Ilmavesilämpöpumppu-opas

Saat oppaastamme hyödyllistä tietoa ilmavesilämpöpumpun hankinnasta ja lämmitysjärjestelmän vaihtamisesta. Opas helpottaa myös ilmavesilämpöpumppujen vertailua ja antaa ohjeita laitteen oikeaan käyttöön.
Ilmavesilampopumpun sähkönkulutus - Mitsubishi Electric.

Ilmavesilämpöpumpun sähkönkulutus – säästöä energialaskuun lämmitysjärjestelmää vaihtamalla

Ilmavesilämpöpumpun sähkönkulutus on huomattavasti öljylämmitysjärjestelmän energiankulutusta vähäisempää. Voit säästää lämmityslaskussasi jopa puolet, kun vaihdat vanhan järjestelmäsi ilma-vesilämpöpumppuun. Samalla säästät ympäristöä.

Mikä vaikuttaa ilmavesilämpöpumpun sähkönkulutukseen?

  • Hyötysuhde
  • Lämmönjakoverkon tyyppi (lattialämmitys- vai patteriverkko)
  • Lämmönjakoverkon ikä ja kunto
  • Ilmavesilämpöpumpun mitoitus
  • Talon koko
  • Talon eristystaso
  • Käyttöveden kulutus
  • Sisä- ja ulkolämpötila.

Parempi hyötysuhde, enemmän säästöä

Hyötysuhde ilmoitetaan joko hetkellisenä hyötysuhteena COP tai koko lämmityskauden hyötysuhteena SCOP. Mitä parempi ilmavesilämpöpumpun hyötysuhde ja lämmitysteho on pakkasilla, sitä enemmän säästöä kertyy.

Lämmitysverkossa tarvittava korkea veden lämpötila heikentää lämpöpumpun hyötysuhdetta. Lattialämmitysjärjestelmässä lämpöä luovuttaa yleensä koko talon lattia. Lämpöä luovuttavaa pintaa on siis huomattavasti enemmän kuin patterijärjestelmässä.

Kun lämpöenergia saadaan siirrettyä tehokkaasti huonetilojen lämmitykseen, voidaan käyttää matalampia lämpötiloja lämmitysverkossa kiertävässä vedessä. Siksi hyötysuhde on parempi lattialämmityksen kuin patterilämmityksen yhteydessä. Patterilämmitteisessä kohteessa lämmitysjärjestelmän kokonaishyötysuhdetta voi kuitenkin parantaa uusimalla pattereita.

Selvitä lämpöpumppulaskurilla, paljonko voit säästää vaihtamalla nykyisen lämmitysjärjestelmäsi ilmavesilämpöpumppuun.

Etäohjaus helpottaa sähkönkulutuksen hallintaa

Etäohjaus helpottaa laitteiston seurantaa ja sähkönkulutuksen hallintaa. Voit säästää sähköä laskemalla huonetilojen lämpötilaa, kun olet poissa, ja nostaa lämmön takaisin normaaliksi vähän ennen kotiintuloa.

Sähkönkulutusta voi tehokkaasti pienentää myös käyttämällä vähemmän lämmintä vettä esimerkiksi suihkussa. Vähäisempi vedenkulutus säästää myös ympäristöä.

Mitsubishi Electric ilmavesilämpöpumppu tuottaa tehokkaasti lämpöä myös pakkasella. Ecodan-ulkoyksikkö talon seinustalla lumisena talvipäivänä.

Paljonko sähköä kuluu pakkasella?

On erityisen tärkeää, että ilmavesilämpöpumppu tuottaa lämpötehoa myös pakkasilla. Jos hyötysuhde on hyvä mutta tuottoteho heikko, laitteisto tarvitsee lisätehon sähkövastuksesta. Tällöin järjestelmän kokonaishyötysuhde laskee.

