Tehokkaat aurinkopaneelit tuottavat sähköä myös talvella, kun paneelien päällä on osittain lunta.

Aurinkopaneelit talvella – Näin saat parhaan tuoton

Vaikka talvipäivät ovat lyhyitä ja auringonvaloa on vain vähän, aurinkopaneelit tuottavat silti sähköä. Miltä tuntuisi, jos kylmästä säästä huolimatta sähkölaskusi pysyisi kohtuullisena? Katso artikkelistamme, miten voit optimoida aurinkopaneelien tuoton ja säästää energiakustannuksissa myös talvella.

Miten talvi vaikuttaa aurinkopaneelien tuottoon?

Aurinkopaneelit eivät vaadi suoraa auringonpaistetta tuottaakseen sähköä, vain valoa. Ne toimivat hyvin myös kylmässä säässä: kylmyys parantaa aurinkopaneelien hyötysuhdetta, ja lumi maassa lisää hajasäteilyä ja parantaa paneeleiden tuotantoa jopa 25 prosenttia.

Selvitä, montako paneelia tarvitset ja paljonko säästät!

Anna auringon sulattaa lumet

Jos lumipeite aurinkopaneelien päällä on erittäin paksu ja tiheä, se vaikuttaa aurinkopaneelien tuottoon. Kun valon määrä on muutenkin vähäinen, kuten vuoden pimeimpänä aikana joulu–tammikuussa, paneelien puhdistamisesta ei juurikaan ole hyötyä.

Jos paneelit haluaa puhdistaa, lunta ei kannata poistaa itse katolta: vaarana on liukastua ja pudota katolta tai vahingoittaa paneelien pintaa, jolloin niiden teho heikkenee. Jos puhdistuksen seurauksena paneelin alumiinikehys irtoaa tai lohkeaa, sen sisälle voi päästä kosteutta, jolloin paneeli menettää pahimmillaan tuottotehonsa kokonaan ja se täytyy vaihtaa uuteen.

Tutustu kotimaisiin kattokiinnikkeisiin

Kun aurinkopaneelit asennetaan maahantuojan ohjeiden mukaan oikein ja oikeanlaisilla ratkaisuilla, ne kestävät isotkin lumikuormat. Kotimaiset kattokiinnikkeet on suunniteltu kestämään talviset olosuhteet aina pohjoisinta Suomea myöten. Esimerkiksi Orima Solar ja Nordic Sun -kattokiinnikejärjestelmien valmistajat antavat tuotteilleen 30 vuoden takuun.

Aurinko sulattaa lumet nopeasti, kun paneelin tumma pinta lämpenee auringonvalossa. Jos lumipeite aiheuttaa pitkäaikaisia ongelmia aurinkopaneelien toiminnassa, ota yhteyttä paneeliesi toimittajaan. Ammattilaiset osaavat poistaa lumipeitteen turvallisesti.

Optimoi talven aurinkoenergiasi aurinkopaneelin invertterillä

Aurinkopaneelin invertteri muuttaa aurinkopaneeleiden tuottaman sähkön kodin sähkölaitteiden käyttöön sopivaksi. Invertterin etäseuranta on kätevä tapa valvoa aurinkoenergian tuotantoa ja kulutusta. Sen avulla voit hyödyntää talven aurinkoenergiaa esimerkiksi kodinkoneiden ja lämpöpumpun toiminnassa silloin, kun sitä on eniten saatavilla.

Voit seurata invertterin toimintaa reaaliajassa mistä tahansa, kunhan sinulla on internetyhteys. Esimerkiksi Sofar-invertterin toiminnan valvonta onnistuu helposti maksuttoman puhelinsovelluksen avulla.

aurinkopaneelien asennusta lumisella katolla Scanoffice Solar

Valmistaudu ajoissa kevääseen – hyödynnä aurinkopaneelien talviasennuksen edut

Paksu lumikerros voi hiukan hidastaa työtä, mutta muuten aurinkopaneelien asennus sujuu hyvin talvella. Se voi olla myös kannattavaa, koska talvi ei ole perinteisesti ollut aurinkopaneelien asennuksen huippusesonkia. Silloin asentajilla on enemmän aikaa uusille urakoille ja myyjien kanssa voi olla helpompi neuvotella hinnasta.

Aurinkopaneelien tuotto kasvaa nopeasti jo aikaisin keväällä, kun päivät pitenevät ja auringonvalon määrä lisääntyy. Saat kaiken valon talteen ja voit alkaa heti hyödyntää omavaraisesti tuottamaasi, ympäristöystävällistä sähköä.

> Katso, miten aurinkovoimalan asennus Scanoffice Oy:n katolle Espooseen onnistui hyvin räntäsateesta ja kaamosajasta huolimatta.