Aurinkopaneelien mitoitus – Tehokkaan aurinkosähköjärjestelmän suunnittelu

Oikein mitoitettu aurinkopaneelijärjestelmä tuottaa ihanteellisen määrän aurinkoenergiaa, jonka voit hyödyntää kodin sähkönkulutuksessa. Aurinkopaneeleilla tuotat jopa puolet kuluttamastasi sähköstä ja säästät näin merkittävästi energiakustannuksissa. Ammattilainen auttaa valitsemaan oikean kokoisen järjestelmän.

Selvitä ensin omakotitalon sähkönkulutus

Taloudellisesti kannattavin vaihtoehto on mitoittaa aurinkovoimala kodin sähkönkulutuksen mukaan. Selvitä oman kotitaloutesi keskimääräinen kuukausittainen energiankulutus. Tämä auttaa määrittämään, kuinka tehokas aurinkosähköjärjestelmä tarvitaan kattamaan kotisi tarpeet.

Tyypillisen uudehkon omakotitalon sähkönkulutus auringon paistaessa on 0,5–3 kW. Aurinkopaneelit tuottavat omakotitalossa päästötöntä energiaa noin 20–60 prosenttia kulutuksesta.

Sähkönkulutus voi vaihdella paljonkin eri vuorokaudenaikoina. Kulutus on suuri, kun sähkökiuas, sähköuuni, keittolevyt, pesukone tai muita sähköä paljon kuluttavia laitteita on päällä yhtä aikaa. Jos sähkönkulutus on päivällä vähäistä, kannattaa valita 10–12 paneelin järjestelmä.

Alla olevalla aurinkopaneelilaskurilla voit selvittää tarvittavan aurinkopaneelien määrän.

Laske aurinkopaneelien määrä ja hyödyt

Aurinkopaneelijärjestelmä on taloudellisesti kannattavin silloin, kun se on oikein mitoitettu ja tuotetun aurinkosähkön voi käyttää pääasiassa omiin tarpeisiin. Sähkön hintojen noustessa myös ylimääräisen sähkön myynnistä on tullut entistä kannattavampaa.

Laske kätevällä laskurillamme, paljonko aurinkopaneeleja tarvitset ja paljonko voisit säästää sähkölaskussa.

  Pyydä ratkaisuehdotus jälleen­myyjiltämme

  Asiantuntevat jälleenmyyjämme auttavat aurinkosähköjärjestelmän hankinnassa ja antavat mielellään lisätietoja. Ota yhteyttä lähimpään jälleenmyyjääsi alla olevalla lomakkeella.

  Varaa paneeleille mahdollisimman aurinkoinen paikka

  Aurinkopaneelit tuottavat energiaa parhaiten suorassa auringonvalossa. Varjostukset tai varjojen aiheuttamat heijastukset voivat vähentää paneelien suorituskykyä merkittävästi. Aurinkoisen paikan valitseminen auttaa maksimoimaan aurinkoenergian hyödyntämisen ja taloudellisen tuoton.

  Vertaile eri valmistajien aurinkopaneeleja

  Mitä enemmän aurinkopaneeleissa on tehoa, sitä vähemmän paneeleja tarvitaan riittävän energiamäärän tuottamiseksi. Tehokkaammat paneelit ovat yleensä hieman kalliimpia, mutta ne voivat tarjota paremman tuoton investoinnille pitkällä aikavälillä.

  Aurinkopaneelimerkkien ja -mallien tehoissa on eroja. Eri valmistajien tarjoamia aurinkopaneelivaihtoehtoja on hyvä vertailla keskenään. Vertailu edellyttää, että paneelit on testattu puolueettomasti.

  Aurinkosähköjärjestelmän ylimitoittaminen varmistaa riittävän energiantuotannon

  Ylimitoituksella varmistetaan, että sähköä on aina tarpeeksi käytettävissä. Sen avulla voidaan kompensoida esimerkiksi pilvisiä päiviä, talvikuukausia tai muita tilanteita, jolloin aurinkoenergian tuotanto voi olla alhaisempi.

  Puolet aurinkosähköstä syntyy epäsuorasta hajasäteilystä, jonka aikana aurinkovoimalan teho on jopa alle puolet täydestä. Näin ollen yli kolminkertaiselta tuntuva ylimitoitus onkin usein juuri sopiva.

  Ylimitoittamalla aurinkosähköjärjestelmä voidaan ottaa huomioon tulevaisuuden muutostarpeet. Jos esimerkiksi suunnittelet kodin laajentamista tai uusien sähkökäyttöisten laitteiden hankintaa, ylimitoitus varmistaa, että aurinkopaneelit pystyvät tuottamaan tarpeeksi energiaa myös tulevaisuudessa.

  Aurinkovoimalan voi ylimitoittaa myös silloin, kun rahallisen tuoton sijaan haluaa painottaa ympäristöarvoja. Oman kulutuksen ylittävä tuotanto ei koskaan mene hukkaan, vaan ylijäämäsähkö siirtyy sähköverkkoon.

  Ylimääräisen sähkön voi myydä tai varastoida akkuun

  Korkeiden sähkön pörssihintojen aikana sähkön myynti sähköverkkoon voi olla kannattavaa.

  Ylijäämäsähkön voi myös varastoida aurinkopaneelin akkuun. Scanofficen maahantuomaan Sofar-akkuun mahtuu 10–25 kWh sähköä riippuen siitä, kuinka suuren akuston valitset. Esimerkiksi 10 kWh:n akussa riittää energiaa 10 watin ledilampulle 1000 tunnin ajaksi.

  Asiantuntija auttaa mitoituksessa

  Aurinkojärjestelmiemme asentamisesta vastaavat Scanoffice Aurinkopartnerit ovat kokeneita alan ammattilaisia. He auttavat sinua suunnittelemaan ja mitoittamaan aurinkosähköjärjestelmän, joka vastaa parhaiten sinun ja perheesi tarpeita.