Kaksi ihmistä kättelee pöydän ääressä. Ihmisistä näkyy vain kädet ja keskikroppa. Pöydällä on muistivihko johon on laskettu erilaisia säästöjä.

Aurinkosähkön myynti – Näin saat parhaan tuoton

Aurinkosähkön myynti on erinomainen tapa saada lisätuottoa aurinkopaneeleilla tuotetusta ylimääräisestä sähköstä. Sähkön myynti verkkoon onnistuu helposti ja automaattisesti, kun järjestelmä on oikein mitoitettu. Tässä oppaassa kerromme, mitä sähkön myynnistä on hyvä tietää ja kuinka saat siitä parhaan mahdollisen tuoton.

  • Oppaan pääkohdat lyhyesti
    • Aurinkosähkön myynti verkkoon parantaa aurinkopaneelien kannattavuutta.
    • Itse tuotetun ylimääräisen sähkön myyminen takaisin verkkoon alentaa energiakustannuksia merkittävästi.
    • Sähkönmyynnin kannattavuuteen vaikuttavat mm. sähkön markkinahinta, oma sähkönkulutus sekä sähkösopimuksen ehdot.
    • Oikein mitoitetulla järjestelmällä aurinkosähkön myynti verkkoon on vaivatonta ja automatisoitua.

Mitä aurinkosähkön myynti tarkoittaa käytännössä?

Aurinkosähkön myynti verkkoon tarkoittaa sitä, että aurinkopaneelisi tuottama ylimääräinen sähkö, jota et itse käytä, syötetään sähköverkkoon muiden käytettäväksi. Tämä tapahtuu täysin automaattisesti invertterin ja verkkoyhtiön yhteistyönä, jolloin sinun ei tarvitse itse huolehtia prosessista.

Ennen aurinkosähköjärjestelmän hankkimista on suositeltavaa suunnitella se huolellisesti ja arvioida sen taloudelliset hyödyt. Lue myös, miten aurinkopaneelien mitoitus vaikuttaa järjestelmän kokoon ja tuottoon. Scanoffice Aurinkopartnerit ovat valtuutettuja ammattitaitoisia jälleenmyyjiä, joilla on pitkä kokemus aurinkosähköjärjestelmien suunnittelusta ja mitoittamisesta.

 

Selvitä, montako paneelia tarvitset ja paljonko säästät!

Vertaile sähköyhtiöitä ja maksimoi tuotto ylimääräisestä sähköstä

Et ole sidottu myymään ylijäämäsähköä samalle yhtiölle, jolta ostat oman sähkönkulutuksesi. Tuottamasi aurinkosähkön myynti edellyttää kuitenkin erillistä sopimusta sähkön ostajan kanssa.

Sähköyhtiöiden pientuottajille maksamat hinnat vaihtelevat, joten vertailu kannattaa. Parhaan tuoton saavuttamiseksi voit hyödyntää Energiaviraston sähkönhinta.fi-palvelua, josta selviää, mitkä yhtiöt ostavat kotitalouksien tuottamaa sähköä – ja millä ehdoilla.

Paljonko sähköstä maksetaan kun sitä myydään verkkoon?

Sähköyhtiöt maksavat pientuottajille korvauksen myydystä sähköstä yleensä tuntikohtaisen pörssisähkön hinnan mukaan. Joissain tapauksissa voi myös neuvotella kiinteän hinnan, mutta tämä on harvinaisempaa.

Sähkön myynti verkkoon tuottaa tyypillisesti noin 5–15 senttiä kilowattitunnilta, kun taas ostosähkön hinta voi vaihdella 10–25 sentin välillä. On hyvä huomata, että myyntitulo ei sisällä siirtohintaa, joka veloitetaan vain ostosähköstä.

Sähköä kannattaa myydä erityisesti päiväsaikaan, jolloin aurinkopaneelit tuottavat eniten ja pörssisähkön hinta on usein korkeimmillaan. Fingridin verkkosivuilta löydät helposti ajantasaiset tuntihinnat, joiden avulla voit ajoittaa omaa kulutustasi entistä fiksummaksi. Lisäksi voit hyödyntää aurinkopaneeli­laskuria arvioidaksesi aurinkopaneelien tuottoja ja takaisinmaksuaikaa omassa kohteessasi.

Aurinkosähkön myynti on veronalaista tuloa

Omaan käyttöön tuotetusta sähköstä ei tarvitse maksaa veroa, mutta ylimääräisen sähkön myynti sähköverkkoon on veronalaista tuloa. Tulo verotetaan henkilökohtaisen veroprosenttisi mukaan riippumatta siitä, maksetaanko se tilillesi vai hyvitetäänkö suoraan sähkölaskussa.

Hyvä uutinen on, että verotettavasta tulosta voi vähentää esimerkiksi järjestelmän hankinta- ja asennuskustannuksia, huoltotöitä sekä verkkoon kytkennästä aiheutuvia kuluja. Nämä vähennykset voi jakaa usealle vuodelle. Käytännössä tämä tarkoittaa, että aurinkosähkön myynnistä saatavat tuotot jäävät usein verotuksen ulkopuolelle tai verovaikutus on hyvin pieni.

Verotuksen ohella kannattaa tutustua myös siihen, miten aurinkopaneelien tuotto ja takaisinmaksuaika muodostuvat kokonaisuutena.