Aurinkosähkön osuus Suomen sähkön kokonaiskulutuksesta oli noin 1,3 prosenttia Vuoden 2020 lopussa.

Aurinkosähkö – uusiutuvaa energiaa

Ihmisen aiheuttama ilmastonmuutos on aikamme suurin ympäristöongelma. Aurinkosähkö on tuonut uuden vaihtoehdon ilmastonmuutoksen hillitsemiseen.

Uusiutuva energia korvaa fossiiliset polttoaineet

Fossiiliset polttoaineet, kuten maakaasu, hiili ja öljy, ovat uusiutumattomia energianlähteitä. Ne syntyivät kivihiilikauden aikana 360–60 miljoonaa vuotta sitten.

Fossiilisten polttoaineiden korvaaminen uusiutuvalla energialla on yksi tärkeimmistä ilmastonmuutosta ehkäisevistä keinoista. Suomessa tuotetuista kokonaispäästöistä yli 70 prosenttia on peräsin fossiilisten polttoaineiden käytöstä ja haihtumapäästöistä (Ympäristöhallinto).

Aurinkosähkö, tuulienergia ja vesivoima

Aurinkosähkö on uusiutuvaa energiaa. Myös tuulienergia on aurinkoenergiaa. Maan pintaa lämmittävä aurinko aiheuttaa ilmakehään paine-eroja, jotka saavat ilman liikkumaan planeetallamme.

Kuten tuulienergia, myös vesivoima on aurinkoenergiaa. Aurinko aiheuttaa veden haihtumista, mikä johtaa sateeseen. Sateet saavat purot ja joet virtaamaan.

Laske aurinkopaneelien määrä ja hyödyt

Aurinkopaneelijärjestelmä on taloudellisesti kannattavin silloin, kun se on oikein mitoitettu ja tuotetun aurinkosähkön voi käyttää pääasiassa omiin tarpeisiin. Sähkön hintojen noustessa myös ylimääräisen sähkön myynnistä on tullut entistä kannattavampaa.

Laske kätevällä laskurillamme, paljonko aurinkopaneeleja tarvitset ja paljonko voisit säästää sähkölaskussa.

  Pyydä ratkaisuehdotus jälleen­myyjiltämme

  Asiantuntevat jälleenmyyjämme auttavat aurinkosähköjärjestelmän hankinnassa ja antavat mielellään lisätietoja. Ota yhteyttä lähimpään jälleenmyyjääsi alla olevalla lomakkeella.

  Aurinkosähköä tuotetaan aurinkopaneeleilla

  Aurinkopaneelit muodostuvat sarjaan tai rinnan kytketyistä aurinkokennoista. Kun fotoneista eli hiukkasista koostuvat auringonsäteet osuvat aurinkokennoihin, ne luovuttavat energiansa elektroneille. Nämä fotoneilta energiaa saaneet elektronit muodostavat sähkövirran aurinkokennojen virtajohtimiin.

  Aurinkosähkön käyttö tänä päivänä

  Maapallollamme on jo nyt 500 gigawatin edestä aurinkopaneeleita toiminnassa. Se vastaa noin 2,76 prosenttia koko maapallomme sähköntarpeesta.

  Esimerkiksi Saksassa noin 10 prosenttia sähkön kokonaiskulutuksesta katetaan aurinkopaneeleilla. Suomessa vastaava luku on 0,3 prosenttia.

  Aurinkosähkön tuottamisen elinkaari

  Aurinkopaneelit valmistetaan teollisesti, mikä maksaa energiaa ja luonnonvaroja. Energiavarojen kulutuksen laskutapa ei ole yksinkertainen, sillä sen täytyy sisältää koko aurinkosähkön tuottamisen elinkaari.

  Aurinkopaneelien tuotantokustannuksiin lasketaan raaka-aineet, valmistus, kuljetus sekä paneelin käyttökohde ja sijoitus.

  Aurinkopaneelien keskeisin valmistusaine on pii. Sen lisäksi valmistukseen tarvitaan muun muassa alumiinia, terästä, lasia ja silikonia. Raaka-aineiden louhimiseen ja prosessointiin kuluu energiaa.

  Aurinkopaneelien kuljetus aiheuttaa kuluja ja hiilidioksidipäästöjä. Aurinkopaneelien käyttökohde ja sijoitus vaikuttavat puolestaan niiden ikään.

  Pystyykö aurinkopaneelit kierrättämään?

  Aurinkopaneeleille luvataan yleensä 25–30 vuoden takuu, mutta on perusteltua olettaa, että ne toimivat vielä pitempään. Kun aurinkopaneelit vihdoin saavuttavat elinkaarensa lopun, ne kierrätetään ja käytetään uudelleen.

  Kaikki vastuulliset maahantuojat maksavat kierrätysmaksun jo aurinkopaneelien hankinnan yhteydessä. Näin aurinkopaneelien kierrättäminen on maksutonta niiden elinkaaren jälkeen.

  Harkitsetko aurinkosähkön käyttöönottoa?

  Haluaisitko tietää lisää ympäristöystävällisen sähkön hyödyntämisestä? Ota yhteyttä paikkakunnallasi tai sen lähellä toimivaan jälleenmyyjäämme. Hänen avullaan löydät kiinteistöösi parhaiten sopivan ratkaisun sähkön tuottamiseen.