisen seurauksena. Tämä tarkoittaa, että 25 vuoden jälkeen paneelit tuottavat noin 88 prosenttia alkuperäisestä maksimitehostaan.

Scanofficelta saat aurinkovoimalallesi markkinoiden pisimpiin kuuluvat takuut: vähintään 25 vuoden lineaarisen tuottotakuun sekä 12 vuoden tuotetakuun.

Varaa tehoa myös tuleviin hankintoihin

Suunnitteletko sähköauton latauslaitteen tai muiden lisälaitteiden hankintaa? Myös niiden tehontarve hyvä ottaa huomioon aurinkopaneelijärjestelmän suunnittelussa.

Scanofficelta saat tehokkaat ja turvalliset laitteet sähkö- ja hybridiautojen lataukseen.

Faktatietoa

 • Aurinkopaneelien nimellisteho ilmoitetaan wattipiikkeinä (Wp)

  Aurinkopaneelien tehon ilmoittaa niiden nimellisteho, joka on määritelty laboratoriossa standardiolosuhteissa (STC). Nimellisteho ilmaistaan wattipiikkinä (Wp) ja kuvaa paneelin enimmillään tuottamaa tehoa, kun auringon säteilymäärä on 1 000 W/m2 ja paneelin lämpötila on 25 °C.

 • Mitä suurempi teho, sitä suurempi sähköntuotanto

  Suurempi tehon wattipiikkimäärä tarkoittaa yleensä suurempaa sähköntuotantoa aurinkopaneelilta. Tyypillisesti 1 kWp (1 000 Wp) aurinkopaneelijärjestelmä vaatii noin 5 neliömetrin pinta-alan. Etelä-Suomessa tällainen järjestelmä voi tuottaa arviolta 800–1 000 kWh sähköä vuodessa.

 • Aurinkopaneelien hyötysuhde kertoo aurinkopaneelien sähköntuotosta

  Aurinkopaneelin hyötysuhde kuvaa sitä, kuinka iso osa paneelin saamasta energiamäärästä saadaan muutettua käyttökelpoiseksi sähköksi. Mitä korkeampi hyötysuhde on, sitä paremman tuoton saat investoinnillesi.

  Hyötysuhde määritellään jakamalla nimellisteho sen pinta-alalla ja standardiolosuhteiden säteilymäärällä ja ilmaistaan prosentteina. Esimerkiksi 400 Wp:n aurinkopaneelin, jolla on 1,9 m2:n pinta-ala, hyötysuhde voi olla noin 21 %.

Hanki aurinkopaneelit joustavasti rahoituksella

Tuntuuko investointi tehokkaisiin aurinkopaneeleihin liian isolta kerralla maksettavaksi? Joustavalla rahoituksella voit hankkia energiaratkaisun heti ja maksaa sen vasta myöhemmin. Kuukausittaiset kulusi eivät nouse välttämättä lainkaan, vaan voit lyhentää lainaa pienemmistä energialaskuista kertyvillä säästöillä.