Ilmalämpöpumppu kerrostaloon.

Ilmalämpöpumppu kerrostaloon – Tehokasta viilennystä tukaliin helteisiin

Paahtaako aurinko kerrostaloasuntosi läkähdyttävän kuumaksi ja tekee asumisesta ja työskentelystä tukalaa? Kerrostaloon asennettava ilmalämpöpumppu on täydellinen ratkaisu ongelmaan. Pelkästään viilennyskäyttöön tarkoitetut ilmalämpöpumput viilentävät asuntosi ja työtilasi vaivattomasti. Samalla tehokkaat ilmansuodattimet puhdistavat ja raikastavat sisäilman.

Markkinoilla on monenlaisia ilmastointilaitteita. Tarkastelemme tässä lähemmin ilmalämpöpumppuja, koska ne ovat paitsi kaikkein tehokkaimpia ilmanviilentäjiä, myös lisäävät asumismukavuutta monipuolisten toimintojensa ansiosta.

Jäähdytykseen kannattaa investoida, sillä kotona vietetään entistä enemmän aikaa. Jos asunto lämpiää läkähdyttävän kuumaksi, asumismukavuus ja työnteko kärsivät.

Tarvitseeko ilmalämpöpumpun asennus kerrostaloon taloyhtiöltä luvan?

Osakkeenomistajalla on oikeus tehdä kustannuksellaan muutoksia hallinnassaan olevaan huoneistoon. Muutostyöoikeus ei kuitenkaan koske huoneiston ulkopuolelle ulottuvia muutoksia, kuten ilmalämpöpumpun asennusta, vaan niihin tarvitaan taloyhtiön lupa.

Jos taloyhtiössä ei aiemmin ole asennettu ilmalämpöpumppuja, tehdään asentamiseen liittyvät periaatepäätökset ja linjaukset usein ensin yhtiökokouksessa. Sen jälkeen riittää taloyhtiön hallituksen antama lupa (ks. Scanoffice Oy:n laatima sopimusmalli ilmalämpöpumpun asentamisesta huoneistoon).

Ennen asennusta on suunniteltava tapauskohtaisesti muun muassa ulko- ja sisäyksikön sijaintipaikka ja asennustapa, kondenssiveden poisjohtaminen, ulkoseinään tehtävien läpivientien toteuttaminen ja laitteiston sähkönsyötön toteutus. Scanofficen ammattitaitoiset jälleenmyyjät käyvät mielellään asennusprosessin yksityiskohtaisesti läpi tarjousvaiheessa, jolloin hinnoittelukin onnistuu paremmin.

Kustannustehokkain ilmastointilaite kerrostaloasuntoon on pelkästään jäähdytykseen tarkoitettu ilmalämpöpumppu.

Lämpöpumppu-bottimme auttaa sinua valitsemaan tarpeisiisi so­vel­tu­vim­man il­ma­läm­pö­pum­pun

Ilmalämpöpumppu auttaa pitämään sisäilman puhtaana

Ilmalämpöpumpun ulko- ja sisäyksikön välillä liikkuu kylmäaine, joten huoneilmaa ei tarvitse vaihtaa samalla. Asunnon ikkunat ja ovet voidaan pitää kiinni. Näin vältetään ulkoa tulevat epäpuhtaudet kuten siitepöly ja pakokaasu.

Lisäksi sisäyksikön tehokkaat ilmansuodattimet puhdistavat sisäilmasta esimerkiksi pölyä ja lemmikkieläimen karvoja.

Sijoita sisäyksikkö avaraan tilaan

Usein ajatellaan, että ilmalämpöpumppu viilentää parhaiten, kun sen asentaa sängyn yläpuolelle makuuhuoneeseeen. Sinne sitä ei välttämättä kannata sijoittaa: suoraan sängyn yläpuolelta puhallettava viilennysilma saattaa tuntua vetoisalta. Pienessä tilassa ilmalämpöpumppu on lisäksi niin lähellä, että siitä kuuluu ääntä, vaikka hiljainen ääni ei muuten häiritsisikään.

Hyvä ilmalämpöpumpun sisäyksikön paikka kerrostaloasunnossa on käytävä, olohuone tai muu avara tila, jossa ilma pääsee hyvin liikkumaan. Kerrostaloasuntoihin sopivat erityisesti pienet ilmalämpöpumput, jotka ovat kompakteja ja tehokkaita.

Parvekesuojakotelo on tyylikäs tapa suojata ulkoyksikkö

Kerrostalossa parveke toimii lämpöpumpun ulkoyksikön sijoituspaikkana. Ulkoyksikölle voi hankkia parvekesuojakotelon, joka toimii myös siistinä tasona.

Scanofficen parvekesuojakotelot ovat suomalaisella työllä kotimaisesta puusta valmistettuja. Tuotteille on myönnetty Avainlippu-merkki.

Pidä ilmalämpöpumppusi kunnossa

Kerrostaloasunnon jäähdyttämiseen käytettävää ilmalämpöpumppua voi yleensä käyttää vain, kun ulkolämpötila on reilusti nollan yläpuolella. Jäähdytyskäyttöä on usein rajattu ulkolämpötilan tai vuodenajan mukaan siitä syystä, että ulkotiloihin johdettu kondenssivesiputki saattaa jäätyä pakkaskeleillä. Tällöin sisäyksiköltä tuleva kondenssivesi ei pääse poistumaan normaalisti.

Kylmällä säällä voi käydä myös niin, että talon lämmitysjärjestelmä lämmittää asuntoa samalla, kun ilmanjäähdytin viilentää. Tällainen jäähdyttäminen ei ole kovin järkevää, saati tehokasta. Kannattaakin varmistaa ennen jäähdyttämisen aloittamista, että lämmitysjärjestelmä ei lämmitä samaan aikaan.

Puhdistamalla sisäyksikkö ja tarvittaessa myös ulkoyksikkö säännöllisesti jäähdytystoiminto pysyy tehokkaana ja laitteisto kestää pitkään. Välillä on hyvä kutsua myös ammattilainen tekemään perusteellisempi puhdistus ja tarkistamaan laitteiston oikeanlainen toiminta.

Siirrettävä ilmastointilaite ei edellytä taloyhtiön lupaa

Siirrettävän ilmastointilaitteen hankintaan et tarvitse lupaa taloyhtiöltä. Voit kiinnittää laitteen paikoilleen, kun aurinko alkaa lämmittää asuntoa, ja siirtää sen halutessasi varastoon talveksi.

Toimintaperiaatteeltaan siirrettävät ilmastointilaitteet hyödyntävät ilmalämpöpumppujen toimintaperiaatetta. Laitteessa olevaan kylmäaineeseen sitoutuu lämpöenergiaa, jonka vuoksi kennon läpi puhallettava sisäilma viilentyy. Kylmäaineeseen sitoutunut lämpöenergia puhalletaan poistoputken kautta ulkoilmaan, esimerkiksi tuuletusikkunan kautta.

Anna ammattilaisen asentaa ilmalämpöpumppu kerrostalohuoneistoosi

Ammattilainen tietää, mihin ilmalämpöpumppu kannattaa kerrostalohuoneistossa asentaa, että se palvelee sinua parhaiten.

Ilmalämpöpumpun asentaminen on luvanvaraista toimintaa. Jälleenmyyjiemme asentajat ovat Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin valtuuttamia ammattilaisia. Voit luottaa siihen, että he tekevät laadukasta ja siistiä työtä – nopeasti ja varmasti.