On kohdekohtaista, mihin lämpötilaan saakka ilmavesilämpöpumpulla voidaan hoitaa koko talon lämmitystarve. Esimerkiksi osalla Mitsubishi Electricin ilma-vesilämpöpumpuista voidaan tuottaa tehokkaasti energiaa jopa -28 asteeseen saakka. Niissä käytetään Zubadan-tekniikkaa, joka mahdollistaa nopeamman ja tehokkaamman lämmityksen.

Kaikista kovimmilla pakkasilla ilmavesilämpöpumpun apuna lämmityksessä käytetään usein sähkölämmitintä. Apuna toimiva sähkölämmitin mitoitetaan kohteen maksimaalisen lämmöntarpeen mukaan. Tällaiset hetket ovat kuitenkin koko vuoden lämmitystarpeesta häviävän pieni osa.

Pitääkö suurentaa pääsulakkeiden kokoa?

Omakotitalossa pääsulakkeiden koko yleensä riittää lämmitysjärjestelmän vaihtamiseen.

Sen sijaan isommissa kiinteistöissä ilmavesilämpöpumppu asennetaan usein olemassa olevan lämmitysjärjestelmän rinnalle, jotta pääsulakkeita ei tarvitsisi suurentaa.

Mitsubishi Electric -ilmavesilämpöpumpuissa hyödynnetään lisäksi sähköverkon kaikkia kolmea vaihetta. Tämä kolmivaiheinen sähkönsyöttö tarkoittaa sitä, että kuormitus kiinteistön kolmelle pääsulakkeelle jakautuu tasan. Toinen vaihtoehto olisi yksivaiheinen sähkönsyöttö: yhtä pääsulakkeista kuormitetaan helposti liikaa, jolloin se palaa ja aiheuttaa sähkökatkon taloon.

Huoneiston lämpötila on helppo säätää älykkään tekniikan avulla.

Älykäs tekniikka maksimoi mukavuuden ja säästöt

Mitsubishi Electric -ilmavesilämpöpumput ovat pitkän tuotekehityksen tulos. Korkealaatuisen tekniikan ansiosta laitteita on helppo käyttää. Huoneiston lämpötila on helppo säätää niin, että se on aina oikea ja miellyttävän tasainen.

Älykkäät tekniset ratkaisut tekevät laitteista energiatehokkaita ja kestäviä. Esimerkiksi Mitsubishi Electric Ecodan R32 -ilma-vesilämpöpumpun automaattisella sopeutustoiminnolla lämmitysverkossa virtaavan veden lämpötila optimoidaan kaikissa olosuhteissa ihanteelliseksi ja energiaa kuluu vain tarpeen mukaan. Jo yhden asteen pudotus virtauslämpötilassa parantaa laitteiston hyötysuhdetta (COP) kaksi prosenttia.

Hyviä kokemuksia Mitsubishi Electric -ilmavesilämpöpumpuista

Mitsubishi Electric -ilmavesilämpöpumpun hankkineet ovat olleet tyytyväisiä erityisesti energiankulutuksen vähenemiseen.

Esimerkiksi maatilalla Paraisten Lielahdessa Mitsubishi Electric Ecodan R32 -ilmavesilämpöpumpun asennuksen jälkeen sähkölaskujen keskimääräinen summa pieneni puoleen tai jopa sen alle (ks. video). Nykyisillä sähkön hinnoilla säästöön jää vielä huomattavasti enemmän!

Sähkölaskut ovat pienentyneet myös Mynämäellä sijaitsevassa omakotitalossa. Lattiat pysyvät lämpiminä pakkasellakin, eikä lämmitystä varten tarvitse enää ostaa puita. Lämmintä käyttövettä riittää hyvin kaikkeen tarpeeseen.

Kysy lisää asiantuntijoiltamme!

Kotisi on uniikki, ja siksi myös lämmitysratkaisun on oltava sitä! Ammattitaitoiset jälleenmyyjämme auttava sinua ilmavesilämpöpumpun valinnassa ja mitoituksessa.

Heillä on kaikki tarvittavat luvat lämpöpumppujen asentamiseen. Asennus kestää yleensä vain 1–2 päivää.

Jälleenmyyjät myös vastaavat asentamiensa laitteiden huollosta ja korjauksesta.