Ilmalämpöpumppu kerrostaloon.

Ilmalämpöpumppu kerrostaloon – Viilennä kotisi tehokkaasti ja vaivattomasti

Paahtaako aurinko kerrostaloasuntosi läkähdyttävän kuumaksi tehden asumisesta ja työskentelystä tukalaa? Ilmalämpöpumppu kerrostaloon on täydellinen ratkaisu tähän yleiseen ongelmaan. Kerrostaloon suunniteltu ja pelkästään viilennyskäyttöön tarkoitettu ilmalämpöpumppu viilentää asuntosi ja työtilasi vaivattomasti, samalla kun tehokkaat ilmansuodattimet puhdistavat ja raikastavat sisäilman.

  • Oppaan pääkohdat lyhyesti
    • Ilmalämpöpumppu viilentää kerrostaloasunnon tehokkaasti ilman ikkunoiden avausta.
    • Viilentävän ilmalämpöpumpun asennus parvekkeelliseen asuntoon onnistuu ilman monimutkaisia lupaprosesseja.
    • Ulkoyksikkö asennetaan usein parvekkeelle.
    • Sisäyksikköön kertyvä kondenssivesi johdetaan monesti parvekkeella olevaan viemäriin tai erilliseen kondenssivesiastiaan.
    • Mitsubishi Electric HR -mallisarja soveltuu erinomaisesti kerrostalon viilennyskäyttöön.
    • Huolellinen suunnittelu takaa onnistuneen asennuksen ja tyytyväiset asukkaat.

Miten ilmalämpöpumppu soveltuu kerrostaloon?

Kerrostaloissa ilmalämpöpumppu jäähdyttää tehokkaasti koko asunnon. Laite koostuu kahdesta pääkomponentista: ulkoyksiköstä, joka sijoitetaan tyypillisesti parvekkeelle, ja sisäyksiköstä, joka asennetaan asunnon sisätiloihin.

Viilennystoiminnossa ilmalämpöpumppu siirtää lämpöenergiaa huoneistosta ulkoilmaan. Sisäyksikkö kerää lämpöä asunnon ilmasta, jolloin huoneilma viilenee kiertäessään sisäyksikön lämmönvaihtimen läpi. Kiertävä kylmäaine kuljettaa lämmön putkistoa pitkin ulkoyksikköön, joka vapauttaa lämpöenergian ulkoilmaan.

Kerrostaloympäristössä ilmalämpöpumpun etuja ovat:

  • Ilmanlaatu säilyy hyvänä: Toisin kuin ikkunatuuletuksessa, ilmalämpöpumppu viilentää asunnon tuomatta sisään liikenteen päästöjä tai ulkoilman epäpuhtauksia.
  • Energiatehokkuus: Kerrostalokäyttöön optimoidut mallit kuluttavat paljon vähemmän sähköä verrattuna siirrettäviin jäähdyttimiin.
  • Hiljaisuus: Rauhallisesti huonetilojen viileyttä ylläpitävä ilmalämpöpumppu on lähestulkoon äänetön.
  • Sisäilman suodatus: Ilmalämpöpumppu kierrättää huoneilmaa suodattimen läpi, puhdistaen sitä samalla.

Kerrostalossa on erityisen tärkeää huomioida ulkoyksikön sijoittelu ja kondenssiveden hallinta. Ulkoyksikkö asennetaan yleensä erityiselle parveketelineelle värähtelyjen ja äänihaittojen minimoimiseksi. Kondenssivesi johdetaan hallitusti esimerkiksi parvekekaivoihin tai täyttymisvahdilla varustettuun keräysastiaan, mikä estää veden valumisen alapuolisille parvekkeille.

Asennus ja lupa-asiat ovat luultua yksinkertaisemmat

Osakkeenomistajalla on oikeus tehdä kustannuksellaan muutoksia hallinnassaan olevaan huoneistoon. Mikäli muutostyö ulottuu huoneiston ulkopuolelle, edellyttää se taloyhtiön lupaa.

Korkein oikeus eli KKO linjasi vuonna 2021, että ilmalämpöpumpun asentaminen parvekkeelliseen kerrostaloasuntoon on osakehuoneistossa tehtävä muutostyö. Tämä tarkoittaa, että osakkaalla on oikeus toteuttaa lämpöpumpun asennus, kunhan siitä ei aiheudu kohtuutonta haittaa muille osakkaille tai rakennukselle. Taloyhtiö voi asettaa asennukselle perusteltuja ehtoja, mutta lähtökohtaisesti asennuksen voi toteuttaa.

