Aurinkosähkön myynti – Näin saat parhaan tuoton

Aurinkosähkön myynti sähköyhtiölle kannattaa, kun aurinkopaneelit tuottavat sähköä reilusti enemmän kuin kulutat. Katso tästä, mitä ylijäämäsähkön myynnissä on hyvä ottaa huomioon.

Hanki tarpeeksi iso aurinkosähköjärjestelmä

Aurinkosähköä kannattaa hyödyntää mahdollisimman paljon omassa kotitaloudessa. Mitä suurempi aurinkosähköjärjestelmä on, sitä reilummin sähköä se tuottaa ja sitä enemmän sähköä riittää myös myytäväksi sähköyhtiölle.

Ennen aurinkosähköjärjestelmän hankkimista on suositeltavaa suunnitella se huolellisesti ja arvioida sen taloudelliset hyödyt. Aurinkopartnerit ovat Scanofficen valtuuttamia ammattitaitoisia jälleenmyyjiä, joilla on pitkä kokemus aurinkosähköjärjestelmien suunnittelusta ja mitoittamisesta. Etsi sinua lähellä oleva jälleenmyyjämme ja kysy lisää!

Selvitä, montako paneelia tarvitset ja paljonko säästät!

Vertaile sähköyhtiöitä ja optimoi myyntitulot

Sinun ei tarvitse myydä sähköä sille yhtiölle, jolta itse ostat sähköä. Sähkön myyntiin tarvitaan kuitenkin erillinen sähkönmyyntisopimus.

Sähköyhtiöiden pientuottajille aurinkosähköstä maksamat hinnat vaihtelevat, joten kannattaa vertailla eri yhtiöitä. Energiaviraston sähkönhinta.fi-sivustostosta voit selvittää, mitkä yhtiöt ostavat sähköä.

Paljonko aurinkosähköstä maksetaan?

Sähköyhtiöt hinnoittelevat ostosähkön yleensä pörssisähkön hinnan eli tuntikohtaisen spot-hinnan mukaan. Myös kiinteästä hinnasta voi yrittää sopia.

Verkkoon myydystä sähköstä saa noin 5–15 senttiä kilowattitunnilta, kun verkosta ostettava sähkö maksaa 10–25 senttiä kilowattitunnilta. On hyvä huomata, että aurinkosähkön myynnistä saatavat myyntitulot eivät sisällä sähkönsiirron hintaa.

Sähköä kannattaa myydä erityisesti päivällä, jolloin aurinkopaneelit tuottavat sitä eniten ja pörssisähkö on kalleinta. Fingrid ilmoittaa kyseisen päivän tuntikohtaiset pörssihinnat, joiden avulla voit optimoida oman kulutuksen ajankohdan.

Aurinkosähkön myynti on veronalaista tuloa

Omiin tarpeisiin tuotetusta sähköstä ei tarvitse maksaa veroa. Sen sijaan ylijäämäsähkön myynnistä veroa koituu maksettavaksi oman veroprosentin verran. Tähän ei vaikuta, hyvitetäänkö myynti suoraan sähkölaskuusi tai maksetaanko se sinulle rahana tilille.

Verotettavasta tulosta voit kuitenkin vähentää hankinta-, asennus- ja huoltokuluja sekä verkkoon kytkemisestä aiheutuvia kuluja. Vähennykset voi jakaa useammalle vuodelle. Sähkön myynnistä ei siten yleensä muodostu verotettavaa tuloa.

Sähköt kotiin fossiilisilla?

Sähköt kotiin fossiilisilla? Ei paljoa lämmitä – paitsi ilmastoa.

Uusiutuvilla energialähteillä tuotettu sähkö vastasi Suomessa yli puolta kokonaistuotosta vuonna 2021. Silti esimerkiksi kivihiilellä tuotettu sähkö nousi 10 %:iin fossiilisilla polttoaineilla tuotetussa sähkössä. Edistystä tosin on tullut, sillä uusiutuvilla energialähteillä tuotettiin 6 % enemmän sähköä kuin edellisvuonna.

Katso tulevaisuuteen ja hanki Scanoffice Solarin aurinkopaneelit lähimmältä Scanoffice Aurinkopartnerilta.

Aurinkopaneelin akku varastoi sähkön myöhempää käyttöä varten

Voit myös ottaa ylijäämäsähkön talteen ja varastoida sen aurinkopaneelin akkuun.
Näin voit käyttää sitä omiin tarpeisiisi silloin, kun oma aurinkovoimalasi ei tuota tarpeeksi ja ostosähkö on kallista – tai myydä sitä silloin, kun sähkön hinta markkinoilla on korkeampi.