Auringonsäteet matkustavat yli 150 miljoonaa kilometriä avaruuden läpi, kunnes ne saapuvat maapallollemme ja osuvat katoillamme oleviin aurinkopaneeleihin. Aurinkopaneelit muuntavat auringon säteilyenergian sähköenergiaksi. Mutta miten aurinkopaneelit oikein toimivat?
Aurinkopaneelin kennot sitovat auringonvaloa
Aurinkopaneeli koostuu useasta sarjaan kytketystä kennosta. Aurinkokennot imevät itseensä auringonvaloa ja muuttavat sen sähköksi.
Aurinkokennoja on ollut käytössä pitkän aikaa. Niihin luotettiin jo 1950-luvulla satelliittien toimivuuden varmistamiseksi. Moni meistä muistaa varmasti myös kouluissa käytetyt laskimet, jotka eivät tarvinneet pattereita toimiakseen, sillä ne latautuivat valon avulla.
Aurinkokennot tuottavat sähköä piin avulla
Aurinkokennot valmistetaan yleensä yksi- tai monikiteisestä piistä. Se on erinomainen puolijohde, mikä tarkoittaa sitä, että se päästää lävitseen sähköä.
Aurinkokennossa on yleensä kaksi ohutta piikerrosta, joita on käsitelty hieman eri tavoin. Kun valonsäde osuu ylempään piikerrokseen, sen elektronit lähtevät liikkeelle. Elektronit vetävät puoleensa alempaa kerrosta ja siirtyvät sinne, jolloin syntyy sähkövirta.
Mikäli ylemmän ja alemman kerroksen väliin lisää metallikontaktin, syntyy virtapiiri, joka tuottaa sähköä.
Selvitä, montako paneelia tarvitset ja paljonko säästät!
Invertteri muuttaa sähkövirran kodin käyttöön sopivaksi
Aurinkopaneelien tuottamaa sähkövirtaa kutsutaan tasavirraksi. Tasavirta ei sovellu kodin laitteiden virranlähteeksi sellaisenaan, eikä sitä pysty syöttämään takaisin sähköverkkoon.
Jotta tasavirrasta on hyötyä sähköverkossa, tulee se muuttaa vaihtovirraksi. Tästä syystä jokaisessa aurinkosähköjärjestelmässä on mukana invertteri, joka kokoaa aurinkopaneelien tuottaman tasavirran kodin käyttöön soveltuvaksi vaihtovirraksi.
Voit käyttää vaihtovirran antamaa sähköä esimerkiksi television katseluun, käyttöveden lämmittämiseen ja ilmalämpöpumpun päällä pitämiseen.
Voiko invertteriä käyttää ulkona?
Laadukkaat invertterit ovat suojattuja ja kestävät hyvin Pohjolan olosuhteita. Esimerkiksi Scanofficen maahantuomat Sofar Solar -invertterit toimivat vielä jopa -30 asteen pakkasessa.
Toimiiko aurinkopaneeli pilvisellä säällä?
On hyvää tietää, että aurinkopaneelit eivät tarvitse kirkasta auringonvaloa toimiakseen. Ne vaativat vain valoa, ja siksi ne pystyvät tuottamaan sähköä myös pilvisenä päivänä.
Hyvä muistisääntö on, että puolet Suomessa tuotetusta aurinkosähköstä syntyy pilvien takaa tulleesta auringonvalosta.
Valitse luotettava aurinkopaneelien asentaja
Aurinkopartnerit ympäri Suomen ovat Scanofficen valtuuttamia jälleenmyyjiä ja luotettavia alan ammattilaisia. He asentavat koko aurinkopaneelijärjestelmän vaivattomasti avaimet käteen -periaatteella ja opastavat sinua paneelien käyttöön.
Aurinkopartnerit ovat tukenasi järjestelmän koko elinkaaren ajan. Voit luottaa siihen, että saat järjestelmällesi aina tarvittaessa varaosia ja huoltoa.