Muutostyön kieltäminen on mahdollista jos työn suorittaminen olisi kohtuutonta, kun otetaan huomioon aiheutuvan haitan määrä ja osakkeenomistajalle koituva hyöty. Käytännössä asunnon viilentämisestä osakkeenomistajalle koituva hyöty on todella suuri asumismukavuuden kohentuessa huomattavasti. Joissakin tapauksissa voi olla kyse jopa kuumuuden takia asuinkelvottoman asunnon muuttamisesta takaisin asuinkelpoiseksi ja viihtyisäksi. Haittapuolia sen sijaan on jopa vaikea keksiä. Kun asennus on toteutettu ammattilaisen toimesta ja käytössä on nykyaikainen invertterillä säätyvä jäähdytinlaite, on asennusjälki siistiä ja laitteiston käyttö huomaamatonta.

Kerrostaloasunnon ilmalämpöpumpun hankintaprosessi

  • 1. Yhteydenotto jälleenmyyjään

    Alueellasi toimivat ilmalämpöpumppujen jälleenmyyjät löydät kätevästä karttahausta. Voit myös lähettää kyselyn tai soittaa suoraan meille. Me välitämme tiedot sopivalle jälleenmyyjälle alueellasi, jolloin he ottavat yhteyttä sopiakseen suunnittelukäynnin kohteessa.

  • 2. Ilmoitus asennuksesta

    Asennuksesta tehdään ilmoitus taloyhtiön hallitukselle tai isännöitsijälle. Jos taloyhtiössä ei aiemmin ole asennettu ilmalämpöpumppuja, tehdään asentamiseen liittyvät linjaukset usein ensin yhtiökokouksessa.

    Ilmoituksen yhteydessä saat myös tiedon mahdollisista perustelluista ehdoista mitä taloyhtiössä saattaa olla asennukseen liittyen.

  • 3. Asennuksen suunnittelu

    Asennus suunnitellaan aina etukäteen. Huolellinen suunnittelu takaa asennuksen onnistumisen.

    Keskeisiä suunnittelun kohteita ovat:

    • Ulkoyksikön sijoitus parvekkeelle.
    • Sisäyksikön optimaalinen sijoitus huonetilaan.
    • Kondenssiveden hallittu poisjohtaminen sisäyksiköltä.
    • Tarvittavat läpiviennit putkia varten.
    • Laitteiston sähkönsyöttö.
  • 4. Tarjous viilentävästä ilmalämpöpumpusta

    Saat tarjouksen suunnitellusta viilennyslaitteesta asennuksineen.

  • 5. Tarjouksen hyväksyminen ja asennus

    Kun tarjous on hyväksytty, asennus voi alkaa. Asennus valmistuu käytännössä aina yhden työpäivän aikana.

  • 6. Nauti viileästä kodista!

    Nauti viiden tähden asumismukavuudesta ihanan viileässä kodissa!

Lämpöpumppu-bottimme auttaa sinua valitsemaan tarpeisiisi so­vel­tu­vim­man il­ma­läm­pö­pum­pun

Ilmalämpöpumppu auttaa pitämään huoneiston sisäilman puhtaana

Ilmalämpöpumpun ulko- ja sisäyksikön välillä liikkuu kylmäaine, joten huoneilmaa ei tarvitse vaihtaa samalla. Asunnon ikkunat ja ovet voidaan pitää kiinni. Näin vältetään ulkoa tulevat epäpuhtaudet kuten siitepöly ja pakokaasu.

Lisäksi sisäyksikön tehokkaat ilmansuodattimet puhdistavat sisäilmasta esimerkiksi pölyä ja lemmikkieläimen karvoja.

Sijoita ilmalämpöpumpun sisäyksikkö avaraan tilaan

Usein ajatellaan, että jäähdyttäminen on kallista, jolloin viilentää kannattaa vain kaikista oleellisin tila. Yleensä makuuhuone mielletään tärkeimmäksi viilennyskohteeksi ja sisäyksikkö halutaan sängyn yläpuolelle. Sinne sitä ei välttämättä kannata sijoittaa: suoraan sängyn yläpuolelta puhallettava viilennysilma saattaa tuntua vetoisalta. Pienessä tilassa ilmalämpöpumppu on lisäksi niin lähellä, että siitä lähtevä rauhallisesti virtaavan ilman ääni saattaa kuulua, vaikka hiljainen ääni ei muuten häiritsisikään.

Hyvä ilmalämpöpumpun sisäyksikön paikka kerrostaloasunnossa on käytävä, olohuone tai muu avara tila, jossa ilma pääsee hyvin liikkumaan. Kerrostaloasuntoihin sopivat erityisesti pienet ilmalämpöpumput, jotka ovat kompakteja ja tehokkaita.

Parvekesuojakotelo on tyylikäs tapa suojata ulkoyksikkö

Kerrostalossa parveke toimii lämpöpumpun ulkoyksikön sijoituspaikkana. Ulkoyksikölle voi hankkia parvekesuojakotelon, joka toimii myös siistinä tasona.

Scanofficen parvekesuojakotelot ovat suomalaisella työllä kotimaisesta puusta valmistettuja. Tuotteille on myönnetty Avainlippu-merkki.

Pyydä tarjous ja anna lähimmän asiantuntijamme auttaa!

