Ilmalämpöpumpun etäohjaus.

Ilmalämpöpumpun etäohjaus säästää aikaa ja energiaa

Ilmalämpöpumpun etäohjaus on nykyisin varsin yleinen ominaisuus. Sillä voit tarkkailla mökin lämpötilaa ja säätää sen sopivaksi vaikka mukavasti kotisohvalta. Energiaa säästyy, kun tyhjillään olevassa mökissä voi pitää alhaisempaa lämpötilaa.

Ilmalämpöpumpun etäohjaus onnistuu mistä ja milloin tahansa. Esimerkiksi kilometrien päässä olevan mökin ilmalämpöpumpun voi ohjata nostamaan sisälämpötilan ylläpitolämpötilasta oleskelulämpötilaan. Näin mökillä on lämmin jo valmiiksi, kun sinne mennään.

Ilmalämpöpumppua voi ohjata etänä yleensä joko tekstiviesteillä (GSM) tai internetin välityksellä.

Mitä hyötyä on ilmalämpöpumpun etäohjauksesta?

  • Asunnon lämpötilaa voi tarkkailla.
  • Säästyy rahaa ja energiaa, kun tyhjillään olevassa asunnossa voi pitää alhaisempaa lämpötilaa.
  • Ylläpitolämpötilassa olevan rakennuksen saa lämpiämään niin, että rakennus on lämmin jo sinne mentäessä.
  • Asunnon voi myös viilentää etukäteen.
  • Hiilijalanjälki pienenee.
  • Aikaa säästyy, eikä tarvita turhia ajomatkoja mökille tai kotiin.
  • Saat tiedon myös mahdollisista häiriöistä.

Ilmalämpöpumpun etäohjaus internetin välityksellä

Kun ilmalämpöpumppua ohjataan etänä internetin välityksellä, se yhdistetään useimmiten lämpöpumpun asennuskohteen langattomaan verkkoon (WLAN tai Wi-Fi). Siitä ohjausviestit kulkevat verkkolaitteiston (reititin/modeemi) kautta internetiin.

Etäohjaus internetin välityksellä toimii parhaiten kohteessa, jossa internet-yhteys tulee rakennukseen kaapelia, esimerkiksi valokaapelia, pitkin.

Mobiilidataverkon kuuluvuus kannattaa tarkistaa.

Etäohjaus onnistuu myös mobiilidatayhteydellä, jos reititin tai modeemi on tehty jatkuvaan käyttöön. On hyvä tarkistaa, että valitulla operaattorilla on hyvänlaatuinen mobiilidataverkon kuuluvuus verkkolaitteen (modeemi, reititin, langaton tukiasema) asennuskohdassa.

Kannattaa myös varmistaa operaattorilta, että valittua mobiilidataliittymää ei ole rajoitettu tavalla, joka hankaloittaa ilmalämpöpumpun etäohjausta.

Lisäksi on varmistettava, että langattoman paikallisverkon kuuluvuus on hyvä ilmalämpöpumpun etäohjaimen asennuskohdassa (yleensä sisäyksikön läheisyydessä). Tämä on helppo tarkistaa esimerkiksi älypuhelimen kuuluvuuskuvakkeesta (usein kaaren muotoinen).

Voit ohjata ilmalämpöpumppua etänä myös ilman internetiä ja älypuhelinta

Ilmalämpöpumpun etäohjaus tekstiviesteillä soveltuu hyvin syrjäisemmällekin seudulle, sillä tekstiviestin yksinkertainen tietosisältö kulkee kauas teleoperaattorin mastosta. Tarvitset vain tekstiviesteillä toimivan etäohjaimen, kuten AirPatrol Nordic GSM kauko-ohjain.

Etäohjain asennetaan ilmalämpöpumpun näköetäisyydelle. Teleoperaattorilta hankitaan tekstiviestiliittymä, jonka SIM-kortti asennetaan etäohjaimen sisälle. Tekstiviestikomennot lähetetään etäohjaimen sisällä olevan SIM-kortin puhelinnumeroon.

Tekstiviestien lähettämiseen et tarvitse edes älypuhelinta. Älypuhelinta varten on kuitenkin olemassa sovellus, joka helpottaa oikeanlaisten tekstiviestikomentojen lähettämistä.

Tekstiviestiliittymä voi olla myös niin kutsuttu prepaid. Tämäntyyppisissä liittymissä on hyvä kuitenkin ottaa huomioon, että liittymä lopettaa usein toimintansa tietyn ajan päästä ostohetkestä, vaikka saldo ei olisikaan vielä loppu.

Poista PIN-koodikysely käytöstä, ennen kuin asennat SIM-kortin etäohjaimeen.

SIM-kortista on yleensä poistettava PIN-koodikysely käytöstä ennen etäohjaimeen asentamista. Helpointa on pyytää ostovaiheessa SIM-kortti, jossa ei PIN-koodia ole käytössä. Jos kuitenkin PIN-koodi on käytössä, saa sen poistettua käyttämällä SIM-kortti puhelimessa ja poistamalla PIN-koodikysely käytöstä puhelimen asetuksissa.

Hanki ilmalämpöpumppu ja etäohjain samasta paikasta

Etäohjain kannattaa hankkia samasta paikasta kuin ilmalämpöpumppu. Näin voi varmistaa, että laitteet sopivat yhteen ja toimivat luotettavasti.

Saat etäohjaimen käyttöön opastuksen, ja myös ongelmatilanteissa tukea löytyy helposti.

Huomaathan, että ulkomaisissa verkkokaupoissa on etäohjaimia, jotka eivät sovellu Suomeen!

Etäohjattava ilmalämpöpumppu

Etäohjain on monissa lämpöpumpuissa lisävaruste. Suosituimmissa Mitsubishi Electric -ilmalämpöpumpuissa internet-yhteydellä toimiva etäohjain löytyy kuitenkin sisäänrakennettuna. Mitsubishi Electricin lämpöpumppuja ohjataan MELCloud-sovelluksen kautta.

Myös FT-mallisarjan laitteet sisältävät etäohjaimen. FT on erinomainen valinta esimerkiksi mökkikäyttöön.

Etäohjaus yhdistetään langattomaan paikallisverkkoon

Etäohjain yhdistetään usein langattomasti rakennuksen sisällä olevaan paikallisverkkoon (WLAN tai Wi-Fi). Langattomalle paikallisverkolle on yleensä vaatimuksena toiminta 2,4 GHz:n taajuudella.

Useimmat uudet reitittimet muodostavat automaattisesti kaksi paikallisverkkoa, joista toinen toimii 2,4 GHz:n taajuudella ja toinen 5 GHz:n taajuudella. Tällaisessa tapauksessa etäohjain yhdistetään 2,4 GHz:n verkkoon.

Langattoman paikallisverkon suojauksen on oltava etäohjaimen vaatimusten mukainen. Usein suojausvaatimuksena on WPA2-AES, joka on yleensä uusimmissa reitittimissä oletuksena päällä.