Mitsubishi Electric -ilmalämpöpumppujen pakkauksia

Paras ilmalämpöpumppu

Kun valitset ilmalämpöpumppua, mieti ensin, mikä on ensisijainen tavoitteesi. Haluatko alentaa nykyisen lämmitysmuodon kustannuksia, vai haluatko lisätä asumismukavuutta parhaiten jäähdytykseen soveltuvalla laitteella?

Miten valita paras ilmalämpöpumppu?

Markkinoilla on useita erilaisia ja eri tarkoituksiin parhaiten sopivia ilmalämpöpumppuja. Verkossa niistä käydään keskustelua ja vertaillaan eri vaihtoehtoja erilaisilla ilmalämpöpumppufoorumeilla.

Kun vertailet laitteita keskenään, tarkista, että laitteet on testannut puolueeton taho Suomen olosuhteissa ja ilmalämpöpumpputestit ovat keskenään vertailtavissa.

Parhaan ilmalämpöpumpun valintaan vaikuttavat:

  • Asunnon koko
  • Asunnon lämmön ja jäähdytyksen tarve
  • Talon energialuokka tai ikä
  • Asunnon pohjapiirustus
  • Tilojen avaruus.

Asiantuntija auttaa sinua parhaan ilmalämpöpumpun valinnassa.

Tarvitsetko apua il­ma­läm­pö­pum­pun valinnassa? Läm­pö­pump­pu­bot­tim­me auttaa

Asunnon koko

Ilmalämpöpumpun valintaan vaikuttaa muun muassa asunnon koko ja sen lämmöntarve. Mitä isompi asunto ja lämmitettävä tila on, sitä tehokkaampi laite tarvitaan.

Jos asunnossa on useampia kerroksia, usein paras vaihtoehto on asentaa oma, erillinen ilmalämpöpumppu joka kerrokseen. Myös yhteen multisplit-ulkoyksikköön voidaan kytkeä useampi sisäyksikkö.

Multisplit on hyvä vaihtoehto, jos lämmitys- tai jäähdytystehon tarvetta ei välttämättä ole useamman erillisen laitteiston verran, mutta tilat ovat kuitenkin jakautuneet niin, että tarvitaan useampi sisäyksikkö lämpötilojen hallintaan.

Saman ilmalämpöpumppusarjan laitteita on saatavilla eri tehoisina. Mallimerkinnässä oleva numero kertoo laitteen tehosta. Kokoluokka 25 tai 35 on usein paras valinta asuntokäyttöön.

Kokoluokan numero ei kuitenkaan kerro kaikkea, vaan eri mallisarjojen välillä laitteilla voi olla suuriakin eroja pakkasen kestävyydessä ja muissa ominaisuuksissa. Esimerkiksi esitteissä ilmoitettu suorituskyky erilaisissa olosuhteissa antaa suuntaa siitä, millaiseen käyttöön suunnattu laite on kyseessä.

Lämmityskäyttöön parhaiten soveltuvaa laitetta valittaessa on hyvä tutustua myös puolueettomin testeihin Suomen oloissa (ks. esim. VTT:n testiraportit).

Selvitä ensin asunnon koko sekä lämmön ja jäähdytyksen tarve.

Asunnon lämmön ja jäähdytyksen tarve

Asunnon lämmöntarve vaihtelee. Erilaisissa tiloissa on erilainen lämmöntarve. Vanhempien rakennusten lämmittäminen vaatii yleensä enemmän lämpöenergiaa.

Kaikista kovimmilla pakkasilla ilmalämpöpumppu ei riitä yksinään lämmittämään tiloja, koska sen tuottama lämpöenergia vähenee samalla, kun talon lämpöenergian tarve kasvaa.

Olisi toki mahdollista lisätä taloon niin paljon ilmalämpöpumppuja, että lämmitysteho riittää talon lämpimänä pitämiseen myös kovemmilla pakkasilla. Käytännössä ilmalämpöpumppu toimii kuitenkin parhaiten lisälämmittimenä ja kovimmilla pakkasilla lämmittämiseen saadaan apua talon muista lämmönlähteistä.

Paukkupakkasilla lämpöpumppu saa lämmittämiseen apua talossa olevista muista lämmönlähteistä. Tällaisia päiviä on kuitenkin vain muutama vuodessa.

Paras ilmalämpöpumppu pelkkään viilennyskäyttöön on ensisijaisesti jäähdytykseen tarkoitettu ilmalämpöpumppu. Se on yleensä perinteistä talvivarusteltua ilmalämpöpumppua edullisempi. Pelkkään jäähdytyskäyttöön suunnitelluista ilmalämpöpumpuista käytetään usein nimitystä ilmanjäähdytin. Esimerkiksi kerrostaloasunnon jäähdyttämiseen ilmanjäähdytin voi olla paras ratkaisu.

Ensisijaisesti lämmityskäyttöön tarkoitettu laite soveltuu erinomaisesti myös jäähdytyskäyttöön. Ilmalämpöpumpulla lämmittäminen on kuitenkin haasteellisempaa. Lämmityskäyttöön tarkoitetussa ilmalämpöpumpussa on paljon tekniikkaa, mikä nostaa hintaa korkeammaksi pelkkiin ilmanjäähdyttimiin verrattuna.

Ilmalämpöpumppu kannattaa mieluummin hieman ylimitoittaa kuin alimitoittaa.

 

On hyvä tarkistaa, että laitteessa on tarpeeksi tehoa vielä -20 – -30 asteen pakkasessa. Alimitoitettu ilmalämpöpumppu joutuu lujille kylmällä säällä.

Tilantarpeeseen verrattuna hieman tehokkaampi ilmalämpöpumppu on usein parempi ratkaisu kuin täydellä teholla paahtava tehottomampi ilmalämpöpumppu.

Myös mökillä kannattaa satsata laadukkaaseen ja riittävän tehokkaaseen laitteeseen. Mökillä laitteisto on yleensä pitkiä aikoja valvomatta ylläpitolämmityksellä. Lämpöpumppu ei palvelisi tätä tarkoitusta kovin hyvin, jos heti kelien kylmetessä jouduttaisiin turvautumaan suorasähkölämmittimien apuun. Lisäksi tehokkaampi lämpöpumppu nostaa huonelämpötilan nopeasti takaisin normaaliksi, kun mökille halutaan palata.

Asunnon pohjapiirustus ja tilojen avaruus

Parhaan ilmalämpöpumpun valintaan vaikuttaa myös asunnon pohjapiirustus. Laadukkaat ilmalämpöpumput jakavat tehokkaasti lämpöä ja viileyttä sokkeloisissakin tiloissa hyvin suunniteltujen ilmanohjaimien avulla.

Laadukkaimmissa ilmalämpöpumpuissa, esimerkiksi Mitsubishi Electricin LN-sarjassa, on lisäksi i-See-Sensor-toiminto, joka ohjaa lämmintä tai viileää ilmaa vain sinne, missä sitä tarvitaan.

Paras ilmalämpöpumppu löytyy asiantuntijan avulla

Oli tavoitteena sitten hankkia ilmalämpöpumppu kotiin tai vaikka autotalliin, parhaiten se löytyy asiantuntijan avulla. Jälleenmyyjä osaa kertoa, mikä olisi juuri sinun asuntoosi paras ilmalämpöpumppu ja mihin se kannattaa sijoittaa parhaan mahdollisen hyödyn saamiseksi.