Muista myös pitää ilmalämpöpumppusi kunnossa

Kerrostaloasunnon jäähdyttämiseen käytettävää ilmalämpöpumppua käytetään yleensä vain, kun ulkolämpötila on reilusti nollan yläpuolella. Jäähdytyskäyttöä on usein rajattu ulkolämpötilan tai vuodenajan mukaan siitä syystä, että ulkotiloihin johdettu kondenssivesiputki saattaa jäätyä pakkaskeleillä. Tällöin sisäyksiköltä tuleva kondenssivesi ei pääse poistumaan normaalisti.

Kylmällä säällä voi käydä myös niin, että talon lämmitysjärjestelmä lämmittää asuntoa samalla, kun ilmanjäähdytin viilentää. Tällainen jäähdyttäminen ei ole kovin järkevää, saati tehokasta. Kannattaakin varmistaa ennen jäähdyttämisen aloittamista, että lämmitysjärjestelmä ei lämmitä samaan aikaan.

Puhdistamalla sisäyksikkö ja tarvittaessa myös ulkoyksikkö säännöllisesti jäähdytystoiminto pysyy tehokkaana ja laitteisto kestää pitkään. Välillä on hyvä kutsua myös ammattilainen tekemään perusteellisempi puhdistus ja tarkistamaan laitteiston oikeanlainen toiminta.

Usein kysytyt kysymykset ilmalämpöpumpusta kerrostalohuoneistossa

  • Voiko kerrostaloon asentaa ilmalämpöpumpun?

    Kyllä, ilmalämpöpumppu on erinomainen ratkaisu kerrostaloasuntoon, erityisesti hellekelien pelastukseksi. Kerrostalossa ilmalämpöpumppu viilentää asunnon tehokkaasti tuomatta sisään liikenteen päästöjä tai ulkoilman epäpuhtauksia, toisin kuin ikkunatuuletuksessa. Laite koostuu parvekkeelle asennettavasta ulkoyksiköstä ja huoneistoon sijoitettavasta sisäyksiköstä.

  • Saako ilmalämpöpumpun asentaa ilman lupaa?

    Kyllä. Korkein oikeus (KKO) linjasi vuonna 2021, että ilmalämpöpumpun asentaminen on osakehuoneistossa tehtävä muutostyö, mikäli huoneistoon kuuluu parveke. Näin ollen osakas voi pääsääntöisesti toteuttaa asennuksen vain ilmoittamalla muutostyöstä taloyhtiön hallitukselle tai isännöitsijälle. Muutostyölle voi sisältyä silti perusteltuja ehtoja, mutta erillistä lupaa ei siis tarvita.

    Ei. Mikäli asuntoon ei kuulu parveketta, ulottuu ilmalämpöpumpun asennus hyvin todennäköisesti osakehuoneiston ulkopuolelle, jolloin taloyhtiön hallituksen lupa vaaditaan.

  • Mikä ilmalämpöpumppu sopii kerrostaloon?

    Mitsubishi Electric HR-mallisarja on täydellinen valinta kerrostaloasuntoon. Se on suunniteltu erityisesti viilennyskäyttöön ja tarjoaa:

    • Energiatehokkaan jäähdytyksen korkealla energiatehokkuusluokalla A++*
    • Kompaktin ja tyylikkään muotoilun
    • Hiljaisen toiminnan (äänitaso alimmillaan vain 21 dB)
    • Wi-Fi-etäohjauksen
    • Tehokkaat ilmansuodattimet sisäilman puhdistamiseen.

    Kerrostaloasuntoihin kannattaa valita paras ilmalämpöpumppu, jonka ominaisuudet ja ulkonäkö sopivat itselle parhaiten.

    *Asteikko: A+++ – D

  • Mihin ulkoyksikkö laitetaan kerrostalossa?

    Ulkoyksikkö asennetaan tyypillisesti parvekkeelle. Se kiinnitetään erityiselle parveketelineelle värähtelyjen ja äänihaittojen minimoimiseksi. Ulkoyksikölle voi hankkia parvekesuojakotelon, joka toimii myös siistinä tasona ja suojaa laitetta. Scanofficen parvekesuojakotelot ovat suomalaisella työllä kotimaisesta puusta valmistettuja ja niille on myönnetty Avainlippu-merkki.

  • Miten kondenssivesi hoidetaan parvekkeella?

    Kondenssivesi on kesäkäytössä sisäyksikköön kertyvää vettä, joka on johdettava hallitusti pois. Vesi johdetaan usein putkiläpiviennistä parvekkeelle. Parvekkeella kondenssivesi voidaan johtaa esimerkiksi:

    • Parvekekaivoihin
    • Erilliseen keräysastiaan
    • Hallitusti viemäriin tai imeytymään maaperään sitä varten tehtyä poistoputkea pitkin.

    Huolellinen kondenssiveden hallinta on kriittinen osa asennussuunnittelua kerrostalossa ja vaatii ammattimaista toteutusta asennusliikkeiden toimesta.